Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit!
Pondělí: Asijská polévka s hlívou
Co vám po návratu plískanic prohřeje a nabije energií? Polévka! Tahle bezmasá polévka obsahuje kromě poctivé porce zeleniny hned několik hitů posledních let – sójovou omáčkou tamari, řasu kombu a miso pastu.
Tip: Pokud nebudete mír po ruce hlívu, sáhněte po zásobách sušených lesních hub z léta.
Úterý: Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou
Majonéza je skvělá omáčka, kterou lidé po celém světě nemilují jen tak pro nic za nic. V našem receptu krásně doplní sladké batáty. Krůtí maso je jemné a libové, děti mleté maso většinou umí ocenit.
Tip: Klasickou majonézu z oleje, vajec a octa můžete odlehčit přidáním jogurtu nebo zakysané smetany.
Středa: Bleskové těstoviny s omáčkou z červené řepy a fetou
Recept britské kuchařky Nadyii Hussain nás zaujal nejdřív svou jasnou barvou. Pro větší pestrost jsme přidali ještě kadeřávek a pšeničné těstoviny vyměnili za celozrnnou variantu. Pokud máte rádi řepu, budete tohle skrznaskrz zdravé jídlo zbožňovat!
Tip: Těstoviny bez masa dokonale obarvené řepným pyré představují lehkost a chuť v ryzí podobě.
Čtvrtek: Medový losos se špaldovým salátem
Po prosincovém obžerství nás to přirozeně táhne spíše k nutričně vyváženějším a zdravějším pokrmům (a také na sportoviště). Tenhle obilný salát je originální, chutný a výživný. A medový losos? Naše nová redakční závislost!
Tip: Salát ze špaldy doprovodí perfektně i další ryby. Pokud se vám nepodaří sehnat lososa, nebojte se makrely, pstruha nebo candáta.
Pátek: Dýňová frittat s kozím sýrem
Jídlo z jedné pánve je vždycky trefa do černého... Minimum nádobí a maximum chuti, to je kombinace, které se nedá odolat. Recept je plánován pro 4 osoby, ale frittata je tak dobrá, že se může stát, že se na opozdilce nedostane.
Tip: Pokud nepatříte mezi fandy kozího sýry, použijte třeba balkán nebo fetu. Zvýšit nutriční hodnotu (a sytost) pokrmu pomůže také panýr nebo tofu.
Zdroj: Apetit