Fíky zapečené s medem a croissanty

Fíky zapečené s medem a croissanty

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3848 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 615 g
Tuky 114 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé fíky jsou na podzim k dostání i u nás, a tak toho využijte. Med jejich chuť podpoří a vyrovná fakt, že dovážené plody nedozrály na stromech.

Suroviny

croissant 2 ks
máslový
máslo
na vymazání formy
sušené fíky 6 ks
tmavé čerstvé
med 4 PL
vejce 3 ks
mléko 250 ml
smetana na vaření 250 ml
krupicový cukr 55 g
zakysaná smetana
nebo jogurt, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180 °C; středně velkou zapékací nádobu vymažte máslem.

2 Každý croissant rozdělte na šest dílů a kousky rozložte do zapékací formy. Fíky přepulte a vložte je řeznou stranou nahoru mezi croissanty. Pokapejte medem.

3 Zlehka prošlehejte vejce, mléko, smetanu a cukr a zalijte směs v zapékací nádobě. Nechte 20 minut odpočinout, aby croissanty nasákly tekutinu. Pečte 50 minut dozlatova. Pak nechte krátce zchladnouta podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo s jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Fíky jsou citlivé na otlaky, proto se špatně dovážejí. Navíc nemají příliš dlouhou trvanlivost, je tedy nejlepší je co nejdřív spotřebovat. Slupka by měla být poddajná, ale pružná a pevná, bez otlaků a poranění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Komentáře

Anonym

Trochu moc sladké, ale jinak dobré a jednoduché na přípravu. Nejdříve se mi zdálo, že pečiva je málo a tekuté složky moc, ale při pečení se to srovnalo. Fíky příjemně překvapily. Čerstvé jsme měli prvně.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit