Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte speciality krkonošské kuchyně? Kucmoch, muzika, sejkory a další dobroty

Sejkory s medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další dobroty.

Kyselo

Když se řekne krkonošská kuchyně, většině z nás se pravděpodobně vybaví kyselo, polévka typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší.

  • Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek. Ten se smíchá s vodou, přidají se houby, brambory a vejce a vše se dochutí kmínem a solí. Na zjemnění můžete do polévky vmíchat smetanu.

Krkonošské kyselo bylo původně postním jídlem, postupně se začalo jíst třeba i několikrát denně. Krkonošští tkalci prý kyselo využívali jako kalendář. Polévku totiž konzumovali třikrát denně a když ji měli už po osmnácté, věděli, že další den bude neděle.

Sejkory

Krkonošské sejkory jsou v podstatě bramboráky na krkonošský způsob. Připravují se z brambor, mléka, vajec, hladké mouky, česneku, majoránky a soli a jsou odlišné tím, že se pečou přímo na plotně.

  • Sejkory jsou v Krkonoších velmi oblíbeným jídlem. Narazíte na ně na různých krkonošských slavnostech i jarmarcích.
  • Protože se sejkory připravují z levných a běžně dostupných surovin, bývaly dřív častým pokrmem v chudších domácnostech.

Sejkory lze připravit i na sladko, například s medem a zakysanou smetanou. Inspirujte se naším receptem.

Hubník

Hubník, houbanec nebo houbový kuba, to je tradiční krkonošský sváteční pokrm, který neodmyslitelně patří k Vánocům. Jedná se o žemlový nákyp se sušenými houbami.

  • V dobách, kdy se na štědrovečerní tabuli ještě neobjevoval kapr nebo řízky, byl hubník hlavním pokrmem večera.
  • Hubníku se dřív říkávalo černý kuba, podle barvy, kterou pokrmu dodaly tmavé sušené houby.
  • Hubník se připravuje z housek, mléka, sádla vajec, cibule, majoránky, kmínu, česneku a sušených hub.

Oukrop

Další polévkou typickou pro Krkonoše je takzvaný oukrop. Jedná se o velmi jednoduchou česnekovou polévku založenou jen na pár základních surovinách, která vás postaví na nohy, když je nejhůř.

  • Oukrop se připravuje z chlebu, másla, kmínu, soli, česneku, majoránky, pažitky a vody.

Zelníky

Kromě brambor a hub hraje v krkonošské kuchyni důležitou roli zelí. To se zde konzumovalo každý den, například v kombinaci s hrachem, knedlíky nebo chlebem. Vyhlášené je takzvané kysané Roprachtické modré zelí, které se pěstuje pouze na místech s vysokou větrností. Je velice křehké.

  • Ze zelí se v Krkonoších pečou placky zvané zelníky. K jejich přípravě budete potřebovat kysané zelí, mouku, sádlo, jedno vejce a majoránku. 

Kucmoch

Další oblíbenou krkonošskou specialitou je kucmoch neboli škubánky s mákem.

  • V Krkonoších se škubánky připravují z vařených brambor a hrubé mouky. Lžící namočenou v sádle se ze vzniklého těsta vykrajují škubánky. Hotové škubánky se podávají sypané mákem a cukrem a přelité máslem.

Muzika

Jako sladkou tečku na závěr si v Krkonoších dejte takzvanou muziku, kompot ze sušeného ovoce.

  • Muzika se připravuje ze sušených švestek, hrušek a jablek. Den předem se namáčí do vody a společně s citronovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem se krátce povaří. Druhý den se směs rozmixuje na kaši a přidají se mandle, rozinky a rum. Vše se nechá uležet v lednici a podává se vychlazené s ušlehanou smetanou.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč