Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbová omáčka a bacán

Ochutnejte tradiční chodské speciality!

Vydání: 2008/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Namáčení: 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Omáčka Česká

Ingredience

    • 20 g sušených hub
    • 250 ml sladké smetany
    • 250 ml kysané smetany
    • 3 lžíce hladké mouky
    • sůl

    Bacán (litá buchta):

    • 20 g droždí, rozdrobeného
    • 200–300 ml vlažného mléka
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
    • tuk na vymazání pekáče

Příprava jídla

Houby půl hodiny předem namočte do 250 ml osolené vody. Vařte do změknutí. Oba druhy smetany smíchejte, přidejte mouku, dobře promíchejte a vlijte do vody s houbami. Krátce povařte a podle chuti osolte. Podávejte s bacánem.

Bacán (litá buchta)

Doba přípravy: 20 minut
Kynutí: 150 minut
Pečení: 40 minut

Droždí zalijte 100 ml mléka, přidejte cukr a promíchejte. Až se objeví bubliny, zadělejte ze všech surovin těsto trochu hustší než na lívance. Nechte ho asi dvě hodiny vykynout, nalijte do vymazaného pekáče a nechte ještě chvíli kynout. Pečte dvacet minut při 220 ºC, pak teplotu snižte na 180 ºC.

Hotový bacán natrhejte (nebo nakrájejte) na kusy a v hlubokém talířizalijte houbovou nebo jinou omáčkou. Jezte lžící.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Toč

Polévka s kuclíkama

Česká kuchyně – omáčky a knedlíky

Houby v kuchyni

Přidat komentář