@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }
I když by se mohlo zdát, že cizrna patří k novějším surovinám, opak je pravdou. Lidé si na ní pochutnávají už přes 7000 let a aktuálně se ve velkém pěstuje v Indii, Mexiku, Kanadě nebo Austrálii. Pokud jste s cizrnou doposud v kuchyni nepracovali, pak je nejvyšší čas to napravit. Jen málokterá luštěnina v sobě mísí výbornou chuť, ekonomickou nenáročnost a skvělé výživové hodnoty. V neposlední řadě lze také s cizrnou v kuchyni experimentovat.
Záviděníhodné složení
Jak už bylo zmíněno, složení cizrny si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Na rozdíl od ostatních luštěnin totiž cizrna obsahuje větší množství esenciálních aminokyselin. Zároveň je cizrna výborným zdrojem vitaminů řady B, zinku, železa nebo kyseliny listové. Vegani a vegetariáni si cizrnu také oblíbili proto, že obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin. Dále v cizrně nalezneme vlákninu, která napomáhá ke správné funkci střev a zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve. Pokud tedy hledáte luštěninu plnou zdraví prospěšných vitamínů a minerálních látek, pak jste ji právě našli.
Z plechovky vs. uvařená
V obchodě naleznete dva druhy cizrny, a to konzervovanou a suchou. V tomto ohledu záleží jenom na vás, jakou cizrnu zvolíte. Pokud nemáte dostatek času, a zároveň vám nevadí, že si za cizrnu připlatíte, pak můžete zvolit konzervovanou variantu. Přesto je důležité zmínit, že chuť cizrny z konzervy se nikdy nevyrovná čerstvě uvařené cizrně. Samozřejmě je také důležité, abyste se podívali na etiketu a zkontrolovali, zda plechovka neobsahuje éčka či jiné nechtěné složky.
Naopak u suché cizrny máte jistotu, že nekupujete „zajíce v pytli“. Navíc vám garantujeme, že výsledná chuť cizrny bude opravdu delikátní. Při přípravě suché cizrny je jedinou nevýhodou čas. V ideálním případě cizrnu namočte na dva dny do vody. Následně vodu slijte a vyberte z misky tmavá zrna, která nenabobtnala a jsou „mrtvá“. Pak už stačí cizrnu nejméně hodinu vařit do měkka a nezapomenout ji na konci vaření osolit. Pokud se chcete vyhnout případnému nadýmání, pak ihned po uvaření cizrnu oloupejte. Díky tomuto kroku zbavíte cizrnu nadýmavých látek, které jsou obsažené právě ve slupce. Mnoho kuchařů a kuchařek nedá v tomto ohledu dopustit na jednoduchý trik, který tkví v tom, že uvařenou cizrnu rychle přelijete studenou vodou. Teplotní rozdíl způsobí, že se slupky samy uvolní. Tento postup můžete opakovat tak dlouho, dokud „nesvléknete“ všechna zrna.
Cizrna na tisíc způsobů
Zatímco recepty z čočky bychom sotva vyjmenovali na prstech jedné ruky, u cizrny dochází k opačnému problému. Receptů, do kterých můžete zakomponovat cizrnu, je totiž nespočet. Nesmrtelnou klasikou je rajčatovo-cizrnové kari, které potěší snad všechny strávníky na světě. Výborná je také restovaná zelenina s cizrnou, dušená cizrna s uzeným nebo pečená letní zelenina s cizrnou. Milovníci indické kuchyně zase nedají dopustit na červenočokový dhal s cizrnou. Z cizrny lze také připravit nespočet lahodných salátů jako tuňákový salát s cizrnou, klasický cizrnový salát nebo středomořský cizrnový salát. Čas od času si dopřejete pokrmy z fast foodů? Pak vás možná překvapí geniální chuť cizrnového burgeru, cizrnové pizzy nebo falafelu. Cizrna je samozřejmě nedílnou složkou pomazánky s názvem hummus, kterou můžete připravit na tisíc způsobů. V neposlední řadě je důležité dodat, že z cizrny mohou kouzlit také cukráři. Zkuste dát šanci cizrnové kakaové buchtě nebo citronovo-cizrnovému koláči. Litovat nebudete.
Přidat komentář