Tartelette neboli tartaletky jsou rozkošné zmenšeniny koláčů z křehkého těsta (tarte). Tarte a tartelette se liší velikostí, jejich příprava je ovšem shodná. Abyste se mohli pustit do pečení, je třeba ovládnout křehké těsto a krémovou náplň...
Tartelette neboli tartaletky jsou rozkošné zmenšeniny koláčů z křehkého těsta (tarte). Tarte a tartelette se liší velikostí, jejich příprava je ovšem shodná. Abyste se mohli pustit do pečení, je třeba ovládnout křehké těsto a krémovou náplň...
Bez crème anglaise ani crème pâtissière se neobejde žádný cukrář. Na první pohled se možná příliš neliší, ale na ten druhý zjistíte, že opak je pravdou. Drobné nuance ve složení krémů totiž vedou ke zcela odlišné textuře a jasně je...
Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o světových francouzských dezertech. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jejich příprava určená pouze mistrům cukrářům, opak je pravdou. Většina...
15. srpen je dnem citronového koláče. Čím je tenhle dezert tak výjimečný? Za věhlasem tohoto skvostu francouzské cukrařiny stojí dokonale vyvážená kombinace křehkého těsta vonícího máslem, osvěžující kyselé citronové náplně a nadýchané...
Cukr je základní ingrediencí. Kromě toho běžného používají profesionálové i další typy sladidel. Pojďte se se všemi cukry seznámit a poznat jejich využití v praxi. Helena Fléglová, majitelka cukrářské akademie HF Pastry...
Moderní cukrařina je plná výrazů, které znějí jako z cukrářské encyklopedie. Přestože se s nimi často setkáváme v receptech na moderní dezerty nebo v televizních kulinářských soutěžích, jejich význam bývá pro mnohé zahalen tajemstvím. ...
Vídeň je podle mě báječná destinace pro spontánní výlet, kterým rozbijete stereotyp všedních dní, aniž byste museli cestovat přes půlku světa, za pár hodin jste na místě. Já jsem v rakouské metropoli, která je v mnoha žebříčcích označována...
Hovězí po burgundsku, suflé, tartaletky, cassoulet, poulet basquaise, ratatouille, to jsou jídla, která se zrodila ve Francii. Francie je kolébkou moderní gastronomie, a každý profesionální kuchař by měl mít tradiční francouzská jídla v...
Jste zarytými milovníky mandlí, zaháníte jimi chuť na sladké nebo se zkrátka bez mandlových lahůdek neobejdete? Pak je na čase vyzkoušet naše tipy na sladké pečení i slané dobroty, výrobu mandlové mouky, marcipánu či mandlového mléka.
...
Dejte si s námi čokoládu! Pokud nechcete nebo nemůžete, vychutnejte si ji aspoň na plátně. K receptům, návodům i článkům o čokoládě přikládáme také tipy na snímky, ve kterých hraje čokoláda hlavní roli.
...
Cukrářka Tereza Pachtová udělala kdysi zásadní rozhodnutí: Dala přednost cukrářskému učilišti před francouzským gymnáziem. Francie jí ale neopustila, zemi nechává promlouvat skrze své dezerty, které můžete ochutnat v její brněnské cukrárně...
Šťavnaté ovocné moučníky pečené na plechu i ve formě můžete připravovat pro rodinu i hosty během sezony, kdy dozrává jeden druh ovoce za druhým, a z mraženého a konzervovaného ovoce po celý rok. V knize Nejchutnější ovocné koláče pro každou...
Elegantní jednoporcové dezerty jsou velmi specifickou cukrářskou disciplínou. Místo jednoho velkého dortu se připravuje více drobných kousků. Každý ovšem musí být dokonalý. Skvěle se hodí jako součást sladkého baru pro slavnostní...
Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...
Nadšení kulináři z řad našich čtenářů představují své nejmilejší dobroty. Pro mnohé z nich je Apetit piknik prvním krokem ke splněnému snu – vlastní cukrárně, kavárně či prodejně lahůdek. Podpořte je spolu s námi. Na jejich stáncích je vše...
Pokud se často pouštíte do cukrářských kreací, pojmy crème pâtissière, diplomate, légère či mousseline už vám jistě cestu zkřížily. Spolu s Petrou Stahlovou vám prozradíme, v čem se tyto krémy na bázi žloutků liší a kde je lze využít. Petra...
Nivová pomazánka je oblíbenou klasikou na večírcích. Skvěle se hodí na jednohubky i chlebíčky a její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Potřebujete jen pět surovin, pečivo a případně něco na ozdobení. Můžete si být jistí, že z...
Dokonalý krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Nebojte se experimentovat! Ať už vás lákají dokonale jemné šlehačkové krémy, těžší a chuťově výraznější pudinkové nebo svěží...
Slovo bostock možná slyšíte poprvé a pravděpodobně by vás ani nenapadlo, že se za ním skrývá jeden z méně známých francouzských dezertů. K jeho přípravě vám postačí jen hrstka surovin, které pravděpodobně už nyní máte ve spíži a lednici....
V týdnu snídáte často ve spěchu, ve stoje rychle vypijete kávu, hlad zaženete pár lžičkami jogurtu a už spěcháte za povinnostmi? Nejste sami. Ale víkendy jsou ideální příležitost to napravit – dopřát si pomalé ráno a vyrazit na brunch,...
Frangipane je nesmírně lahodná mandlová náplň, kterou si zamilujete po prvním soustu. Najdete ji uvnitř těch nejluxusnějších croissantů, v koláčích z křehkého těsta – a i obyčejný toust zapečený s touto francouzskou mandlovo...