Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kombinujte a vychutnávejte: Moravská červená jsou tu pro vás

AD
hrozny
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Moravská červená vína jsou oblíbeným společníkem pro jakoukoli příležitost. Díky poloze naší země a specifickým půdním podmínkám přináší rozmanité chuťové zážitky, v nichž se snoubí různé chutě, vůně a škála barev od světle červené u lehkých vín až po velmi tmavé u vín těžších a extraktivních. Pijí se vychlazená na teplotu 14–16 °C. 

Červená vína se vždy vyrábějí z modrých odrůd révy vinné. V české kotlině hraje dlouhodobě hlavní roli deset nejoblíbenějších odrůd, a to Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Merlot, Dornfelder a André. Ty si nyní představíme.

Frankovka 

Patří mezi pozdní odrůdy, a tak se jí daří zejména na Moravě, kde je vyšší průměrná teplota a větší počet slunečných dní v roce. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mládí překrývá chuť vyšších kyselin ostatní látky, ale vlivem zrání se objevuje příjemná kořeněnost spojená s ovocností a vyzrálým projevem extraktivního vína a hebkostí. Právě taková vína jsou typická pro severní vinařské oblasti. 

Věděli jste, že…
český název Frankovka, ale i některá další synonyma, jsou odvozena od předpokládaného německého původu odrůdy (Blaufränkisch, Kékfrankos)? Frankovka se rovněž nazývá Lemberger nebo Limberger, což vychází z předpokládaného původu v okolí města Lemberg.

Doporučené pokrmy
Frankovka se hodí ke kořeněným úpravám masa, k hovězím steakům, srnčímu masu a třeba také k telecím játrům na víně, a to jak na zapití, tak jako kuchařská surovina. 
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, Géramont) a polotvrdé sýry holandského typu s kořením (eidam, gouda…)

Svatovavřinecké 

Ve Francii se nazývá Saint Laurent, v Rakousku Sankt Laurent a dnes se nejvíce pěstuje u nás. Tvoří 9 % z celkové plochy vinic. Je u nás oblíbené pro tmavě červenou barvu, výraznou višňovou a někdy až černorybízovou vůni, výrazný odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny. 

Věděli jste, že…
název odrůdy je odvozen od data zaměkání hroznů, tedy okamžiku, kdy se bobule začnou vybarvovat a zvyšuje se v nich podíl cukru? V jižních polohách Francie se většinou začínají barvit na Svatého Vavřince, tedy 10. srpna. Zlí jazykové tvrdí, že toho času jsou hrozny této odrůdy opékány sluncem tak, jako byl zaživa upečen nebohý světec a mučedník. Svatovavřinecké je také jednou ze dvou odrůd, z nichž se může vyrábět červené Svatomartinské víno. 

Doporučené pokrmy
Svatovavřinecké se velmi dobře hodí k tmavým masům a sýrům s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému masu nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín) a sýry s dvojí plísní (Cambozola nebo Vltavín)

Zweigeltrebe 

Odrůda je tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a má aroma ovocně-kořenité, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Zajímavostí je, že Friedrich Zweigelt nejprve tuto odrůdu pojmenoval ‚Rotburger‘, což je kombinace barvy (Rot) a původu (Klosterneuburg). Teprve roku 1975 dostala na počest šlechtitele svůj současný název. V Rakousku je nazývána Zweigelt.

Doporučené pokrmy
Výborně se hodí k jemně kořenitým masům, k bažantu atd. Neodolatelné je v kombinaci se staročeskou svíčkovou na smetaně.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, Premier) 

Rulandské modré 

Neboli Pinot noir má bledě rubínovou až cihlově červenou barvu se zlatavým okrajem kolem stěn poháru. Aromatické látky jsou u mladých vín nejpodobnější vůním jahod, ostružin, červených třešní a později se projevují jako švestková povidla, kůže, kouř či tlející listí. Kyseliny jsou jemné, stejně tak i třísloviny bývají méně zastoupené. Vyzrálé Rulandské modré se pozná podle menisku na skleničce, který by měl mít pomerančově oranžovou barvu. 

Doporučené pokrmy
Skvělé je především k šťavnatým úpravám jehněčího masa.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín), tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (ementál, pecorino, Moravský bochník)

Modrý Portugal 

Vyznačuje se jemně rubínovou barvou a mladistvou vůní květin. Víno má méně tříslovin, je lehčí, velmi příjemného projevu, vyniká výbornou pitelností a harmonií. Odrůda je jedna ze základních odrůd pro výrobu VOC Modré Hory a je vedle Svatovavřineckého uznanou odrůdou pro výrobu červených Svatomartinských vín. Víno lze kombinovat s velkou paletou pokrmů, neboť svým neutrálním dojmem výraz jídel nijak neruší.

Doporučené pokrmy
Hodí se k huse, kachně, k zajíci nadivoko, k italské kuchyni, ale například také k čokoládovému dortu.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, Premier), polotvrdé sýry holandského typu (eidam, gouda, Madeland, Archivní sýr)

Cabernet Sauvignon 

Pro něj je typická tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vína vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem, a při vyvinuté lahvové zralosti je hebce sametové. Odrůda pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla s nejvyšší pravděpodobností spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.

Doporučené pokrmy
Jehněčí pečeně, steaky, zvěřina nebo úpravy jídel s kořenitými a výraznými omáčkami. Výborně doplňuje třeba jelení steak na čokoládové omáčce.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín) a sýry s modrou plísní (roquefort, Bleu d’Auvergne, Paladin)

Cabernet Moravia 

Víno tmavě granátové barvy. Aromatické látky černorybízové, typické pro kabernetové odrůdy, jsou spojeny s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají při zrání v lahvi příjemný komplex typický pro červená vína severnějších oblastí. 

Věděli jste, že…
Cabernet Moravia je odrůda, která vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc? Je to první odrůda kabernetového typu vyšlechtěná v sedmdesátých letech v České republice šlechtitelem Lubomírem Glosem z Moravské Nové Vsi.

Doporučené pokrmy
Víno kombinujte s masitými jídly, s kořeněnými omáčkami a s uzenými masy.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín) a polotvrdé sýry holandského typu (gouda, eidam, Leerdammer, Madeland)

Merlot 

Vyznačuje se tmavě rubínovou až granátovou barvou. Název pochází z francouzského výrazu ‚merle‘, což značí ptáka kosa, který ozobává malé bobule z velkých hroznů. Pro odrůdu typická a pro většinu konzumentů velmi přitažlivá nasládlá vůně černých třešní či kompotu z nich je při zrání doplňována vůní švestek, fíků a při lahvové zralosti i vůní tabáku, kávy a lanýžů. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným dojmem plnosti a dlouhého odchodu. Vína Merlotu jsou výborným doplňkem do cuvée s kabernetovými odrůdami.

Doporučené pokrmy
Doporučuje se k jemným paštikám, k srnčímu ragú nebo třeba k hovězí květové špičce s paprikovým dresinkem.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín), zrající sýry, sýry typu trapist (Port Salut, Reblochon, Bel paese, Hermadur)

Dornfelder 

Je víno výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně aromatické vůně a chuti. Pro svoji intenzivní barvu je v Německu ceněno jako surovina pro zvyšování barevnosti červených vín i pro zrání v dubových sudech. Jeho zvláštností je vysoká temně granátová barva vína, někdy až inkoustová.

Doporučené pokrmy
Plné a extraktivní víno podáváme k těžším a kořeněným úpravám masa nebo grilovaným pokrmům.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, Premier…) a sýry s dvojí plísní (Cambozola, Vltavín)

André 

Tato odrůda má tmavě granátovou barvu s vůní zralých ostružin, podbarvených tvrdším projevem tříslovin a kyselin v mladém víně a se zralou plností při dostatečné ovocnosti ve vínech lahvově zralých, v nichž se zvyšuje plnost a typičnost červeného vína. 

Věděli jste, že…
André je ryze moravská odrůda, kterou vyšlechtil Ing. J. Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích křížením Frankovky a Svatovavřineckého? Název vznikl po francouzském pedagogovi a přírodovědci Christianu Carlu Andrém. Jako první na světě založil André v Brně spolek pro šlechtění ovoce, a podnítil tak zájem o získávání nových odrůd křížením.

Doporučené pokrmy
Výborné ke grilovaným, tmavým a uzeným masům a k srnčímu guláši s bramborovými špeclemi.
Snoubení se sýry: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín)

Více informací o moravských a českých vínech na:  www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.  

víno ve vinotéce

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...