Tartelette neboli tartaletky jsou rozkošné zmenšeniny koláčů z křehkého těsta (tarte). Tarte a tartelette se liší velikostí, jejich příprava je ovšem shodná. Abyste se mohli pustit do pečení, je třeba ovládnout křehké těsto a krémovou náplň...
Tartelette neboli tartaletky jsou rozkošné zmenšeniny koláčů z křehkého těsta (tarte). Tarte a tartelette se liší velikostí, jejich příprava je ovšem shodná. Abyste se mohli pustit do pečení, je třeba ovládnout křehké těsto a krémovou náplň...
Bez crème anglaise ani crème pâtissière se neobejde žádný cukrář. Na první pohled se možná příliš neliší, ale na ten druhý zjistíte, že opak je pravdou. Drobné nuance ve složení krémů totiž vedou ke zcela odlišné textuře a jasně je...
Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o světových francouzských dezertech. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jejich příprava určená pouze mistrům cukrářům, opak je pravdou. Většina...
Vídeň je podle mě báječná destinace pro spontánní výlet, kterým rozbijete stereotyp všedních dní, aniž byste museli cestovat přes půlku světa, za pár hodin jste na místě. Já jsem v rakouské metropoli, která je v mnoha žebříčcích označována...
15. srpen je dnem citronového koláče. Čím je tenhle dezert tak výjimečný? Za věhlasem tohoto skvostu francouzské cukrařiny stojí dokonale vyvážená kombinace křehkého těsta vonícího máslem, osvěžující kyselé citronové náplně a nadýchané...
Hovězí po burgundsku, suflé, tartaletky, cassoulet, poulet basquaise, ratatouille, to jsou jídla, která se zrodila ve Francii. Francie je kolébkou moderní gastronomie, a každý profesionální kuchař by měl mít tradiční francouzská jídla v...
Cukr je základní ingrediencí. Kromě toho běžného používají profesionálové i další typy sladidel. Pojďte se se všemi cukry seznámit a poznat jejich využití v praxi. Helena Fléglová, majitelka cukrářské akademie HF Pastry...
Dejte si s námi čokoládu! Pokud nechcete nebo nemůžete, vychutnejte si ji aspoň na plátně. K receptům, návodům i článkům o čokoládě přikládáme také tipy na snímky, ve kterých hraje čokoláda hlavní roli.
...
Jste zarytými milovníky mandlí, zaháníte jimi chuť na sladké nebo se zkrátka bez mandlových lahůdek neobejdete? Pak je na čase vyzkoušet naše tipy na sladké pečení i slané dobroty, výrobu mandlové mouky, marcipánu či mandlového mléka.
...
Šťavnaté ovocné moučníky pečené na plechu i ve formě můžete připravovat pro rodinu i hosty během sezony, kdy dozrává jeden druh ovoce za druhým, a z mraženého a konzervovaného ovoce po celý rok. V knize Nejchutnější ovocné koláče pro každou...
Elegantní jednoporcové dezerty jsou velmi specifickou cukrářskou disciplínou. Místo jednoho velkého dortu se připravuje více drobných kousků. Každý ovšem musí být dokonalý. Skvěle se hodí jako součást sladkého baru pro slavnostní...
Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...
Nadšení kulináři z řad našich čtenářů představují své nejmilejší dobroty. Pro mnohé z nich je Apetit piknik prvním krokem ke splněnému snu – vlastní cukrárně, kavárně či prodejně lahůdek. Podpořte je spolu s námi. Na jejich stáncích je vše...
Na Zimním Apetit pikniku loni v listopadu nabízela své zboží celá řada úžasných prodejců s ještě úžasnějšími produkty z celé republiky. Představujeme vám pětici těch, kteří návštěvníky i nás v redakci zaujali...
Dokonalý krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Nebojte se experimentovat! Ať už vás lákají dokonale jemné šlehačkové krémy, těžší a chuťově výraznější pudinkové nebo svěží...
Pokud se často pouštíte do cukrářských kreací, pojmy crème pâtissière, diplomate, légère či mousseline už vám jistě cestu zkřížily. Spolu s Petrou Stahlovou vám prozradíme, v čem se tyto krémy na bázi žloutků liší a kde je lze využít. Petra...
Podzimní počasí přichystalo pošmourné dny, sluníčko se schovalo za mraky a současná situace ve společnosti náladě také nepřidá. Prozradíme vám tipy na 4 filmy, které vám zaručeně zvednou náladu. A aby byl jejich účinek úplný, přikládáme...
Herec Jiří Langmajer v rámci charitativního projektu Dobrojídlo restaurace Červený jelen společně s jejím šéfkuchařem Markem Fichtnerem připravil delikátní chod. Výtěžek z prodeje pokrmu míří na podporu dobročinné organizace.
...
Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat....
Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? K čemu takové ovoce...
V pražské restauraci Červený Jelen už třetím rokem v rámci projektu Dobrojídlo pokračují v konání dobrých skutků. Tentokrát se ke zdejšímu týmu coby „dobroexternisté“ připojí Emma Smetana a Jordan Haj. Pod taktovkou šéfkuchaře Marka...