Milujete ryby, ale kapr zrovna nepatří mezi vaše oblíbené? Nebo se vyhýbáte masu i rybám v jakékoliv podobě? I pro vás máme spoustu inspirace na luxusní štědrou večeři. Stačí si jen vybrat.
Bramborový salát a kapr. Proslulá štědrovečerní dvojice, kterou má každá rodina vyladěnou k dokonalosti. Co když ale některý z hostů kapra nemůže ani cítit? Čím doplnit bramborový salát, aby nezůstal na talíři opuštěný?
- Sáhnout můžete po klasickém kuřecím nebo vepřovém řízku v trojobalu, ale my se přimlouváme za svátečnější variantu.
- Ať už zvolíte jiný druh ryby nebo potřebujete potěšit vegetariána či vegana, s následujícími nápady zazáříte.
Luxusní úprava: losos s mandlovou krustou
Losos je opravdová rybí celebrita. Všichni ho mají rádi, bez obtíží ho kdykoliv koupíte i v supermarketu a každému jídlu dá lehký punc luxusu. Co teprve když zvolíte správnou úpravu.
- Stačí ho jen opéct na pánvi a lehce dochutit. Můžete ho také zapéct pod krustou ze strouhanky, bylinek a nasekaných mandlí či oříšků nebo zvolit následující jednoduchou úpravu s citrusy, které s jemným rybím masem dokonale ladí.
Hezky česky: candát s petrželovou strouhankou
Ryba za rybu. Pokud nefandíte kaprovi, možná si s chutí dáte jiný úlovek z českého rybníka, který ale není tak tučný a má méně výraznou chuť. Vyzkoušejte třeba candáta.
- Má pevné bílé maso, málo tuku i kostí a velmi jemnou chuť. Podobnými vlastnostmi se pyšní také pstruh.
- Jejich filety seženete bez obtíží jak ve větších supermarketech, tak ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody.
Rychlé a snadné: hlíva pečená v troubě
Pokud vás houby neděsí, máte vyhráno. Při správné přípravě vynikají výraznou chutí. Které zvolit pro štědrovečerní úpravu k bramborovému salátu? Hlíva se honosí mnohými plusy.
- Stačí jí jen pár běžných surovin, minimum práce, půl hodinka v troubě a může jít rovnou na stůl.
- Kromě pečení se hlíva výborně hodí také jako varianta řízku v trojobalu. Jen ji pořádně dochuťte solí, pepřem a česnekem. Tak jí to sluší nejvíc.
Klasika: houby smažené v trojobalu
Ochucená strouhanka s parmazánem a petrželkou by byla báječná i k rybě, z kloboučků žampionů udělá doslova hvězdný pokrm. Tohle jídlo budete chtít jíst nejen na Štědrý večer!
Něco většího k zakousnutí: opečené portobello
Houbám sluší česnek a u masitého portobella to platí dvojnásob. Před opékáním ho osolte a opepřete, poté řádně potřete olejem smíchaným s rozetřeným česnekem. Pečlivě ho vetřete především do žebrování, houba tak získá výraznější chuť. Opékejte na pánvi, nejlépe grilovací. Z každé strany stačí jen pár minut.
- Stejně jako ostatní zmiňované houby, je i portobello skvělé smažené v trojobalu. Vyzkoušet můžete třeba voňavou strouhanku z předchozího receptu. To jen pro případ, že byste se chtěli co nejvíc přiblížit k tradiční večeři se smaženými řízky kapra.
Jako od mistra řezníka: domácí vinná klobása
Nic pro vegetariány, ale pořád báječná alternativa, pokud vás na ryby neužije, ale zároveň máte chuť na něco neobvyklého, víc svátečního než klasický vepřový řízek.
- Vinnou klobásu ovoněnou muškátovým květem zvládnete připravit i sami doma. Pokud se vám ale nechce pouštět do žádného dobrodružství, nabídne vám ji i dobrý řezník.
Ze Středomoří: opékaný sýr
Pevný sýr typu halloumi už dnes běžně seženete i v supermarketech, nemusíte pro něj ani běžet do specializované prodejny se sýry. Oproti jiným sýrům má výrazně pevnější, soudržnější strukturu a při tepelné úpravě se neroztéká.
- Opečte ho úplně jednoduše zrpudka na grilovací pánvi. Sýr je slaný, další výraznější ochucení nepotřebuje.
Místo ryby vegeburger
Zajímavou alternativou pro vegetariány či vegany může být například Garden Gourmet sójový burger. Upravit ho můžete stejně jako maso, skvěle ladit bude i s bramborovým salátem.
- Pokud se budete chtít vánoční tradici přiblížit co nejvíc, obalte vegeburger v trojobalu. Chutnat však bude i opečený na přírodno.