Kdo říká, že si borůvky můžete užívat jen v létě? Mražené ovoce poslouží na koláči stejně dobře. Hrnková buchta má tu výhodu, že během její přípravy není třeba žádného složitého odvažování, jako odměrka vám postačí obyčejný hrnek a v případě menšího množství i lžíce.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
Připravte drobenku – prsty promněte v misce všechny přísady, až vznikne drobenka. Prozatím uložte do lednice.
Všechny suroviny dejte do větší mísy a vařečkou umíchejte hladké těsto. Těsto nalijte na připravený plech, stěrkou rozetřete až do krajů. Povrch rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou.
Pečte asi 40 minut, aby bylo těsto propečené a drobenka zlatavá. Propečení zkontrolujte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta, pokud je po vytažení suchá, beze stop syrového těsta, je koláč hotový. Nechte vychladnout na mřížce.
Poznámka: V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.
NĚCO NAVÍC
Těsto na tenhle koláč je univerzální, při výběru ovoce se nemusíte omezovat jen na borůvky. Výborný bude i rybíz, meruňky, angrešt nebo nakrájená jablka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )