Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sunday roast aneb Jak si připravit nedělní pečínku pěkně po anglicku

sunday roast
ZDROJ: Sebastian Coman/Photography
sdílet:

Co dobrého si dát k nedělnímu obědu? Nechte pro jednou na české knedlíky s omáčkou stranou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.

Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí. Praví se, že se v neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka už od nepaměti. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.

Proč v neděli? 

  • Neděle byla dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky.
  • Druhý důvod je zcela praktický. Zatímco byli lidé v kostele, pečínka se sama pekla v troubě.

Tradice se v Británii stále dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.

Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.

Co nesmí chybět v Sunday Roast?

Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:

  • PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, pomalu pečené vepřové, jehněčí nebo kuře. Podle sezóny se podává také pečená husa, kachna, krocan nebo uzená šunka.
  • PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samostatně.
  • SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, dušený hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.
  • OMÁČKA – maso se typicky servíruje přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a anglickou hořčicí.

Co se podává k hovězímu?

  • yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
  • studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa

Co se podává k vepřovému?

  • šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
  • jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek

Co se podává k jehněčímu?

  • mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
  • želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu 

Co se podává ke kuřeti?

  • „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
  • chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem nebo
  • brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek

Hlavně všechno zužitkovat

Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč