Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Buchty bez vážení

Buchty bez vážení

Milujeme buchty z plechu a zvlášť ty, které jsou skoro bez práce. Nabízíme vám proto naše oblíbené recepty, v nichž stačí hrnkem či lžící odměřit pár surovin, smíchat je a těšit se, jak vůně přiláká všechny do kuchyně…

Profesionální cukráři by vás jistě přesvědčovali, že bez poctivého vážení dokonalý dort neupečete. U složitějších dezertů jistě souhlasíme, ale buchtu z plechu, nedělní bábovku i skvostnou šlehačkovou roládu můžete mít během chvilky připravenou i bez kuchyňské váhy. Stačí vám jen hrnek o objemu 250 ml a výsledek bude přímo dokonalý.

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Více

7 užitečných tipů pro odměřování bez váhy:

1 Používejte stejný hrnek během celé přípravy. Není také od věci ověřit si, zda váš hrnek opravdu odpovídá čtvrtlitrovému nebo má jiný objem. Některé jsou dokonce 300 ml, jiné zvládnou jen 150 ml tekutiny.

2 Nejprve odměřte suché přísady, potom vlhké. Nebudete tak muset řešit, že se cukr nalepil na mléko, nebo že mouka bojuje s olejem. 

Když plníte hrnek suchými ingrediencemi, nikdy je do něj nepěchujte. Přísady vkládejte lehce, bez tlaku. Například u mouky by pěchování do hrníčku (podobné uplácávání písku do báboviček) mohlo přidat pěkných pár desítek gramů a na výsledku by to bylo znát, bohužel ne pozitivně. Platí tedy: hrnek jen lehce naplníme a hned vsypeme do zadělávací mísy. Obsah stlačujte jen tehdy, pokud si to recept vysloveně žádá.

To stejné platí u lžic a lžiček. Pokud to recept přímo neuvádí, 1 lžíce znamená jedna plnější, ne však vrchovatá polévková lžíce. Totéž platí pro lžičky.

5 U vlhkých ingrediencí je důležité sledovat jiné pravidlo. Hrnek by měl stát na rovné podložce, abyste mohli zkontrolovat rovnou hladinu v odměrce. 

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

Více

6 Hrst rozinek či brusinek odpovídá přibližně půlce 100 g balení. Na druhou stranu, my tvrdíme, že rozinek není v buchtě nikdy dost, tak se neostýchejte.

7 Odměřování másla vám usnadní jeho balení. Mnohé firmy přidávají na obaly i ukazatele, které rozdělují máslo po 50 g. Orientačně se můžete také řídit tím, že máslo má 250 g, půlka tedy 125 g. Nebo odhadem rozdělte máslo na pětinky.

Mlsejte bez vážení

Následujících 22 dezertů hravě připravíte i na chalupě s minimem nádobí a všechny jsou tak dobré, že se jen stěží přesvědčíte, jak dlouho vydrží lahodné a vláčné. Zmizí dřív, než vychladne trouba!

Obchod Apetit