Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3675 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 384 g
Tuky 188 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takovéhle taštičky prý jedli finští horníci. Chcete-li, označte tvarováním nebo ornamentem z těsta, který konec kapes je sladký. Náplně se ale dají poznat i podle vůně.

Suroviny

máslo 180 g
a tuk na vymaštění plechu
sůl 3 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
cca + na vál
Slaná náplň
anglická slanina 75 g
na kostičky
brambory 2 ks
hodně malé či 1 střední na kostičky
mrkev 1 ks
malá, nastrouhaná
cibule 2 PL
najemno
pepř
a sůl
Sladká náplň
jablka 2 ks
střední, oloupaná, vykrojená na kostičky
hnědý cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá + špetka soli

1 Tuk smíchejte s 225 ml vroucí vody a solí. Přidejte tolik mouky, abyste mohli vypracovat hladké těsto. Dejte na hodinu chladit.

2 Zahřejte troubu na 175 °C. Na slanou náplň opečte slaninu tak, aby pustila tuk (můžete ho použít k potření taštiček, nebo vyhodit), a smíchejte ji s bramborami, mrkví, cibulí, lehce osolte a opepřete. Zvlášť promíchejte přísady na sladkou náplň.

3 Těsto rozdělte na 15 dílků a na pomoučněném válu je rozválejte na kola o průměru zhruba 12 centimetrů. K jedné straně středu těsta dejte vždy lžíci slané a k druhé lžíci sladké náplně. Okraje těsta zvedněte a pevně k sobě přitiskněte, aby vznikl šev rovnoběžný s řádkou náplní. Švem dolů skládejte taštičky kus od sebe na vymaštěný plech a rukama je dotvarujte do válečků. Potřete tukem ze slaniny, rozpuštěným sádlem či máslem a hodinu pečte v zahřáté troubě.

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit