Do 50 minut
Snadné
Dříve se říkávalo, že pokud máte ve sklepě brambory a zelí, zimy se bát nemusíte. Tímto heslem jsem se nechala lehce motivovat při psaní dnešní týdenní úsporné kuchařky. Suroviny se objeví v receptech na bramborovou polévku, chlupaté knedlíky se zelím a zelňáky. Ale kromě této skromné české kuchyně se můžete těšit i na další inspiraci plnou chutných, sytých a zároveň levných pokrmů.
Polévka z pečených paprik je moje srdcovka a jeden čas jsem jí vařila snad každý týden. Je pravda, že loupání paprik zabralo trochu práce a díky své nedočkavosti jsem si o ně nejednou spálila prsty, ovšem výsledek stál za to. Postup uvedený v receptu se podle mého hodí spíše pro přípravu letní varianty, pro tu zimní bych volila následující:
Tato popelka české kuchyně do úsporné kuchařky jednoznačně patří. I když se tu už jednou chlupaté knedlíky objevily, tentokrát jsem vybrala recept s červeným zelím a slaninou. Musím se přiznat, že mě víc než knedlíky zaujal způsob, jak připravit dušené zelí.
Přidat mrkev do palačinkového těsta mi přijde jako vtipný způsob, jak do jídla dostat zeleninu, aniž by to někdo čekal. Navíc většina pšeničné mouky je nahrazena cizrnovou moukou, která sice není tak běžně dostupná, ale snadno si ji vyrobíte sami doma. Stačí jen suchou cizrnu vsypat to výkonného mixéru a rozmixovat na co nejjemnější kousky.
Jestli vám zbylo dušené zelí z chlupatých knedlíků a nedali jste ho zamrazit, přidejte ho do zelňáků. Pokud ne, učiňte, jak praví recept a uvařte zelí syrové. Tyto placky jsou dokonalost sama a chutnají nejen teplé, ale můžete si je vzít i druhý den na svačinu nebo zabalit na cesty. Případně si nějaké schovejte k následující polévce.
Nepotřebujete mnoho surovin, ani kuchařského umu a dokonce ani času, abyste připravili tuto naprosto dokonalou bílou bramboračku. Je lehce nakyslá díky, díky cukru i nasládlá a pořádně hustá. Servírujte ji s vejcem uvařeným na měkko, které přidá patřičný sytící, ale i vizuální efekt.
Jak uvádí naše čtenářka z Prahy, tento koláč vznikl jako z nouze ctnost ze zbylého rizota. A mně přijde recept jako super inspirace na to, jak zpracovat uvařenou rýži a ještě si při tom pochutnat. Určitě můžete nejrůznější přísady obměňovat a místo šunky přidat třeba zbylé kousky kuřecího. Velký prostor pro improvizaci nabízejí i sýry a bylinky.
Pokud v obchodě narazíte na zralé avokádo v akci, určitě po něm sáhněte. Je skvělým zdrojem zdravých tuků a v kuchyni se rozhodně neztratí. Výborně si rozumí s vejci, tuňákem, ale také rajčaty. Je ideální jako zdravá pomazánka na chlebíčky nebo do sendvičů. Na ukázku jsem vybrala tento zapečený s tuňákem.
Zdroj informací: Apetit