Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.
20. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co si představit pod Sunday Roast?

Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:

PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, vepřové, kuřecí a jehněčí. Dle sezóny se podává také pečená husa, kachna, uzená šunka nebo krocan.

PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samy v jiném pekáči.

SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.

OMÁČKA – maso je typicky přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a pravou anglickou hořčicí.

DALŠÍ PŘÍSADY – přísady se liší podle toho, z jakého masa je pečeně:

Co se podává k hovězímu?

  • yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
  • studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Yorkshirský pudink nemá s naším pudinkem nic společného. Je to rychle v troubě upečené těsto, které se hodí nejen k...

Co se podává k vepřovému?

  • šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
  • jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Jablečná omáčka k vepřovému masu je britský vynález, který se opravdu povedl. Kombinace nasládlé kořeněné omáčky se...

Co se podává k jehněčímu?

  • mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
  • želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu 

Mátová omáčka

K jehněčí kýtě či kotletkám nebo hrášku vařenému v páře.

Co se podává ke kuřeti?

  • „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
  • chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem
  • nebo brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek

Chlebová omáčka

Skvělá omáčka ke kuřeti, krůtě i jehněčím kotletkám.

Vznik a tradice

Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí, a to pravděpodobně proto, že historie pokrmu je spojena s náboženstvím. Praví se, že každou neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka, kterou si lidé běžně nedopřávali. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.

A proč právě v neděli? Za prvé byla neděle dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky. Druhý důvod je zcela praktický. Pečeně se může péct v troubě sama, lidé tedy před odchodem do kostela maso připravili, strčili do trouby a po příchodu z kostela bylo maso hotové.

Tradice se v Británii stále velmi silně dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.

Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.

No a co tento slavnostní britský pokrm završit nějakým božským britským dezertem?

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie...

Hlavně všechno zužitkovat

Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne. Jakékoliv maso lze zužitkovat například jako náplň do sendviče. Jehněčí pak využijete do tradičního pastýřského koláče a brambory do pokrmu zvaného „bubble and squeak“, což je jídlo vyrobené z vařených brambor a zelí, které se smíchají dohromady a osmaží.

Související

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Co se vám vybaví, když se řekne britská kuchyně? Nám spousta skvělých kuchařů a kuchařek, od kterých se necháváme rádi...

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Tradiční americká večeře na Den díkůvzdání

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou...

Oslavte den svatého Patrika v zelených barvách

17. března se Irsko, ale i další země, zazelenají a propuknou v oslavy světoznámého irského patrona. Víte, proč je...

Královský jídelníček: nahlédněte do menu Karla IV., současné britské královny Alžběty II. nebo třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona

Trendy současné gastronomie bývají často inspirovány chutěmi slavných osobností, jimž připravovali nebo připravují...

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z...

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

Pokud chcete hosty okouzlit, naservírujte jim k obědu perfektně připravenou voňavou pečeni!

Přidat komentář