Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3675 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 384 g
Tuky 188 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takovéhle taštičky prý jedli finští horníci. Chcete-li, označte tvarováním nebo ornamentem z těsta, který konec kapes je sladký. Náplně se ale dají poznat i podle vůně.

Suroviny

máslo 180 g
a tuk na vymaštění plechu
sůl 3 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
cca + na vál
Slaná náplň
anglická slanina 75 g
na kostičky
brambory 2 ks
hodně malé či 1 střední na kostičky
mrkev 1 ks
malá, nastrouhaná
cibule 2 PL
najemno
pepř
a sůl
Sladká náplň
jablka 2 ks
střední, oloupaná, vykrojená na kostičky
hnědý cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá + špetka soli

1 Tuk smíchejte s 225 ml vroucí vody a solí. Přidejte tolik mouky, abyste mohli vypracovat hladké těsto. Dejte na hodinu chladit.

2 Zahřejte troubu na 175 °C. Na slanou náplň opečte slaninu tak, aby pustila tuk (můžete ho použít k potření taštiček, nebo vyhodit), a smíchejte ji s bramborami, mrkví, cibulí, lehce osolte a opepřete. Zvlášť promíchejte přísady na sladkou náplň.

3 Těsto rozdělte na 15 dílků a na pomoučněném válu je rozválejte na kola o průměru zhruba 12 centimetrů. K jedné straně středu těsta dejte vždy lžíci slané a k druhé lžíci sladké náplně. Okraje těsta zvedněte a pevně k sobě přitiskněte, aby vznikl šev rovnoběžný s řádkou náplní. Švem dolů skládejte taštičky kus od sebe na vymaštěný plech a rukama je dotvarujte do válečků. Potřete tukem ze slaniny, rozpuštěným sádlem či máslem a hodinu pečte v zahřáté troubě.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit