Jak využít komunikace mezi střevy a mozkem ve vlastní prospěch? Které potraviny jíst, aby nám to lépe myslelo a byli jsme v pohodě? Dovede jídlo působit na psychickou stránku? Jestli vás zajímá, čím ‚nakrmit‘ své tělo tak, aby byl mozek rád, čtěte dál.
Výživová expertka a psychiatrička Uma Naidoo popsala pro EatingWell účinky několika druhů potravin na psychiku, které vypozorovala ze své praxe. Zjistila, že když budeme jíst ty správné potraviny v dostatečném množství, budeme šťastnější, bystřejší a zlepšíme si paměť. Které to jsou?
1. Koření
Koření má antioxidační vlastnosti, a tak účinně bojuje proti škodlivým volným radikálům v těle.
- Jedním z nejúčinnějších koření je kurkuma, která potlačuje úzkosti. Aktivní složka kurkumin mění chemické složky v mozku tak, aby navodila příjemné pocity a ochránila takzvaný hippokampus, který zpracovává informace z mozkové kůry a z limbického systému. Při Alzheimerově chorobě je hippokampus první, který utrpí poškození jako první.
- Velmi účinný je i šafrán, který pomáhá pacientům s příznaky deprese i pokročilými depresivními poruchami.
2. Fermentované potraviny
Fermentované potraviny se vyrábějí z mléka, zeleniny a jiných surovin a obsahují mikroorganismy, které příznivě působí na lidský organismus – například kvasinky nebo prospěšné bakterie mléčného kvašené.
- Do svého jídelníčku byste tak měli zařadit například bílý jogurt, kysané zelí, kimchi nebo oblíbený nápoj jedenadvacátého století – kombuchu. Všechny tyto potraviny příznivě působí na naše střeva a zároveň snižují úzkost.
- Čtyřicet pět studií z roku 2016 ukázalo, že fermentované potraviny chrání nejenom lidský, ale také zvířecí mozek, zlepšují paměť a rovněž i kognitivní funkce mozku.
3. Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je významným zdrojem železa, které pomáhá chránit neurony v mozku a zároveň řídí řadu chemických procesů, které ovlivňují naši náladu. V roce 2019 proběhl vědecký výzkum na třinácti tisících dospělých, kteří pravidelně konzumovali hořkou čokoládu. Ukázalo se, že mají o sedmdesát procent nižší riziko příznaků vedoucích k depresi.
- Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty. Sledujte vždy však raději i obsah cukru.
4. Avokádo
O avokádu kolují kdejaké zvěsti, některé se přiklánějí k tomu, že je zdravé, jiné zase že je plné tuku a tudíž vůbec zdravé není. Podle Dr. Naidoo ale rozhodně zdraví prospěšné je.
- Obsahuje vysoké množství hořčíku, který je důležitý pro správnou činnost mozku. V roce 1921 byla poprvé publikována vědecká zpráva, která doložila, že díky avokádu se z deprese vyléčilo dvě stě dvacet lidí z dvou set padesáti. V pozdějších letech byli lidé trpící depresí nesčetněkrát léčeni 125 až 300 ml hořčíku v rámci několika odborných studí a ty potvrdily, že hořčík skutečně depresi léčí.
5. Ořechy
Obsahují zdravé tuky a oleje, které náš mozek ke správnému fungování zkrátka potřebuje. Dále také obsahují spoustu vitamínů a například selen, který je obsažen zejména a para ořeších.
- Ořechy mají protizánětlivé a antioxidační účinky a zároveň obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy), které příznivě působí na naši paměť a myšlení. Doporučuje se konzumovat čtvrt šálku ořechů denně.
6. Listová zelenina
Kapusta je přímo zázračná potravina. Ale i jiná listová zelenina obsahuje spoustu vitamínu E, karotenoidy a flavonoidy, což jsou látky, které nás chrání před stařeckou demencí a zlepšují kognitivní funkci mozku.
Zároveň je listová zelenina skvělým zdrojem folátu, který je důležitý při tvorbě červených krvinek. I folát má své neopomenutelné místo při zlepšování kognitivních funkcí a je i nezbytnou látkou při tvorbě neurotransmiterů, které vznikají přirozeným způsobem v nervové soustavě.
- Dejte si napřklad špenát, švýcarský mangold či pampelišku.
Už přemýšlíte nad tím, jak bude vás zítřejší jídelníček vypadat? Pořiďte si Apetit kuchařku Pomazánky a připravte si chutnou pomazánku třeba z avokáda a nezapomeňte ji dochutit tím správným kořením, třeba kurkumou. Anebo si připravte Bleskové dezerty a nezapomeňte použít hořkou čokoládu.
Zdroj: Eating Well, Health