Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bývalý šéfkuchař královské rodiny prozradil, co jedí o Vánocích. S královnou měl na Štědrý den hezkou tradici

Královna Alžběta
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Fascinace lidí britskou královskou rodinou nezná hranic, zvlášť po úspěšném seriálu Koruna, který odhalil, že i urození jsou jen lidské bytosti. Zajímá vás, co královská rodina jí na Štědrý den? Mají podobnou sváteční hostinu jako zbytek Británie nebo si pochutnávají jen na nejvybranějších a nejdražších lahůdkách?

Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady prozradil, co si královská rodina na Štědrý den a na Boží hod dopřává. Díky němu víme, na čem si pochutnávala Alžběta II. i princ William a vévodkyně Kate, jejich děti a celá královská rodina.

Přípitek s královnou

Na Štědrý den (Christmas Eve 24.12.) si královská rodina nechává k večeři servírovat 15 až 20 jídel, včetně různých druhů pečeného masa, mořských plodů a vařené zeleniny.

  • Těsně před vánoční večeří přichází hlavní kuchař do jídelny a naporcuje žebírka, krocana nebo šunku. Když ještě žila královna, podala mu po tomto úkonu sklenku whisky a připili si. 
  • Mezi oblíbená jídla královské rodiny patří krevety, hovězí po burgundsku, růžičková kapusta s cibulí a slaninou, Bubble and Squeak (bublání a pískání) a jemné datlové pečivo.

Vánoční ráno

Na Boží hod (Christmas day 25.12.) ráno si královská rodina rozbalí dárky a před odchodem do kostela na mši si pochutnává na vydatné snídani složené z vajec, slaniny a klobásek. Když se vrátí z kostela, je čas na hlavní vánoční jídlo.

Krocanem s nádivkou menu nekončí

Královna si k obědu vždy dopřávala pečeného krocana s nádivkou, ve které bychom našli šalvěj, cibuli, růžičkovou kapustu, kaštany, petržel a mrkev.

  • Nádivka se musela obejít bez česneku, protože to je jedna z mála potravin, kterou královna neměla ráda.
  • Přílohou je obvykle bramborová kaše.
  • Součástí oběda je salát s krevetami nebo humrem.

Vánoční pudink a Yule log nesmí chybět

Kromě vánočního pudinku s brandy omáčkou si královská rodina později během dne vychutnává slavnostní odpolední čaj.

  • Královninou oblíbenou sladkostí byla čokoládová vánoční roláda Bûche de Noël (nebo Yule log) původem z Francie.
  • Smotaný promazaný nadýchaný korpus má symbolizovat vánoční poleno, což je stará pohanská tradice, kdy špalek nejprve prošel rituálem, pak byl vhozen do ohně, lilo se na něj víno a pokládalo ovoce. 
  • Po spálení se uhlíky schovaly, věřilo se totiž, že mají magickou ochrannou moc.

Jaké to je pracovat pro královskou rodinu o Vánocích? 

Šéfkuchař Darren McGrady nastoupil do kuchyně královské rodiny v roce 1982 a postupně se vypracoval až na pozici vrchního šéfkuchaře královny Alžběty II. a prince Philipa – tuto práci vykonával do roku 1998.

O svátečním období stráveném v Buckinghamském paláci Darren řekl: ‚O Vánocích jsme se střídali. Pokud jsem chtěl slavit Vánoce se svou rodinou, museli jsme je slavit před 22. prosincem. Od 22. do Nového roku jsem byl v královské kuchyni.‘ Královská rodina mu však odloučení od jeho rodiny prý bohatě vynahradila.

Zdroj info: BBC, The Guardian, Hello, Delish

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín