Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapsy dvou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3661 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 383 g
Tuky 188 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takovéhle taštičky prý jedli finští horníci. Chcete-li, označte tvarováním nebo ornamentem z těsta, který konec kapes je sladký. Náplně se ale dají poznat i podle vůně.

Suroviny

máslo 180 g
a tuk na vymaštění plechu
sůl ¾ ČL
cca + na vál
Slaná náplň
na kostičky
hodně malé či 1 střední na kostičky
mrkev 1 ks
malá, nastrouhaná
najemno
sůl a pepř
Sladká náplň
střední, oloupaná, na kostičky
hnědý cukr 1 PL
skořice ¼ ČL
mletá
sůl 1 špetka

Postup

1

Tuk smíchejte s 225 ml vroucí vody a solí. Přidejte tolik mouky, abyste mohli vypracovat hladké těsto. Dejte na hodinu chladit.

2

Zahřejte troubu na 175 °C. Na slanou náplň opečte slaninu tak, aby pustila tuk (můžete ho použít k potření taštiček, nebo vyhodit), a smíchejte ji s bramborami, mrkví, cibulí, lehce osolte a opepřete. Zvlášť promíchejte přísady na sladkou náplň.

3

Těsto rozdělte na 15 dílků a na pomoučněném válu je rozválejte na kola o průměru zhruba 12 centimetrů. K jedné straně středu těsta dejte vždy lžíci slané a k druhé lžíci sladké náplně. Okraje těsta zvedněte a pevně k sobě přitiskněte, aby vznikl šev rovnoběžný s řádkou náplní. Švem dolů skládejte taštičky kus od sebe na vymaštěný plech a rukama je dotvarujte do válečků. Potřete tukem ze slaniny, rozpuštěným sádlem či máslem a hodinu pečte v zahřáté troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín