0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2 / 5. Počet hodnocení: 148
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5764 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 572 g
Tuky 332 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 180 g
moučkový cukr 100 g
mléko 120 ml
olej 100 ml
rum 1 PL
vejce 2 ks
smetana ke šlehání 500 ml
ztužovač 2 bal
kakao 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1
banány 3 ks
moučkový cukr 40 g
tmavá čokoláda 1 ks
70 % kakaa

Postup

1

Ze dvou bílků ušleháme sníh. Z cukru (100g), 2 žloutků a oleje vyšleháme pěnu a přidáme lžíci rumu na ovonění.

2

Střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme sníh.

3

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při teplotě asi 180 stupňů na špejli (až se nám bude zdát dort upečený a začně vonět, propíchneme ho špejlí a pokud bude čistá a nebude se na ní lepit těsto, dort je hotový).

4

Dort necháme vychladnout nejlépe na mrížce, aby se nezapařoval, já použila vychladlou mřížku z trouby.

5

Po zchladnutí vydlabeme lžící po obvodu korpusu kruh, cca 1 cm od kraje, dno musí zůstat neporušené.

6

Banány podélně rozkrojíme a naskládáme do vydlabaného korpusu.

7

Šlehačku ušleháme s cukrem (40 g) a ztužovačem do šlehačky a přimícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Náplň navrstvíme na banány, do krajů dortu a vytvoříme kopeček.

8

Nakonec na něj namačkáme rozdrobený vnitřek korpusu a vytvoříme "krtinu".

Foto ilustrační, zdroj: Commons.Wikimedia.org

Autor: zuzajda26

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit