Dušená hovězí plec na šalotce

Dušená hovězí plec na šalotce

3.5 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3120 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 62 g
Tuky 226 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapomeňte na školní jídelnu. Šťavnaté hovězí se smetanovým špenátem vás dostane.

Suroviny

plec 800 g
loupaná
slanina 80 g
obyčejná, uzená, bílá, na špalíčky
sůl
pepř
sádlo 100 g
šalotka 100 g
na klínky
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar hovězí 200 ml
špenát 400 g
listový, mražený, lze nahradit sekaným
máslo 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
smetana ke šlehání 50 ml
brambory
vařené, k podávání

1 Maso protkněte slaninou – nožem do něj udělejte hluboké díry a do nich nacpěte slaninu. Osolte, opepřete a zprudka opečte na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo. Šalotku osmahněte na sádle dozlatova, přidejte maso, zalijte vývarem a přiklopené duste asi 1,5 hodiny doměkka. Pak maso vyjměte a šťávu vařte tak dlouho, až se tuk začne oddělovat do mastných ok. Zaprašte moukou a dobře ji rozmíchejte, zalijte vývarem, rozšlehejte a 20 minut provařte.

2 V jiné pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm cibuli s česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.

3 Porce masa podlijte šťávou a podávejte se špenátem a vařenými bramborami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit