Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

10x zelenina, které sluší tepelná úprava. Šup s ní do hrnce nebo na pekáč

Někdo to rád horké a některá zelenina prostě miluje tepelnou úpravu. Vynikne tak její chuť a naše tělo z ní dostane více zdraví prospěšných látek. Kterým druhům zeleniny svědčí pobyt v troubě či na pánvi?
10. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Mrkev

Jedna z nejoblíbenějších kořenových zelenin. Patří k prvním příkrmům, které se doporučují batolatům, a v receptech funguje jak naslano, tak nasladko. Co by byl legendární mrkvový dort bez mrkve? Mrkev je bohatým zdrojem betakarotenu a mnoha vitaminů a minerálů, obsahuje také vlákninu. Ačkoli bývá mrkev součástí čerstvých salátů, tepelnou úpravou s použitím tuku podpoříte vstřebávání betakarotenu. Účinný antioxidant se v lidském těle přeměňuje na vitamin A. Ten mají rády naše oči, sliznice i kosti.

Mrkvový dort

Veselý, šťavnatý, plný čerstvé mrkve...

Brambory a batáty

Bramborový salát z nevařených hlíz nezní zrovna lákavě, viďte? Brambory si získaly velkou oblibu v 18. století a patří do našeho běžného jídelníčku. Spolu s batáty mají podobné využití: můžete je vařit, smažit, péct, udělat z nich křupavé lupínky nebo krémovou polévku. Brambory a batáty obsahují spoustu vitaminů, především vitamin C, který si zachovají i po tepelné úpravě. Batáty se navíc díky svému oranžovému zbarvení mohou pochlubit také antioxidanty flavonoidy a karoteny. Abyste zachovali maximum prospěšných látek, upravujte je ve slupce, pouze dobře omyté. Vařte v co nejmenším množství vody. 

Grilované batáty

Megachipsy! Můžete je podávat jako přílohu i teplý salát nebo jenom tak či k pivu a vínu. Dají se tak grilovat...

Rajčata a papriky

Zářivé plody představují svěží esenci léta. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a lykopenu. Lykopen je významný antioxidant, který dává rajčatům i paprikám červený odstín. Dušení rajčat a paprik ve vodě u nich obsah lykopenu zvyšuje a zároveň výrazně zlepšuje stravitelnost. Skvělé jsou také rajčata a papriky grilované, ochucené bylinkami a olivovým olejem. Výzkumy naznačují, že lykopen může zlepšovat zdraví srdce a fungovat jako prevence rakoviny. 

Rajčatová polévka se slaninou

Receptů na rajčatovou polévku existuje nespočet, když jsem ale objevili tenhle, hned tak jej nevyměníme!

Lilek

Podobně jako brambory, ani lilek nepatří bez tepelné úpravy k žádným lahůdkám. Nicméně je skvělý grilovaný, můžete ho také péct v troubě, smažit, opékat či dusit. Tvoří základ mnoha pokrmů arabské kuchyně a zamilovali si ho také Italové, kteří lilek pečou pod bohatou sýrovou pokrývkou. Po tepelné úpravě chutná dobře teplý i studený.

Zapečené lilkové závitky s masem

Opečený lilek dodá každému pokrmu hedvábnou konzistenci – a nejinak je tomu i v tomhle receptu. Rajčatovo-...

Brokolice a květák

Košťálová zelenina se pyšní antioxidačními účinky, pro tělo ale může být v syrovém stavu obtížně stravitelná. Sluší jí krátké dušení nebo vaření v páře. Brokolice obsahuje karotenoidy, polyfenoly a glukosinoláty. Je také bohatým zdrojem luteinu a tokoferolu, které podporují imunitu a snižují zánět v těle. Vařením se v brokolici jejich obsah zvyšuje. Květák má podobně jako brokolice protizánětlivé účinky, obsahuje navíc velké množství vitaminu C.

Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

Na Zelený čtvrtek letos místo zelené polévky servírujte placičky. Ty ale můžete také přikusovat k polévce.

Zelené fazolové lusky

Křehké a svěží jsou bez tepelné úpravy nejedlé. Stačí je však uvařit v páře nebo krátce opéct v pánvi na másle a máte dokonalou přílohu k masu nebo rybě. Pro zelené fazolky platí, že jen krátká tepelná úprava jim prospěje. Musí zůstat křupavé na skus. Příliš dlouhým pobytem v hrnci šednou a získávají blátivou strukturu.

Treska v rajčatové omáčce s fazolovými lusky

Překvapivá a překvapivě návyková kombinace chutí

Dýně

Dýně jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a vlákniny. Syrová dýně nás neláká, zato po uvaření nebo opečení je neskutečně tvárná. Podobně jako mrkev najde uplatnění ve slaných i sladkých jídlech. Tepelnou úpravou, především vařením, se uvolňují antioxidanty jako lykopen a karotenoidy. Tepelná úprava také usnadňuje jejich vstřebávání. 

24 úžasných dýňových receptů

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv se razantně ochladí a listy pomalu žloutnou a opadávají, nemusíme si...

Související

Rajčatový tarte Tatin

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas,...

Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem

Lilky, papriky a granátové jablko, to je přímo esence orientální kuchyně. Nepodceňte fázi opékání a nebojte...

Špízy z panenky s fazolkami

Elegantní večeře, která ve vás vyvolá sladké vzpomínky na léto!

Pečené bylinkové brambory

Jednoduchá, ale přitom elegantní a sofistikovaná příloha zaručí, že z vás u nedělního oběda bude hvězda.

Zelenina na pánev? Snadno a rychle

Zelenina by měla být pravidelnou součástí jídelníčku. Lidskému tělu dodává vitaminy, minerály, vlákninu a další...

7 instagramových profilů, díky kterým budete jíst více zeleniny

Inspirujte se od těch, které zelenina prostě baví. Vybrali jsme pro vás autory, kteří vymýšlí nápadité recepty, ve...

Jak děti naučit jíst více zeleniny?

Děti a zelenina - bolavé téma pro nejednoho rodiče. Lásku k zelenině totiž nechová většina dětí a dostat ji do nich je...

Jak jíst více zeleniny: klasická jídla v nové úpravě

Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili...

Přidat komentář