Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se zbavit kocoviny: Šéfkuchaři doporučují svá osvědčená vyprošťovací jídla

Jak na kocovinu podle světových šéfkuchařů?
ZDROJ: Pablo Merchán Montes / Unsplash
sdílet:

Přehnali jste to s alkoholem? Pravděpodobně vás bolí hlava a zažíváte kocovinu. A jestli už je za vámi fáze žaludku na vodě, kdy nedokážete pozřít ani sousto, je dost možné, že vás honí mlsná. Zapomeňte na smažák a hranolky, inspirujte se kulinářskými tipy od šéfkuchařů a užijte si rekonvalescenci plnou vytříbených chutí.

Andy Oliver sází na thajskou polévku

Finalista britské verze soutěže MasterChef Andy Oliver je nejen zapáleným milovníkem autentické thajské kuchyně, ale také spolumajitelem a šéfkuchařem restaurací Som Saa a Kolae v Londýně.

  • Jeho láska k thajské kuchyni pronikla i do našeho výběru vyprošťovacích jídel, protože na zotavení se z prohýřené noci doporučuje právě specialitu této země v jihovýchodní Asii – thajskou rýžovou polévku.
  • Pro The Independent uvedl, že jde o velmi jednoduchý pokrm – uvařenou rýži ve vývaru (nebo ve vodě), ochucenou sójovou omáčkou a bílým pepřem. Tento základ si pak každý může vyladit podle sebe – například smaženým česnekem, praženým chilli, jarní cibulkou, zázvorem a podobně.

Amy Poon a trojice lahodných vyprošťováků

Zakladatelka čínského bistra Poon's London ve Velké Británii nedá dopustit na Nin Jiom Pei Pa Koa, u nás známý jako mišpulníkový sirup, který původně stvořil čínský lékař z dynastie Ching coby lék na kašel. Podle Amy Poon však skvěle funguje i na kocovinu a radí rozmíchat polévkovou lžíci sirupu v šálku horké vody.

  • Co se týče vyprošťovacích jídel, její první volbou jsou tradiční britské pečené fazole, podávané s opečeným toustovým chlebem a volským okem.
  • Dále doporučuje vylepšenou verzi Mac and cheese, jehož vrcholem je sardelková strouhanka. Tu připravíte tak, že na lžičce olivového a chilli oleje opečete sardelky, dokud se nerozpadnou na kousky a poté je smícháte s 50 g strouhanky. Touto směsí společně s parmazánem posypete makarony a necháte ještě 25 minut zapéct.
  • Do třetice můžete váš poalkoholový stav zlepšit aromatickým a pikantním křupavým kuřecím salátem podle našeho receptu. A pokud ho chcete mít přesně jako Amy, přidejte do něj ještě uvařené rýžové nudle (90 g nudlí v suchém stavu).

Stevie Parle doporučuje svůj signature sendvič

Stevie Parle je jedním z nejznámějších londýnských kuchařů, který v Soho provozuje restauraci Pastaio, kde si můžete pochutnat na čerstvých těstovinách. Jeho trik na kocovinu ale spočívá v jiné lahůdce, na kterou potřebujete minimum ingrediencí, uvádí The New European.

  • Na jeden sendvič si připravte 15 g másla, 30 g olivového oleje, 10 g medu, 60 g mozzarelly, 40 g italského měkkého salámu ’nduja a 2 krajíce chleba.
  • Na jeden krajíc rozetřete salám ’nduja, pak jej obložte plátky mozzarelly a pokapejte medem. Přiklopte obložený chléb druhým krajícem a výsledný sendvič opečte na rozpálené směsi oleje a másla z obou stran. Před podáváním rozkrojte napůl a pak už jen užívejte dokonalé sladko-slané chuti.

Opilecké nudle podle Saiphin Moore

Thajsko-britská kuchařka Saiphin Moore a zakladatelka řetězce restaurací Rosa's Thai Cafe a Lao Cafe na webu Independent doporučila jako vyprošťovák opilecké nudle. Ale nemusíte se bát, tento pokrm, který v originálním názvu Sen Yai Pad Khee Mao ukrývá slovo „opilec“, žádný alkohol neobsahuje.

  • Jde o široké rýžové nudle, doplněné o spoustu ingrediencí jako je čerstvá bazalka, kukuřice, mrkev, cibule, chilli papričky, zelené fazolky, česnek, tofu – to vše se společně smaží na oleji a dochucuje sójovou omáčkou a cukrem.
  • Vedle „opileckých“ nudlí je thajská kuchyně známá i smaženými nudlemi Pad Thai, které by podle nás mohly s kocovinou také úspěšně zatočit. Tak je zkuste!

Dejte kocovině vale s kuřecím koláčem Natashi Sideris

Tato žena, která stojí za úspěšnou Tashas Group, provozující restaurace v Jižní Africe a ve Spojených arabských emirátech, se webu Independent svěřila, že koláč s kuřecím masem jí v dětství připravovala maminka, když měla těžký den. A kocovina je těžký den také, proto ho doporučuje i vám.

  • Podotkla také, že jde o dokonalé zimní jídlo a když jej ve svých restauracích vyřadila z letního menu, zarmoutila spoustu hostů.
  • A i když zdůrazňuje, že příprava koláče zabere trochu víc času, což se při kocovině moc nehodí, určitě stojí za námahu, protože výsledkem je fantastické „comfort food“.
  • Zkuste třeba náš recept na základní kuřecí koláč, do kterého můžete bez obav využít hotové křehké i listové těsto a ušetřit tak drahocenný čas.

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...