Šťouchané brambory s pečeným česnekem

Šťouchané brambory s pečeným česnekem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1909 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 327 g
Tuky 37 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle příloha je bez přehánění návykově dobrá. O ,postních‘ dnech vydá, samozřejmě ve větších porcích, i za samostatné jídlo.

Suroviny

brambory 1250 g
mléko 200 ml
máslo 40 g
petrželka 2 hrsti
nasekaná
česnek 2 hlava
(upečené v celku v alobalu s olejem, viz Tipy & triky, nebo prostě v pekáčku spolu s masem https://www.apetitonline.cz/recepty/7742-pecene-hovezi-veprove-maso.html)
sůl

Brambory uvařte v celku ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20–25 minut. Pak je velmi zhruba rozšťouchejte, po částech přilévejte mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi) a přidejte všechno máslo, bylinky a vymačkané stroužky pečeného česneku. Promíchejte a ještě lehce prošťouchejte, chcete-li. Hodí se k jakémukoli masu i rybám.

TIPY & TRIKY

Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na každé 2 palice stačí 1 lžička), zabalte do alobalu a pečte 45 minut doměkka. Otevřete alobal a nechte trochu zchladnout.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit