Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídla pro milovníky literatury aneb Uvařte si k obědu to, co chutnalo básníkům a spisovatelům

Omeleta Arnolda Bennetta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Je libo voltairův vývar či Bennettova omeleta? Dejte si k obědu jídla, která chutnala spisovatelům, a pak zalezte s dobrou knihou pod peřinu. Tomu říkáme ideální program na deštivý víkend!

Sobotní oběd si vychutnejte s evropskými spisovateli a básníky. I oni se stejně jako obyčejní smrtelníci rádi dobře najedli. Někteří chodili do vyhlášených restaurací, jiní nedali dopustit na poctivou domácí stravu. 

Voltairův drůbeží vývar

Zda měl autor Candida tuhle polévku rád, nebo ji někdo pojmenoval na jeho počest, se nám zjistit nepodařilo. V každém případě je opravdu báječná!

Biftek Chateaubriand


Původní recept na omáčku pracuje s telecí šťávou (jus), ale ruku na srdce – máte, podobně jako Chateaubriand, spoustu času a vlastního kuchaře?

Runebergovy bábovičky

Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.

Omeleta Arnolda Bennetta

Tato omeleta prý zachutnala britskému spisovateli Arnoldu Bennettovi v londýnském hotelu Savoy natolik, že si ji pak nechal připravovat všude, kam přijel.

Polévka à la Mór Jókai

Maďarský buditelský spisovatel Jókai pocházel z Komárna a miloval tuhle polévku, nyní zvanou Jókai bableves, která dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín