0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červenočočkový dhal s cizrnou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 50
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1711 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 216 g
Tuky 29 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.

Suroviny

římský kmín 1 ČL
ghí 1 PL
nebo rostlinný olej
cibule 1 ks
na kostičky
zázvor (čerstvý) 2 cm
nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená, zbavená semen, nakrájená nadrobno
kurkuma (mletá) 1 PL
koriandr mletý 1 ČL
paprika mletá sladká 1 ČL
rajčatová passata - pyré 300 g
vývar zeleninový 350 ml
silný
čočka červená 200 g
cizrna vařená 400 g
1 konzerva, cizrna scezená a propláchnutá (a nebo uvařená sušená cizrna)
citron 1 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
sůl
koriandr čerstvý
čerstvý, k podávání, množství podle chuti
naan
nebo jiné chlebové placky, k podávání

Postup

1

V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty.

2

Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku.

3

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut.

4

Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu.

5

Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

6

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Související články

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?

Indická kuchyně je rozmanitá a plná chutí, vůní i barev. Mnohé  indické pokrmy si získaly oblibu po celém světě, indickým restauracím a bistrům patří pevné místo v gastronomickém světě. Možná jste do něj sami pronikli a kari vaříte i...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit