0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 potravin, které podporují funkci mozku a zlepšují náladu

6 potravin, které vám posílí mozek
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Jak využít komunikace mezi střevy a mozkem ve vlastní prospěch? Které potraviny jíst, aby nám to lépe myslelo a byli jsme v pohodě? Dovede jídlo působit na psychickou stránku? Jestli vás zajímá, čím "nakrmit" své tělo tak, aby byl mozek rád, čtěte dál.

Výživová expertka a psychiatrička Uma Naidoo popsala pro EatingWell.com účinky několika druhů potravin na psychiku, které vypozorovala ze své praxe. Zjistila, že když budeme jíst ty správné potraviny v dostatečném množství, budeme šťastnější, bystřejší a zlepšíme si paměť. Které to jsou?

1. Koření

Koření má antioxidační vlastnosti, a tak účinně bojuje proti škodlivým volným radikálům v těle.

  • Jedním z nejúčinnějších koření je kurkuma, která potlačuje úzkosti. Aktivní složka kurkumin mění chemické složky v mozku tak, aby navodila příjemné pocity a ochránila takzvaný hippokampus, který zpracovává informace z mozkové kůry a z limbického systému. Při Alzheimerově chorobě je hippokampus první, který utrpí poškození jako první.
  • Velmi účinný je i šafrán, který pomáhá pacientům s příznaky deprese i pokročilými depresivními poruchami.

2. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny se vyrábějí z mléka, zeleniny a jiných surovin a obsahují mikroorganismy, které příznivě působí na lidský organismus – například kvasinky nebo prospěšné bakterie mléčného kvašené.

  • Do svého jídelníčku byste tak měli zařadit například bílý jogurt, kysané zelí, kimchi nebo oblíbený nápoj jedenadvacátého století – kombuchu. Všechny tyto potraviny příznivě působí na naše střeva a zároveň snižují úzkost.
  • Čtyřicet pět studií z roku 2016 ukázalo, že fermentované potraviny chrání nejenom lidský, ale také zvířecí mozek, zlepšují paměť a rovněž i kognitivní funkce mozku.

3. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je významným zdrojem železa, které pomáhá chránit neurony v mozku a zároveň řídí řadu chemických procesů, které ovlivňují naši náladu. V roce 2019 proběhl vědecký výzkum na třinácti tisících dospělých, kteří pravidelně konzumovali hořkou čokoládu. Ukázalo se, že mají o sedmdesát procent nižší riziko příznaků vedoucích k depresi.

  • Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty. Sledujte vždy však raději i obsah cukru. 

4. Avokádo

O avokádu kolují kdejaké zvěsti, některé se přiklánějí k tomu, že je zdravé, jiné zase že je plné tuku a tudíž vůbec zdravé není. Podle Dr. Naidoo ale rozhodně zdraví prospěšné je.

  • Obsahuje vysoké množství hořčíku, který je důležitý pro správnou činnost mozku. V roce 1921 byla poprvé publikována vědecká zpráva, která doložila, že díky avokádu se z deprese vyléčilo dvě stě dvacet lidí z dvou set padesáti. V pozdějších letech byli lidé trpící depresí nesčetněkrát léčeni 125 až 300 ml hořčíku v rámci několika odborných studí a ty potvrdily, že hořčík skutečně depresi léčí.

5. Ořechy

Obsahují zdravé tuky a oleje, které náš mozek ke správnému fungování zkrátka potřebuje. Dále také obsahují spoustu vitamínů a například selen, který je obsažen zejména a para ořeších.

  • Ořechy mají protizánětlivé a antioxidační účinky a zároveň obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy), které příznivě působí na naši paměť a myšlení. Doporučuje se konzumovat čtvrt šálku ořechů denně.

6. Listová zelenina

Kapusta je přímo zázračná potravina. Ale i jiná listová zelenina obsahuje spoustu vitamínu E, karotenoidy a flavonoidy, což jsou látky, které nás chrání před stařeckou demencí a zlepšují kognitivní funkci mozku.

Zároveň je listová zelenina skvělým zdrojem folátu, který je důležitý při tvorbě červených krvinek. I folát má své neopomenutelné místo při zlepšování kognitivních funkcí a je i nezbytnou látkou při tvorbě neurotransmiterů, které vznikají přirozeným způsobem v nervové soustavě.

  • Dejte si napřklad špenát, švýcarský mangold či pampelišku.

Už přemýšlíte nad tím, jak bude vás zítřejší jídelníček vypadat? Pořiďte si Apetit kuchařku Pomazánky a připravte si chutnou pomazánku třeba z avokáda a nezapomeňte ji dochutit tím správným kořením, třeba kurkumou. Anebo si připravte Bleskové dezerty a nezapomeňte použít hořkou čokoládu.

Související články

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit