Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší kynuté buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 884
Do dvou hodin Snadné Na cca 24 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 20981 kcal
Bílkoviny 513 g
Sacharidy 987 g
Tuky 1696 g
Vláknina 227 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se pohádkové kynuté buchty! S klasickým receptem a moderním postupem zvládnou upéct Honzovy buchty i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají a z kynutého těsta mají trochu obavy. Není se čeho bát! S podrobným návodem zvládnete přípravu kynutého těsta i makové náplně s přehledem. A pro ti z vás, kteří makové náplni neholdují, nechybí ani tip na povidlovou a tvarohovou náplň.

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 20 g
mléko 300 ml
200–300 ml, vlažné
sůl 2 g
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vanilka 1 špetka
mletá
máslo 110 g
60 g rozpuštěného másla do těsta + 50 g na vymazání pekáče
rum 2 PL
+ trocha na poprášení
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 120 ml
dětské, umleté nebo nadrcené
rum 2 PL
skořice 1 špetka
mletá
najemno strouhaná
na dochucení

Postup

1

Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte vzejít kvásek – počkejte, až se objeví bubliny.

2

Do mísy robotu prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a hákovým nástavcem vypracujte měkké hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

3

Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů. Množství krupicového cukru volte podle vlastní chuti.

4

Vykynuté těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžící na ně rozdělte náplň a na každý kopeček náplně položte vlašský ořech. Nejprve spojte protilehlé rohy těsta a poté buchtu uzavřete. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte je spojem dolů do řad. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout v pekáči.

5

Zatímco buchty kynou, předehřejte troubu na 200°C. Vykynuté buchty dejte do trouby. Po 10 minutách trochu snižte teplotu (na 180°C) a buchty 10–15 minut dopékejte. 

6

Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte moučkovým cukrem.

Tipy pro dokonalé kynuté buchty

Klasika od klasika

Nejlepší buchty jsme hledali v prastarých kuchařkách i pomocí internetových vyhledávačů. Recepty, které nás zaujaly, jsme poctivě zkoušeli: znovu a znovu dávali kynout těsto, plnili buchty, hlídali troubu a vychytávali další triky a fígly. Ačkoli jsme původně chtěli sestavit vlastní recept, výběrové řízení na nejlepší kynuté buchty nakonec vyhrála naprostá klasika – Buchty I. od Marie Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Jsou chutné, nadýchané a po vychladnutí přímo ukázkově měkké. Nádhera!

Mouka, mléko, vejce, máslo…

  • Suroviny zůstávají ve všech receptech víceméně stejné – na pekáč klasických rozměrů potřebujete půl kila hladké mouky. Dobře ji prosijte, aby byla nadýchaná, a zamíchejte do ní špetku soli; můžete mouku i trochu prohřát.
  • Téměř ve všech receptech se pak zvlhčuje čtvrtlitrem mléka. Záleží však na savosti mouky, proto mléko přilévejte postupně a pro jistotu ho mějte po ruce trochu víc.
  • Prakticky nikde nechyběly voňavé ingredience jako vanilka (nebo aspoň vanilinový cukr) a citronová kůra.
  • Poměry ostatních surovin – hlavně másla, cukru a také vajíček – se už lišily výrazněji, a také měly značný vliv na výsledek.
  • Na chuti buchet se naopak překvapivě skoro vůbec neprojevilo množství droždí: my jsme nakonec použili zhruba půl kostky, ale nic se nestane, když těsto připravíte z dvojnásobného množství kvasnic (jen vám bude kynout přímo pod rukama).

Sáhněte si na těsto

V tomhle případě se vyplácí dodržovat postup – různé ,zkratky‘ většinou vedou (aspoň v našem případě) k tomu, že člověk omylem vynechá některou ze surovin nebo že těsto nechce kynout. Práci vám usnadní domácí pekárna chleba nebo robot s hákovým hnětacím nástavcem – hnětení totiž patří mezi fyzicky náročnější činnosti. Pokud žádným šikovným pomocníkem nedisponujete, těsto zpracujte rukama. Jde to podstatně líp než vařečkou, jak to dělávaly naše babičky. Navíc můžete pohodlně posoudit konzistenci a podle potřeby přisypat mouku nebo přilít mléko. Zpracovanou hmotu poprašte trochou mouky a dejte kynout do tepla. Zkazit práci vám může jenom průvan – ten kynutému těstu vůbec nesvědčí.

Voňavé finále

Náplně jsou jen otázkou vaší chuti. Nejrychlejší a nejpohodlnější jsou povidla (můžete je naředit rumem). Pokud jsou vašimi favority buchty s tvarohovou náplní, utřete kostku tvarohu s jedním žloutkem, dvěma lžícemi krupicového cukru, sáčkem vanilinového cukru a podle chuti přidejte rozinky. My jsme tentokrát dali přednost makové náplni se skořicí a rumem. À propos – rumové aroma buchtám hodně sluší! Proto nevynechejte závěrečný trik: pokropit čerstvě upečené buchty rumem smíchaným s moučkovým cukrem. Cítíte tu vůni? Tak se dejte do pečení! Doufáme, že jsme vás tím výjimečným a slavnostním pocitem nakazili…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

07.07.2017 20:37

Po letech jsem se opět osmělila a zalovila jsem v receptech na netu. Výsledek byl nad očekávání. Úžasné, mňamózní :D Díky za super skvělý recept.

06.11.2015 22:14

absolutně dokonalé, nadýchané, voňavé a skvělé... jen jich je fakt málo, než stihly vychladnout, muž jich přes polovinu snědl :o)

29.10.2015 21:45

Opravdu poklad jako nalezený zlatý babiččin recept ;) neměla jsem je nahuhňané na sobě a přesto nádherně vzešly do výšky, ničemu naškodu to není, jen že se téměř na ně nedá otevřít pusa ;) a pro návštěvu či více četnou rodinu rozhodně dvojitou dávku píct ;)

29.10.2015 21:41

Tak tento recept je naprosto fenomenální a buchty z něj jsou opravdu pohádkové! Nej nej nej recept a žádný jiný v životě už nevyzkouším, tento je zapsán v mé kuchařce jako totální jednička, buchty jsou tak nadýchané, že na ně téměř neotevřem pusu ;-D Z počátku to tedy vypadalo dost bledě, hutné těsto co nechtělo vykynout, tak jsem trošinku rozředila mlékem a dala do vyhřáté trouby na padesát stupnů, hodinku tam těsto pobylo a ... pod utěrkou se objevilo nádherné vykynuté těsto, skvěle pracovatelné, jedna báseň ;) buchet mám tedy jen poloviční počet, ale za to jsou tak pořádné, že jsem snědla dvě a už jsem nemohla, takže se mohu těšit na dlabání na ráno, a pro příště vím, že když vypadají jako prcci, v troubě dvojnásobně naběhnou. Zkrátka nej nej nej a rozhodně si už nikdy v pekárně tyto buchty nekoupím, i kdybych byla zrovna sebevíc zdechlá si je upíct ;) protože to je nesrovnatelné a bezkonkurenční! Famózní pohádková mňamka.

21.02.2015 20:04

Buchty už jsem taky vyzkoušela a jsou výborné! Doproučji nechávat dostatečnou mezeru mezi buchtami přivkládání na plech - já je měla dost u sebe a tím pádem vykynuly do výšky :-D

A mám jeden dotaz k náplni - dnes jsem připravovala náplň makovou dle návodu a na 100g mletého maku mi přijde strašně málo 120ml mléka - to nešlo povařit! Jen se mi to smíchala a byla z toho velmi tuhá hnota, není v receptu chybka prosím?

13.02.2015 19:13

Vyzkoušeno, jsou vynikající. Jen jsem tam bezmyšlenkovitě nalila všechen rozpuštěný tuk, takže ho v těstě byl dvojnásobek, a na vymazání pekáče a promazání buchet jsem musela rozehřívat nový, ale buchty to přežily, a i tak byly moc dobré.
KOnečně jsem objevila recept podobný tomu, co jsem měla od své maminky, ale někde ztratila. Fakt výborný.

02.11.2014 18:04

Jiné buchtičky než podle tohoto receptu už nedělám ! Jsou luxusně vláčné, měkkounké a opravdu vynikající ! Můžu vřele doporučit, my je máme nejdraději s tvarohem :-)

05.02.2010 17:55
Buchty teprve před chvíli vychladly a stačila jsem jen jednu ochutnat, ale už je jasné, že budu péct tenhle recept a žádný jiný. Jsou nádherně nadýchané, vláčné, těsto kynulo úplně báječně. Dělala jsem půlku s tvarohem a půlku s jablky (strouhaná jablka, skořice, cukr, vanilkový pudink) - dlouho nebudou.
21.01.2010 19:13
Právě jsem dopekla tento týden již podruhé tyto vynikající buchty (pokaždé z dvojité dávky). Poprvé zmizely rychlostí blesku, dětičky i manžel byly nadšeni. Za měsíc jedeme navštívit přátele do Spojených Arabských Emirátů, jsou tam již dva roky a mají dost velký "absťák" po české kuchyni, takže tyto buchtičky určitě pocestují s námi, jako dárek :-)

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč