Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké chlebíčky, které zahřejí na duši

banánový chlébíček
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Zvládne je každý začátečník, protože jsou velmi jednoduché, ale zaroveň si na nich skvěle pochutnáte. Zařaďte do svého cukrářského repretoáru sladké chlebíčky, které se vám budou hodit kdykoliv vás přepadne nečekaná chuť na sladké. Navíc do nich můžete přihodit suroviny, které už vám delší dobu leží ve spíži.

Tenhle dezert máte hotový za chvilku a vůbec se na něm nenadřete. Můžete ho posnídat, ale nejlepší je k odpolední kávě nebo čaji. Pochutná si na něm celá rodina i návštěvy. Navíc se dá připravit celkem zdravě a spotřebujete do něj suroviny, které vám doma přebývají.

  • Potřebovat budete formu na chlebíček, která se perfektně hodí i na slané domácí chleby a další zapékaná jídla například gratinované brambory. V kuchyni má zkrátka nespočet využití, takže se vyplatí mít ji ve výbavě.
  • Pokud ji ale nemáte, použijte jakoukoliv jinou formu. Důležitá je především chuť!

Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Čím chlebíček ochutit?

Skoro v každém základu na sladký chlebíček najdeme klasickou pečící čtyřkombinaci – mouka, máslo, cukr a vejce. Pokud chcete o trochu zdravější verzi, můžete nahradit část mouky ořechy nebo vločkami.

  • Vhodné jsou i bezlepkové mouky, například jáhlová, pohanková a cizrnová.
  • V receptech se dá vždy regulovat cukr nebo použít sušené ovoce a med.
  • Vejce můžete nahradit aquafabou, tedy vodou z cizrny.
  • Aby byl chlebíček správně nadýchaný, nezapomeňte na kypřící prášek, který jej krásně zvedne.

Asi nejoblíbenější je banánový chlebíček, ve kterém využijete přezrálé banány. Ideální jsou ty hnědé, které jsou sladké a chlebíček už nebudete muset doslazovat bílým cukrem. Skvělou náhradou bude mrkev, cuketa, vyzkoušet můžete i dýni nebo řepu. Do těsta můžete přihodit rozinky, čokoládu, ořechy nebo mák.

Můžete experimentovat a vyzkoušet nespočet kombinací chutí. Do základního receptu na chlebíček přidejte přesně to, co máte rádi. Pokud chcete vsadit na jistotu, tak vyzkoušejte pomerančový, vánoční nebo jablečný chlebíček.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...