Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10x zelenina, které sluší tepelná úprava - do hrnce nebo na pekáč

10x zelenina, které sluší tepelná úprava - do hrnce nebo na pekáč
sdílet:

Někdo to rád horké a některá zelenina prostě miluje tepelnou úpravu. Vynikne tak její chuť a naše tělo z ní dostane více zdraví prospěšných látek. Kterým druhům zeleniny svědčí pobyt v troubě či na pánvi?

Mrkev

Jedna z nejoblíbenějších kořenových zelenin. Patří k prvním příkrmům, které se doporučují batolatům, a v receptech funguje jak naslano, tak nasladko. Co by byl legendární mrkvový dort bez mrkve?

  • Mrkev je bohatým zdrojem betakarotenu a mnoha vitaminů a minerálů, obsahuje také vlákninu.
  • Ačkoli bývá mrkev součástí čerstvých salátů, tepelnou úpravou s použitím tuku podpoříte vstřebávání betakarotenu. Účinný antioxidant se v lidském těle přeměňuje na vitamin A. Ten mají rády naše oči, sliznice i kosti.

Brambory a batáty

Bramborový salát z nevařených hlíz nezní zrovna lákavě, viďte? Brambory si získaly velkou oblibu v 18. století a patří do našeho běžného jídelníčku.

  • Spolu s batáty mají podobné využití: můžete je vařit, smažit, péct, udělat z nich křupavé lupínky nebo krémovou polévku.
  • Brambory a batáty obsahují spoustu vitaminů, především vitamin C, který si zachovají i po tepelné úpravě.
  • Batáty se navíc díky svému oranžovému zbarvení mohou pochlubit také antioxidanty flavonoidy a karoteny. Abyste zachovali maximum prospěšných látek, upravujte je ve slupce, pouze dobře omyté. Vařte v co nejmenším množství vody. 

Rajčata a papriky

Zářivé plody představují svěží esenci léta. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a lykopenu.

  • Lykopen je významný antioxidant, který dává rajčatům i paprikám červený odstín. Dušení rajčat a paprik ve vodě u nich obsah lykopenu zvyšuje a zároveň výrazně zlepšuje stravitelnost.
  • Skvělé jsou také rajčata a papriky na grilu, ochucené bylinkami a olivovým olejem. Výzkumy naznačují, že lykopen může zlepšovat zdraví srdce a fungovat jako prevence rakoviny. 

Lilek

Podobně jako brambory, ani lilek nepatří bez tepelné úpravy k žádným lahůdkám.

  • Nicméně je skvělý grilovaný, můžete ho také péct v troubě, smažit, opékat či dusit. Tvoří základ mnoha pokrmů arabské kuchyně a zamilovali si ho také Italové, kteří lilek pečou pod bohatou sýrovou pokrývkou.
  • Po tepelné úpravě chutná dobře teplý i studený.

Brokolice a květák

Košťálová zelenina se pyšní antioxidačními účinky, pro tělo ale může být v syrovém stavu obtížně stravitelná.

  • Sluší jí krátké dušení nebo vaření v páře. Brokolice obsahuje karotenoidy, polyfenoly a glukosinoláty.
  • Je také bohatým zdrojem luteinu a tokoferolu, které podporují imunitu a snižují zánět v těle.
  • Vařením se v brokolici jejich obsah zvyšuje. Květák má podobně jako brokolice protizánětlivé účinky, obsahuje navíc velké množství vitaminu C.

Zelené fazolové lusky

Křehké a svěží jsou bez tepelné úpravy nejedlé. Stačí je však uvařit v páře nebo krátce opéct v pánvi na másle a máte dokonalou přílohu k masu nebo rybě.

  • Pro zelené fazolky platí, že jen krátká tepelná úprava jim prospěje. Musí zůstat křupavé na skus. Příliš dlouhým pobytem v hrnci šednou a získávají blátivou strukturu.

Dýně

Dýně jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a vlákniny. Syrová dýně nás neláká, zato po uvaření nebo opečení je neskutečně tvárná.

  • Podobně jako mrkev najde uplatnění ve slaných i sladkých jídlech.
  • Tepelnou úpravou, především vařením, se uvolňují antioxidanty jako lykopen a karotenoidy. Tepelná úprava také usnadňuje jejich vstřebávání. 

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč