Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit levně a chytře: Tradiční i nevšední polévky s kysaným i čerstvým zelím

Zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se zelím je ideálním pokrmem zejména v zimních měsících, kdy dokáže nejen příjemně zahřát a zasytit, ale zároveň dodat našemu organismu spoustu cenných vitaminů. Vyzkoušejte tradiční zelňačku či kapustnicu nebo se s námi pusťte do objevování exotických a nevšedních variant zelí v polévce. 

Když se řekne polévka se zelím, většinu lidí napadne zelňačkastaročeská zelná polévka. Zelí je svou chutí, výživovou hodnotou a dostupností stálicí v českém jídelníčku. Recepty na zelňačku se liší nejen regionálně ale také recept od receptu.

  • V zásadě můžeme zelňačky rozdělit na bílé smetanové a červené s paprikou. Dalším dělicím prvkem bývá použití vajíčka nebo klobásy či uzeného masa. 
  • Tradiční zelňačka se zpravidla připravuje z kysaného bílého zelí. Nechybí v ní brambory a voňavé koření jako bobkový list, kmín nebo nové koření. 

Směrem na jihovýchod naší republikou se polévka zelňačka plynule mění na kyselicu. Na Slovensku se z ní stává kapustnica. Milovníci zelňačky potvrdí, že tato polévka nejlépe chutná druhý až třetí den, když je pěkně uleželá. Doporučujeme ji tedy vařit ve větším množství. 

  • Vydatnost zelných polévek všech druhů zajišťuje přidání bílkovin v podobě masa, vajec nebo uzeniny. I vegetariáni si však na zelňačce mohou pochutnat, jen musí vynechat sádlo v základu a uzeninu. Místo toho mohou použít rostlinný olej a tofu.
  • Vedle základních surovin se do polévek s kysaným zelím často přidávají také houby či sušené švestky.

Polévka z čerstvého zelí chutná také skvěle

Máte raději zelí v čerstvé, nekysané podobě? Pak pro vás máme pár chutných tipů, jak si užít křupavé zelí v hřejivé polévce. 

Skryt pre seznam

Ochutnejte nevšední zelné polévky

Křehčí varianty zelí se oblibou používají v asijské kuchyni – jak za čerstva v hlavních jídlech typu stir-fry, tak v salátech ve fermentované verzi jako kimchi. A připravit si můžete také kimchi polévku. V jakých polévkách ještě hraje zelí hlavní roli? 

  • V Polsku můžete ochutnat bigos plný masa, zelí a koření.
  • Bez zelí se neobejde ani pravý ukrajinský boršč.
  • Zelí je základem také ruské polévky s názvem šči.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...