Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vánoční ozdoby, na kterých si i pochutnáte

Vánoční ozdoby jsou k dostání v nepřeberných podobách: skleněné, dřevěné, plastové či papírové. My pro vás máme tipy na ozdoby, které nejdříve potěší oko, a poté i vaše chuťové pohárky. Jsou totiž krásné a jedlé.
2. 12. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Perníčky 

Pečení voňavých perníčků zabere trochu času i trpělivosti, ale k Vánocům prostě patří. Na perníčky najdeme mnoho receptů, ale skoro každý máme nějaký ten svůj, rodinný, na který nedáme dopustit. Samo zdobení je také velkou otázkou. Někdo má rád perníčky polité čokoládou, nazdobené cukrovou či bílkovou polevou nebo jen tak, bez ničeho. Jedno je ale jisté, perníčky se v domácnosti nikdy neztratí a vždy budou krásné. 

Dají se připevnit k větvičkám a pověsit na dveře, dětem z nich můžete udělat adventní kalendář a jsou skvělou dekorací na adventní věnec. Odvážnějším kouskem je výroba perníkové chaloupky. Je to trochu pracnější a časově náročnější, ale když nespadne, je opravdu kouzelná. 

14x perníčky

Voňavé perníčky k českým Vánocům neodmyslitelně patří. Neexistuje na ně ovšem pouze jeden recept, ale skoro nekonečné...

Pusinky

U pečení nejrůznějšího cukroví nebo u přípravy těstovin carbonara se používá více žloutků než bílků a ty pak často skladují v lednici nebo se zbytečně vyhazují. Pokud nejste zastánci omelety z vaječných bílků nebo zdobení vám zdobení perníčků polevou z bílků přijde příliš pracné, připravte si z nich sladké pusinky. Hmotu z cukru a našlehaných bílků dejte do cukrářského pytlíku. Kreativitě se meze nekladou, vytvářejte na plech nejrůznější ornamenty a pak je jen vložte přibližně na hodinu do trouby. Díky své bíle barvě krásně vyniknou na stromečku nebo jako malá pozornost na zabaleném dárku.  

Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich dezert

Víme, jak zpracovat bílky, které zbyly při pečení. Máme pro vás rady a tipy, jak bílky skladovat, jak ušlehat pevný...

Bonbony a cukroví

Vánoce bez cukroví snad ani nemohou existovat. Nejrůznější druhy se připravují po dobu skoro celého prosince a každý má to své oblíbené. Valná většina domácností si je připravuje doma v rodinném kruhu, ale pokud nestíháte, dají se bez problémů koupit. Jen si musíme najít opravdu dobrého pekaře/cukráře.

Ke klasickému cukroví můžete přidat i pár domácích pralinek. Nejsou tak tradiční, ale rozhodně efektní a výborné. Najdeme pralinky snad všech příchutí, takže si přijdou na své milovníci čokolády, ořechů, ovoce i koňaku. 

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

Jedlé vánoční věnce

Vánoční věnce máme většinou spojené s jehličím a svíčkami, najdeme však i takové, na kterých si pochutnáme. Snadno si je můžete vytvořit doma. Ve většině případů budete potřebovat nějaký nejedlý základ věnce – nejčastěji z proutí, slámy nebo polystyrénu. Stačí si jen vybrat, co na věnci chcete pomalu ujídat a na korpus jednoduše přilepit, zapíchat pomocí drátku či párátek nebo připevnit nití. Vhodné jsou bonbony, cukroví, cukrovinky, sušené ovoce nebo i popcorn. 

Jedlé vánoční věnce

Tyhle adventní věnce mohou zdobit vaše dveře nebo sváteční tabuli. Jsou ale tak dobré, že tam asi dlouho nevydrží...

Citrusy

Vánoční atmosféru dotvářejí i citrusy sušené na topení, které zaručeně provoní celý byt. Setkat se můžeme se sušenými kolečky z pomerančů, grepů, limetek a citronů. Není to žádná věda. Stačí je nakrájet, rozložit na plech a nechat pořádně proschnout na radiátoru. Když do nich zabodnete pár hřebíčku, dodáte citrusové vůni kýžené koření. Kolečka se dají použít prakticky na cokoliv. Perfektně se hodí na adventní věnce, oživí prostírání sváteční tabule a s mašličkou nebo provázkem se dají pověsit na stromeček. 

Pomeranče a grepy poslouží také při výrobě vonných svícnů. Na vrchu jen vykrojte otvor pro čajovou svíčku a dle libosti ozdobte kořením. Bohužel nevydrží dlouho, na druhou stranu jejich výroba baví i děti a podtrhuje tak rodinnou spolupráci.

Jablka 

Nejen citrusům sluší domácí sušení. Perfektně se hodí i jablka, ze kterých se sušením dostávají klasické křížaly. Pokud nechcete dlouho čekat, než svoji práci udělá topení, můžete použít troubu. Nakrájeným jablečným půlměsíčkům postačí 50–60 °C a pootevřená dvířka, dokud nebudou křupat. Pro zachování světlé barvy je před vložením do trouby propláchněte ve vodě s trochou citronové šťávy. Použít můžete i sušičku ovoce, značně urychlí křížaly i plátky citrusů.

Křížalová kolečka se dají stužkou připevnit na stromeček nebo se společně se skořicí svážou do řetězů. Ty klasické zkroucené zase vypadají výborně jen tak rozložené v míse na stole. Tvary připomínají okrasné sušené květy, chutí vás dostanou zpátky do léta či podzimu. 

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

Popcorn

V Česku je dělání vánočních řetězů z popcornu poměrně novým trendem, ale v zemích po celém světě se tento zvyk těší velké oblibě již řadu let. Připravte si niť, jehlu a můžete navlíkat. Doporučujeme připravit alespoň dvojnásobné množství popcornu, snadno jej místo na řetěz vložíte do úst, jen dávejte pozor na jehlu. Tvoření této ozdoby je nejlepší při sledování vánočním filmu nebo pohádky.   

Foto v textu: Hans Braxmeier (Pixabay)

Související

Sladké Vánoce: upečte si perníčky a štólu

Sladké Vánoce: upečte si perníčky a štólu

Na Štědrý den se můžeme těšit ještě celé tři adventní víkendy. Začněte už nyní s prvními přípravami a vánočním pečením...

6x domácí bonbonky

Nestihli jste napéct cukroví? Nebo už máte napečeno, ale svrbí vás prsty z nicnedělání? Dejte se do bonbonů!

Dvoubarevné pusinky

Máte dilema, jestli péct pusinky čokoládové, nebo smetanově bílé? Upečte si tyto dvoubarevné.

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo...

4 tipy na jedlé vánoční ozdoby

Kdopak nám to chodí loupat perníček? Nejen děti vám určitě odsouhlasí, že nejlepší dekorace jsou ty jedlé.

Čokoládové bonbony

Kupovaná bonboniéra bývá dokladem toho, že jste nedokázali vymyslet nic nápaditějšího. Pokud však vyrobíte bonbony sami...

8 adventních kalendářů, které snadno vyrobíte doma

Je to tady! Těšení na Vánoce všem zpříjemní adventní kalendář se sladkým překvapením. Hravě ho za pár korun vyrobíte i...

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

Přidat komentář