Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tofu, seitan a tempeh, poznejte 3 významné zdroje bílkovin

3 suroviny, které vám dnes chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí ochutnat něco nového či hledají kvalitní zdroje bílkovin. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček a připravit si zdravé, chutné pokrmy.
8. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Tofu

Bílá kostka pocházející z Asie si našla místo v kuchyních vegetariánů i veganů. Jídelníček si jím můžeme zpestřit všichni. Z čeho se tofu vyrábí a jaké jsou jeho přednosti? V Číně znali postup již ve druhém století před naším letopočtem. Později se jeho obliba rozšířila do Japonska, Vietnamu, Thajska i Koreji.

Tofu se vyrábí srážením mléka ze sójových bobů s potravinářskou sádrou, tedy síranem vápenatým. Nejprve se sójové boby propláchnou a zbaví nečistot, poté se nechají bobtnat. Po dostatečném nabytí na objemu se boby i s vodu rozmixují. Vzniklá velice jemná kaše se vaří při teplotě nad 100 stupňů Celsia. Následuje proces pasírování, kterým vznikne sójový nápoj. Pro výrobu tofu je třeba nápoj vysrážet, poté se zatíží a přebytečná voda odteče. Výsledkem je přírodní tofu.

Tofu kari

Pikantní vegetariánské jídlo, které budete mít hotové za pár minut!

Dnes ve specializovaných obchodech můžeme sehnat několik druhů tofu. Ochucené bylinkami, uzené, ale také měkké či tvrdé konzistence. Měkké tofu má konzistenci pudingu, můžete jím zahustit například omáčku nebo jej použít při pečení, tvrdé se hodí na grilování, vaření, nakládání a připomíná sýr.

Tofu je velice oblíbenou surovinou díky vysokému obsahu bílkovin, snadné stravitelnosti a všestranným způsobům úpravy. V tofu nenajdeme nasycené mastné kyseliny ani cholesterol, jak je tomu u masa, naopak své tělo obohatíme o mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík a železo.

Pokud si říkáte, že prospěšnost pro naše zdraví naruší přítomnost sóji, ze které se tofu, ale i tempeh, vyrábí, starosti hoďte stranou. Tofu se vyrábí z vysráženého sójového mléka, zbytek při srážení, zvaný okara, je odstraněn a s ním i toxické a blokující látky. Tempem vzniká fermentací, i ta mění charakter samotné sóji. Vše však závisí na pestrosti stravy, jako vždy platí střídmá konzumace, tofu by tak nemělo zcela nahradit ostatní zdroje bílkovin, ale mělo být doplňkem stravy. Z tofu se připravuje tzv. tofunéza, tedy neživočišná majonéza, jeho využití v pokrmech je však velice všestranné, inspirujte se některým z receptů pod článkem, a posuďte sami.

Tofu na černém pepři

Skvělý recept vynikajícího autora – vypůjčili jsme si ho od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho (pochází z...

Tempeh

Z daleké Jávy k nám doputoval potravinový produkt, který tvoří fermentované sójové boby. Nazývá se tempeh, tempe a je označován jako „jávské maso“, na tomto ostrově totiž tvoří hlavní zdroj proteinů. Základem tempehu jsou jako u tofu sójové boby, zde se však využívají fermentované a v celistvém tvaru.

Fermentací prorostou ušlechtilou plísní a získají tak svou pevnou a celistvou konzistenci. Díky takovéto úpravě se znásobí obsah vitaminů a také snadná stravitelnosti. Přidáním tempehu na svůj jídelníček si do těla dodáte vysoký podíl proteinů, vlákniny a vitaminu B. Na rozdíl od tofu má tempeh své specifické aroma, k dostání je také uzený či marinovaný. Tempeh se díky své tužší konzistenci hodí na grilování, vaření, marinování i pečení.  

Tempeh v houbové omáčce

V tomhle jídle jsou skvělé houby šitake nebo hlíva ústřičná. Sušené předem namočte.

Seitan

U vegetariánů, veganů i makrobiotiků se těší veliké oblibě rostlinná bílkovina vyráběná z pšeničného lepku. U běžných potravin je spojení lepku a škrobu pro trávící systém zatěžující, seitan je dobře stravitelný a výživný především díky kombinování se zeleninou. I přesto je s rostoucí intolerancí na lepek diskutovanou náhražkou masa. Jeho využití v kuchyni je velice univerzální a široké.

Seitan se vyrábí plavením škrobu z pšeničné mouky. Škrob je tak opakovaně proplachován stále větším množstvím vody. Vzniká tak lepkavá hmota, která se zpracuje na rozličné tvary seitanu – kostky, nudličky, karbanátky a další. Seitan se chuti masu podobá asi nejvíce, pokud jej dobře upravíte, strávníci nepoznají rozdíl ani v samotné konzistenci.

Jeho předností je také snadná výroba v domácích podmínkách. Potřebovat budete 1 kilogram hladké mouky a půl litru studené vody. Zpracujte na lepivé a hladké těsto, zalijte horkou vodou a nechte 15-45 minut odpočívat. Poté přichází na řadu vymývání. Těsto vložte do mísy se studenou vodou, pomocí rukou promývejte tak, aby se hmota stále držela v celku. Ručně hněteme, dokud se nezačne uvolňovat obilný škrob. Voda získá bílou barvu, těsto bude menší a začne se trhat. Tento proces opakujte, dokud voda nebude úplně čistá, tedy cirka čtyřikrát. Těsto se nakonec zmenší asi na třetinu a jeho konzistence bude podobná gumě, získáte tak čistý lepek neboli gluten.

Seitan se hodí do burgeru, jako karbanátek, či takto upravený s dušenou mrkví.

 

Foto v textu: Einladung_zum_Essen, Pixabay

Související

Tofu ramen se špenátem

Sytá japonská polévka zachutná nejen fanouškům tofu!

Kokosové kari s tofu

I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce...

Tofu se zeleninou

Krájení na nudličky, rychlé prosmažení za stálého míchání a zahuštění škrobem, takto připravovaná jídla jsou už dávno...

Kořeněné kedgeree s tofu

Tuhle exotickou specialitu si klidně vychutnejte také v originální verzi s rybou. Máte-li rádi opravdu ostrá jídla, je...

Knedlíky tofu & dvojí jahody

Ovocné knedlíky jako stvořené pro ty, kdo se vyhýbají mléku, i pro rozené experimentátory.

Špízy dýně & tofu

Kdo říká, že grilování je jen pro milovníky masa? Máme pro vás recept na pikantní špízy pro vegetariány!

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Tofu samo o sobě je mdlé, s dobrým dochucením se s ním ale dá kouzlit!

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Tyhle medailonky jste určitě ještě nezkoušeli!

Gado gado

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném...

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Přidat komentář