Kvalita vína je pro výslednou chuť dost důležitá, takže použijte takové, které vám opravdu chutná!
Suroviny
kuřecí stehna
8
ks
s kostí
bazalka
svazek
velký
prosciutto
8
plátků
lze nahradit jinou tmavou šušenou šunkou
olivový olej
2
PL
česnek
2
rajče
800
g
dobře vypadá směs malých červených a žlutých
víno bílé
180
ml
suché (nejlépe italské)
fazole
400
g
bílé, konzervované, scezené, propláchnuté
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Maso ze všech stran osolte a opepřete. Na každé stehýnko položte snítku bazalky a pevně obalte plátkem šunky.
2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Olej rozehřejte ve velkém pekáči na plotně (nádobu položte přes dva hořáky). Vložte kuře a z jedné strany asi čtyři minuty opékejte, až bude šunka křupavá a maso lehce opečené. Opatrně obraťte a zopakujte.
3. Mezitím překrojte hlavičky česneku napříč, malá rajčata na poloviny, větší na čtvrtky. Ze zbylé bazalky oberte lístky. Jakmile jsou všechna stehýnka ze všech stran opečená, vsypte do pekáče rajčata, polovinu bazalky, česnek a zalijte vínem. Osolte, opepřete, přetáhněte alobalem a zhruba čtyřicet minut zvolna pečte v troubě.
4. Pekáč vyndejte z trouby a teplotu zvyšte na 220/200 stupňů. Sejměte alobal a do šťávy vmíchejte fazole. Vraťte do trouby a nepřikryté pečte ještě půl hodiny, až bude vše křehké a vypečené. Před podáváním posypte zbylou bazalkou.
2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Olej rozehřejte ve velkém pekáči na plotně (nádobu položte přes dva hořáky). Vložte kuře a z jedné strany asi čtyři minuty opékejte, až bude šunka křupavá a maso lehce opečené. Opatrně obraťte a zopakujte.
3. Mezitím překrojte hlavičky česneku napříč, malá rajčata na poloviny, větší na čtvrtky. Ze zbylé bazalky oberte lístky. Jakmile jsou všechna stehýnka ze všech stran opečená, vsypte do pekáče rajčata, polovinu bazalky, česnek a zalijte vínem. Osolte, opepřete, přetáhněte alobalem a zhruba čtyřicet minut zvolna pečte v troubě.
4. Pekáč vyndejte z trouby a teplotu zvyšte na 220/200 stupňů. Sejměte alobal a do šťávy vmíchejte fazole. Vraťte do trouby a nepřikryté pečte ještě půl hodiny, až bude vše křehké a vypečené. Před podáváním posypte zbylou bazalkou.
Komentáře
ja jsem vynechal bazalku se sunkou, misto toho jsem pouzil peperoncino a petrzelku a vysledek byl super.