Tahle příloha je bez přehánění návykově dobrá. O ,postních‘ dnech vydá, samozřejmě ve větších porcích, i za samostatné jídlo.
Suroviny
1 Brambory uvařte v celku ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20–25 minut. Pak je velmi zhruba rozšťouchejte, po částech přilévejte mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi) a přidejte všechno máslo, bylinky a vymačkané stroužky pečeného česneku.
2 Promíchejte a ještě lehce prošťouchejte, chcete-li. Hodí se k jakémukoli masu i rybám.
TIPY & TRIKY
1 Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na každé 2 palice stačí 1 lžička), zabalte do alobalu a pečte 45 minut doměkka. Otevřete alobal a nechte trochu zchladnout.
2 Nebo česnek upečte v pekáčku spolu hovězím a vepřovým masem.