Polévka se zelím je ideálním pokrmem zejména v zimních měsících, kdy dokáže nejen příjemně zahřát a zasytit, ale zároveň dodat našemu organismu spoustu cenných vitaminů. Vyzkoušejte tradiční zelňačku či kapustnicu nebo se s námi pusťte do objevování exotických a nevšedních variant zelí v polévce.
Když se řekne polévka se zelím, většinu lidí napadne zelňačka – staročeská zelná polévka. Zelí je svou chutí, výživovou hodnotou a dostupností stálicí v českém jídelníčku. Recepty na zelňačku se liší nejen regionálně ale také recept od receptu.
- V zásadě můžeme zelňačky rozdělit na bílé smetanové a červené s paprikou. Dalším dělicím prvkem bývá použití vajíčka nebo klobásy či uzeného masa.
- Tradiční zelňačka se zpravidla připravuje z kysaného bílého zelí. Nechybí v ní brambory a voňavé koření jako bobkový list, kmín nebo nové koření.
Směrem na jihovýchod naší republikou se polévka zelňačka plynule mění na kyselicu. Na Slovensku se z ní stává kapustnica. Milovníci zelňačky potvrdí, že tato polévka nejlépe chutná druhý až třetí den, když je pěkně uleželá. Doporučujeme ji tedy vařit ve větším množství.
- Vydatnost zelných polévek všech druhů zajišťuje přidání bílkovin v podobě masa, vajec nebo uzeniny. I vegetariáni si však na zelňačce mohou pochutnat, jen musí vynechat sádlo v základu a uzeninu. Místo toho mohou použít rostlinný olej a tofu.
- Vedle základních surovin se do polévek s kysaným zelím často přidávají také houby či sušené švestky.
Polévka z čerstvého zelí chutná také skvěle
Máte raději zelí v čerstvé, nekysané podobě? Pak pro vás máme pár chutných tipů, jak si užít křupavé zelí v hřejivé polévce.
- Hlávka bílého zelí se skvěle hodí do zeleninových polévek v kombinaci s obilovinami, jako například zelná polévka s houbami a kroupami.
- Stejně tak uvaříte skvělou polévku z čerstvého pekingského zelí. Vyzkoušejte třeba tento recept na polévku se zelím a čočkou.
Ochutnejte nevšední zelné polévky
Křehčí varianty zelí se oblibou používají v asijské kuchyni – jak za čerstva v hlavních jídlech typu stir-fry, tak v salátech ve fermentované verzi jako kimchi. A připravit si můžete také kimchi polévku. V jakých polévkách ještě hraje zelí hlavní roli?
- V Polsku můžete ochutnat bigos plný masa, zelí a koření.
- Bez zelí se neobejde ani pravý ukrajinský boršč.
- Zelí je základem také ruské polévky s názvem šči.
Zdroj informací: časopis Apetit