
Jelení hřbet s dýňovým zelím, špenátem a knedlíkem
„Máte-li dostatek času, nechte hřbet marinovat den dva v oleji s mrkví a kořením,“ doplňuje recept jeho autor Martin Korbelič, šéfkuchař vyhlášené bratislavské restaurace Le Monde.
Vydání: 2012/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 40 minut
Vaření: 40 minut
P
Ingredience
- 640 g jeleního hřbetu bez kosti
- 1 kg dýně hokkaido
- 1 cibule
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 300 ml zeleninového vývaru
- citronová šťáva na dochucení
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4–5 lžic zakysané smetany
- snítka čerstvého kopru
- 1–2 lžíce medu
- 500 g listového špenátu
- 1 menší cibulka, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř a muškátový oříšek
- 150 ml smetany ke šlehání
NA ŠPENÁT
Příprava jídla
1 Dýni omyjte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a opékejte na něm cibuli dosklovita. Přidejte bobkový list, dýni a ještě chvíli vše opékejte. Podlijte vývarem a duste zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte šlehačku promíchanou se zakysanou smetanou, nechte vše ještě trochu zredukovat a dochuťte dýni medem, citronem a solí. Před servírováním vmíchejte nasekaný kopr.
2 Cibulku na špenát osmahněte dosklovita na másle, přidejte špenát a ještě chvíli opékejte. Špenát ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixujte ho na jemné pyré, propasírujte přes jemné síto a zjemněte smetanou.
3 Hřbet odblaňte a zprudka opečte ze všech stran na zbývajícím oleji, poté jej dejte na zhruba 10 minut dojít do trouby vyhřáté na 80 °C.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s karlovarským či bramborovým knedlíkem. Máte-li chuť, ještě si ho opečte na másle.
2 Cibulku na špenát osmahněte dosklovita na másle, přidejte špenát a ještě chvíli opékejte. Špenát ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixujte ho na jemné pyré, propasírujte přes jemné síto a zjemněte smetanou.
3 Hřbet odblaňte a zprudka opečte ze všech stran na zbývajícím oleji, poté jej dejte na zhruba 10 minut dojít do trouby vyhřáté na 80 °C.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s karlovarským či bramborovým knedlíkem. Máte-li chuť, ještě si ho opečte na másle.
Přidat komentář