Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Detox
ZDROJ: Sean Hayes/Pexels
sdílet:
Stejně tak, jako se venku začíná probouzet vše k životu, probuďte i vy své tělo. Venku už je cítit jarní vzduch, slunce pěkně hřeje, a tak je ten správný čas na jarní očistu organismu, díky které zbavíte tělo škodlivých toxinů. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak se při detoxikaci stravovat a na co dalšího kromě stravy bychom neměli zapomenout.

Proč detoxikovat naše tělo?

Lidské tělo se zanáší toxiny, které jsou pro organismus velmi škodlivé, proto je důležité od nich organismus čas od času vyčistit. Toxiny se do našeho těla dostávají ze stravy, ovzduší i léků. V těle se ale mohou vytvářet i sami, a to například stresem. Po náročném zimním období jsme toxinů plní. Strava v zimě totiž není příliš čerstvá, jíme samá hutná jídla, každý z nás alespoň jednou za zimu prodělá nějakou tu virózu, léky se tedy do našeho těla mohly také dostat. Málo slunečních paprsků a omezení spojená s koronavirem našim nervům zrovna nepřidaly. Právě proto je teď ideální čas na to se od všech těchto nahromaděných negativních věcí očistit. Probuďte vaše tělo k životu a dodejte mu potřebnou energii. Jak na to?  

Zaměřte se na bylinky a slanou vodu

Pravidelný pitný režim je základ, při očistě to platí dvojnásob. Voda pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Zapomeňte však na slazené nápoje, alkohol a kofeinové povzbuzovače. Místo toho pijte zelený čaj nebo čaje bylinné – vhodné jsou kopřivy, zázvor, pampeliška, či ostropestřec. Ideální pro detox je dát si hned po ránu vodu s citrónem a himalájskou solí. Tento nápoj má doslova zázračné účinky: zlepšuje trávení, pomáhá nastartovat metabolismus, posiluje imunitní systém, hydratuje, detoxikuje a příznivě působí na nervový systém. Tekutiny můžete doplňovat také prostřednictvím ovocných a zeleninových šťáv. Jako stvořený pro očistu je náš detox džus.

Jezte především potraviny rostlinného původu

Jarní detox by měl být o změně jídelníčku, který by se měl proměnit z hutných zimních jídel na odlehčenou stravu plnou čerstvých surovin bohatých na vlákninu, vitaminy, minerály a vodu. Jaké potraviny tedy konzumovat?

  1. Ovoce a zelenina. Všechny výše zmíněné látky jsou zastoupené především v potravinách rostlinného původu, konzumovat byste měli tedy hlavně ovoce a zeleninu. Váš jídelníček tak budou tvořit především lehké saláty.
  2. Nezapomeňte na bílkoviny. Protože naše tělo potřebuje také bílkoviny, je nutné zařadit i je, a to například v podobě čerstvého sýra, zakysaných mléčných výrobků, vajec, luštěnin, ryb nebo drůbežího masa. Dostatečný příjem bílkovin zajistí hrnec kvalitního drůbežího vývaru nebo salát z quinoy.
  3. Fermentované potraviny. Do jídelníčku určitě zařaďte kvašené potraviny jako je kysané zelíkimčikefír nebo žitný kvásek, které jsou velmi prospěšné pro naše trávení. Kromě toho také posilují imunitu.
  4. Odvodňovací potraviny. Zařaďte do jídelníčku celer, řepu, petržel či chřest. Pomůžete tak organismus s jeho přirozeným odvodněním. Díky tomu ulevíte jak ledvinám, tak srdci i cévám. Řepu, celer a spoustu dalších výživově nabitých potravin, do těla dostanete pomocí našeho výtečného detoxikačního salátu nebo mísy plné zapečené řepy s fetou.
  5. Ochucujte bylinkami. Zapomeňte na kořenící směsi. Vašim pokrmům dodejte chuť bylinkami jako je petrželka, zázvor nebo medvědí česnek, ze kterého si můžete vyrobit pesto. Váš pokrm pozvednou také klíčky mungo fazolek nebo řeřichy. Vyzkoušejte salát z červeného zelí, který je plný zeleniny, bylinek a mungo klíčků. Klíčky všeho druhu je nabitý náš salát s výhonky a petrželovou zálivkou.

Nezapomeňte na tělo a mysl

Detoxikace organismu není jen o jídle. Pokud budete předpisově jíst a pít podle výše zmíněných pravidel, ale budete ve stresu, nebude mít očista kýžený efekt. Proto do vašeho očistného programu nezapomeňte zařadit pořádnou relaxaci jak těla, tak mysli, ale také pohyb. Hodně spěte, dopřejte si tělový peeling, saunu, masáž či bylinnou koupel. Teplá voda otevře póry v pokožce díky čemuž se z těla lépe vyplaví toxiny. Místo náročného cvičení se věnujte józe nebo procházkám na čerstvém vzduchu. Hodně štěstí při jarním restartu!

Související články

5 kroků k očistě organismu
  • Zajímavosti

5 kroků k očistě organismu

Nejen dlouhé zimní období a stále probíhající pandemická situace se snadno projeví na naší náladě. Zimu i pandemii musíme přečkat, s péčí o naše tělo však můžeme začít ihned. Věděli jste, že vyvážená strava plná vitaminů se...
Osvěžující citrusy s blahodárným složením
  • Zajímavosti

Osvěžující citrusy s blahodárným složením

Původ citrusůCitrusy jsou teplomilné, většinou trnité stromy i keře pocházející z tropických a subtropických oblastí Austrálie a jihovýchodní Asie. Pravlastí jejich přirozeného růstu je nejspíše také podhůří Himaláje.Tyto rostliny...
Ráno plné energie
  • Zajímavosti

Ráno plné energie

Každý potřebujeme malé ‚nakopnutí‘, které nám pomůže nastartovat ráno a energicky prosvištět celým dnem. FUNKČNÍ ČAJ ENERGY (GRAPEFRUIT, GUARANA & MATÉ) z nové řady Ahmad Tea Natural Benefits je speciálně navržený na...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit svou vlastní, navíc fermentovanou, plnou přirozené chuti a zdraví prospěšných látek bez umělých dochucovadel?  ...
Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek
  • Tipy a triky

Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek

Střevům se přezdívá „druhý mozek“. Nejenže mají na starosti trávení, ale velkou měrou ovlivňují i psychiku a zdraví. Vydejte se s námi na cestu do hlubin lidského organismu: prozradíme, jak střeva ovlivňují náš každodenní život a které...
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
  • Zajímavosti

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy...
Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře
  • Tipy a triky

Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře

Léčivé účinky sedmikrásekSedmikráska chudobka je sice maličkatá rostlinka někdy nazývaná také jako chudobinka, sirotka, stokráska, husí kvítko, denní očko nebo malá kopretinka, ale za to v sobě skrývá léčivou sílu...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit