Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výživová expertka Uma Naidoo popsala 6 potravin, které podporují funkci mozku a zlepšují náladu

Jídlo dobrá nálada
ZDROJ: Pablo Merchan/Unsplash
sdílet:

Jak využít komunikace mezi střevy a mozkem ve vlastní prospěch? Které potraviny jíst, aby nám to lépe myslelo a byli jsme v pohodě? Dovede jídlo působit na psychickou stránku? Jestli vás zajímá, čím ‚nakrmit‘ své tělo tak, aby byl mozek rád, čtěte dál.

Výživová expertka a psychiatrička Uma Naidoo popsala pro EatingWell účinky několika druhů potravin na psychiku, které vypozorovala ze své praxe. Zjistila, že když budeme jíst ty správné potraviny v dostatečném množství, budeme šťastnější, bystřejší a zlepšíme si paměť. Které to jsou?

1. Koření

Koření má antioxidační vlastnosti, a tak účinně bojuje proti škodlivým volným radikálům v těle.

  • Jedním z nejúčinnějších koření je kurkuma, která potlačuje úzkosti. Aktivní složka kurkumin mění chemické složky v mozku tak, aby navodila příjemné pocity a ochránila takzvaný hippokampus, který zpracovává informace z mozkové kůry a z limbického systému. Při Alzheimerově chorobě je hippokampus první, který utrpí poškození jako první.
  • Velmi účinný je i šafrán, který pomáhá pacientům s příznaky deprese i pokročilými depresivními poruchami.

2. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny se vyrábějí z mléka, zeleniny a jiných surovin a obsahují mikroorganismy, které příznivě působí na lidský organismus – například kvasinky nebo prospěšné bakterie mléčného kvašené.

  • Do svého jídelníčku byste tak měli zařadit například bílý jogurt, kysané zelí, kimchi nebo oblíbený nápoj jedenadvacátého století – kombuchu. Všechny tyto potraviny příznivě působí na naše střeva a zároveň snižují úzkost.
  • Čtyřicet pět studií z roku 2016 ukázalo, že fermentované potraviny chrání nejenom lidský, ale také zvířecí mozek, zlepšují paměť a rovněž i kognitivní funkce mozku.

3. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je významným zdrojem železa, které pomáhá chránit neurony v mozku a zároveň řídí řadu chemických procesů, které ovlivňují naši náladu. V roce 2019 proběhl vědecký výzkum na třinácti tisících dospělých, kteří pravidelně konzumovali hořkou čokoládu. Ukázalo se, že mají o sedmdesát procent nižší riziko příznaků vedoucích k depresi.

  • Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty. Sledujte vždy však raději i obsah cukru. 

4. Avokádo

O avokádu kolují kdejaké zvěsti, některé se přiklánějí k tomu, že je zdravé, jiné zase že je plné tuku a tudíž vůbec zdravé není. Podle Dr. Naidoo ale rozhodně zdraví prospěšné je.

  • Obsahuje vysoké množství hořčíku, který je důležitý pro správnou činnost mozku. V roce 1921 byla poprvé publikována vědecká zpráva, která doložila, že díky avokádu se z deprese vyléčilo dvě stě dvacet lidí z dvou set padesáti. V pozdějších letech byli lidé trpící depresí nesčetněkrát léčeni 125 až 300 ml hořčíku v rámci několika odborných studí a ty potvrdily, že hořčík skutečně depresi léčí.

5. Ořechy

Obsahují zdravé tuky a oleje, které náš mozek ke správnému fungování zkrátka potřebuje. Dále také obsahují spoustu vitamínů a například selen, který je obsažen zejména a para ořeších.

  • Ořechy mají protizánětlivé a antioxidační účinky a zároveň obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy), které příznivě působí na naši paměť a myšlení. Doporučuje se konzumovat čtvrt šálku ořechů denně.

6. Listová zelenina

Kapusta je přímo zázračná potravina. Ale i jiná listová zelenina obsahuje spoustu vitamínu E, karotenoidy a flavonoidy, což jsou látky, které nás chrání před stařeckou demencí a zlepšují kognitivní funkci mozku.

Zároveň je listová zelenina skvělým zdrojem folátu, který je důležitý při tvorbě červených krvinek. I folát má své neopomenutelné místo při zlepšování kognitivních funkcí a je i nezbytnou látkou při tvorbě neurotransmiterů, které vznikají přirozeným způsobem v nervové soustavě.

  • Dejte si napřklad špenát, švýcarský mangold či pampelišku.

Už přemýšlíte nad tím, jak bude vás zítřejší jídelníček vypadat? Pořiďte si Apetit kuchařku Pomazánky a připravte si chutnou pomazánku třeba z avokáda a nezapomeňte ji dochutit tím správným kořením, třeba kurkumou. Anebo si připravte Bleskové dezerty a nezapomeňte použít hořkou čokoládu.

Zdroj: Eating Well, Health

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč