Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jeden nikdy nestačí: Okouzlete hosty efektními butikovými dortíky

Minidezerty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Elegantní jednoporcové dezerty jsou velmi specifickou cukrářskou disciplínou. Místo jednoho velkého dortu se připravuje více drobných kousků. Každý ovšem musí být dokonalý. Skvěle se hodí jako součást sladkého baru pro slavnostní příležitosti jako jsou svatby, zahradní party či narozeninové oslavy. Inspirujte se a připravte butikové dortíky jako z vyhlášené cukrárny.

Jsou malé, sladké a rozkošné. Mini dezerty lákají k ochutnání svou velikostí a precizním provedením. Pokud chystáte sladký bar či občerstvení pro návštěvu, dejte si záležet na rozličnosti druhů i efektním zdobení dezertů. 

  • Kombinujte kousky z odpalovaného těsta s nadýchanými řezy či minicupcaky, elegantními skleničkami, minicheesecaky, minipavlovami i oblíbenými košíčky z křehkého těsta.

Drobné dezerty z odpalovaného těsta

Odpalované těsto je při tvorbě minidezertů váš nejlepší přítel! Vsaďte na drobné bochánky – profiterolky čili malé větrníčky, banánky alias eklérky či maličké věnečkyUvidíte, že ze servírovacích táců budou sladké kousky plněné šlehačkou či nadýchanými krémy a ozdobené polevou mizet mezi prvními. 

  • Všechny dezerty z odpalovaného těsta, které znáte a milujete, snadno proměníte ve zmenšenou verzi.

Odpalovaného těsta se řada začínajících cukrářů obává, ale není proč. Jen si pamatujte na 3 důležité body: těsto odpalte důkladně, pak buďte trpěliví při chladnutí a při pečení neotvírejte troubu. 

Zapomeňte na dort, vsaďte na sladké řezy či minicupcaky

Vše, co máte rádi na dortu můžete snadno přenést do řezů či minicupcaky. Řezy jsou sice jednoduché na přípravu, ale to neznamená, že by šlo o podřadný dezert! Sluší jim vrstvení korpusů se štědrými nadýchanými krémy. Pak jen stačí řezy nakrájet na úhledné kostky a slavnostní moučník je na světě.

Cupcaky jsou stejně jednoduché i efektní jako řezy. Díky variabilní krémové čepici se hodí i pro ty nejslavnostnější události. Těsto rozdělte do košíčků a upečte. Pokud máte možnost, místo klasického muffinového plechu zvolte ten na minimuffiny/minicupcaky s 24 důlky. Výsledné dortíky pak budou mít velikost akorát na dvě sousta. Při zdobení pak můžete dát prostor své kreativitě a umění práce se zdobicím sáčkem.

  • Střídejte špičky a barvy krémů.
  • Zdobte ovocem, jedlými květy či čokoládovými dekoracemi. 

Pavlova ve zmenšené podobě

Minipavlovy mají mnoho výhod – suší se výrazně kratší dobu, lépe se s nimi manipuluje a nemusíte je krájet a zničit tak své mistrovské dílo. Korpus z křehkého bezé jednoduše ozdobíte šlehačkou a záplavou čerstvého ovoce. Copak by něčemu tak božskému někdo dokázal odolat?

Při přípravě pavlovy nebo její menší verze mějte na paměti několik pravidel, díky kterým bude výsledný dezert dokonale vyvážený. Bezé korpus je hodně sladký, kombinujte ho tedy s méně sladkými nebo kyselými komponenty.

  • Plňte neslazenou šlehačkou nebo šlehačkou dochucenou bylinkami či šťavnatým ovocem. Skvělá je i kombinace s hořkou kávou nebo čokoládou.
  • Zdobte kyselejším ovocem, skvělé jsou jahody, maliny, červený rybíz, borůvky, citrusy, mochyně, kiwi, mango či mučenka.

Dezerty do (mini)skleničky

Skleničkové dezerty jsou kapitola sama pro sebe. Vždy myslete na to, že každá lžička by měla být zážitkem. Hedvábný krém by měla doplňovat křupavá vrstva, šťavnaté ovoce by měly doprovázet smetanové či čokoládové tóny.

Je třeba dát si záležet na efektním vrstvení a promyšlené skladbě chutí a textur. Při přípravě sladkého baru na svatbu či večírek volte skleničky menší velikosti, klidně i panákové.

V miniverzi můžete připravit i oblíbené crème brûlée. Dejte si ovšem pozor na dobu pečení. Malá porce se bude péct daleko kratší dobu. Pokud byste krém přepekli, zgumovatěl by a z krémové slasti by nezbylo nic.

Miniaturní tartaletka? Košíček!

Francouzské tartaletky z křehkého těsta jsou plné sladkého krému a korunované bývají šťavnatým ovocem. Většinou však také bývají tak akorát velké, že vás zcela uspokojí a jiný dezert už nedostane prostor. Proměňte tartaletky v maličké košíčky! Uvidíte, že se okamžitě stanou hitem večírku.

Jistě si vzpomenete na milované retro ovocné košíčky s pudinkovým krémem, které dodnes zdobí pulty mnoha cukráren a těší se velké oblibě. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín