Takovéhle taštičky prý jedli finští horníci. Chcete-li, označte tvarováním nebo ornamentem z těsta, který konec kapes je sladký. Náplně se ale dají poznat i podle vůně.
Suroviny
Postup
Tuk smíchejte s 225 ml vroucí vody a solí. Přidejte tolik mouky, abyste mohli vypracovat hladké těsto. Dejte na hodinu chladit.
Zahřejte troubu na 175 °C. Na slanou náplň opečte slaninu tak, aby pustila tuk (můžete ho použít k potření taštiček, nebo vyhodit), a smíchejte ji s bramborami, mrkví, cibulí, lehce osolte a opepřete. Zvlášť promíchejte přísady na sladkou náplň.
Těsto rozdělte na 15 dílků a na pomoučněném válu je rozválejte na kola o průměru zhruba 12 centimetrů. K jedné straně středu těsta dejte vždy lžíci slané a k druhé lžíci sladké náplně. Okraje těsta zvedněte a pevně k sobě přitiskněte, aby vznikl šev rovnoběžný s řádkou náplní. Švem dolů skládejte taštičky kus od sebe na vymaštěný plech a rukama je dotvarujte do válečků. Potřete tukem ze slaniny, rozpuštěným sádlem či máslem a hodinu pečte v zahřáté troubě.