0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chlupaté knedlíky: Dokonalá příloha z brambor i hlavní chod za pár korun

Chlupaté knedlíky: Dokonalá příloha z brambor i hlavní chod za pár korun
ZDROJ: Apetitonline.cz

Chlupaté knedlíky, bosáky nebo také klouzáky patří mezi oblíbené staročeské pochoutky. Přesně se neví, kde a jak vznikly, ale jedno je jisté: Jsou oblíbenými přílohami i hlavními jídly, která především v zimním období zahřejí a zasytí. Jak si uvařit chlupaté knedlíky a na co si během jejich přípravy dát pozor?

Samotný vzhled této bramborové speciality prozradí, odkud získala své označení. „Chlupatý“ povrch způsobuje škrob obsažený v nastrouhaných syrových bramborách, které tvoří základ těsta. Do něj také patří vejce, mouka a sůl. Knedlíky, nočky nebo nepravidelné hrudky svým vzhledem a chutí  připomínají slovenské halušky. Servírují se jednak jako samostatné hlavní jídlo, i jako příloha z brambor k pečeným masům.

Jak připravit chlupaté knedlíky

  1. Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte syrové brambory.
  2. Přes síto nebo plátno vymačkejte většinu tekutiny, kterou brambory uvolní.
  3. Vložte je do mísy, osolte, přidejte vejce, mouku a vytvořte těsto, které je hustší než na bramboráky. Pokud bude těsto řídké, přisypte mouku, pokud tuhé, vmíchejte trochu másla.
  4. Z těsta vytvarujte pomocí navlhčené lžíce přibližně stejné knedlíky a vložte je do mírně osolené vroucí vody.
  5. Po chvíli je jemně promíchejte, aby se odlepily od dna.
  6. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou uvařené a můžete je vyndat.
  7. Nezapomeňte je během vyndavání omastit rozpuštěným máslem nebo sádlem. Jinak by se k sobě knedlíky přilepily.

Na co si dát během přípravy pozor?

  • Stejně jako na klasické bramborové těsto, i v tomto případě je vhodnější použít pozdní brambory. Rané odrůdy jsou poměrně vodnaté, a proto bude nutné do těsta přidat větší množství mouky, než je uvedené v receptu. To se může negativně projevit na konzistenci i chuti knedlíků.
  • Chlupaté knedlíky se připravují z brambor varného typu B nebo C, které obsahují hodně škrobu. Ten je žádoucí, protože slouží jako pojivo.
  • Mouku volte podle toho, jakou chuť knedlíků preferujete. Z hladké mouky budou knedlíky tužší, zato získáte větší jistotu, že se nerozvaří.
  • Naopak hrubá mouka způsobí, že knedlíky budou nadýchané, měkčí, ovšem je tu větší riziko, že se během vaření rozpadnou.
  • Pokud si nejste jisti správnou konzistencí těsta, dejte nejdřív vařit pouze jeden knedlík. Jakmile bude hotový, vyndejte ho, rozkrojte a ochutnejte. Podle potřeby dosolte, přidejte mouku případně trochu másla.
  • Knedlíky (noky nebo hrudky) tvořte stejně velké a vkládejte je do vroucí vody naráz. Zabráníte tomu, že některé budou hotové a jiné uvnitř nedovařené.

Kde se vzaly chlupaté knedlíky

Původ chlupatých knedlíků je mírně rozporuplný. Jejich předchůdcem je údajně vídeňský houskový knedlík, který údajně spatřil světlo světa v druhé polovině 19. století. Netrvalo dlouho a recept se rozšířil i na území Čech. A protože bylo v té době dostatek brambor, ženy začaly experimentovat. Za krátko vznnikl bramborový knedlík. Dodnes se ale neví, kde a kdo první chlupaté knedlíky uvařil.

  • Jiří Marhold, autor Krkonošské kuchařky, je přesvědčený, že bramborová pochoutka pochází právě z nepříliš hostinného kraje podhůří Krkonoš. Toto vydatné jídlo se připravuje ve tvaru větších noků a nejčastěji se podává s dušenými houbami.
  • Proti stojí tvrzení obyvatelů Jižních Čech, kteří své „klouzáky“ (nebo také „bosáky“, případně „drbáky“), považují za krajový pokrm. I oni servírují chlupaté knedlíky jako hlavní pokrm. Mastí se sádlem a sypou praženou cibulkou. Zpravidla se podávají kysaným zelím, někdy také se zelným salátem.
  • Ve zbylých částech země se knedlíky podávají především jako příloha k pečenému masu společně s kysaným zelím nebo dušeným špenátem.

Ze syrových brambor nebo půl na půl?

Stejně tak, jako se vedou pře o původu, není jasná ani správná receptura. Že základ tvoří brambory, je zřejmé, ale zda se jedná pouze o brambory syrové nebo část z nich má být nahrazena vařenými, není jednoznačné.

Jiří Marhold ve své Krkonošské kuchařce uvádí recept z brambor syrových, kdežto nejznámější prvorepubliková kuchařka Marie Sandtnerová dává přednost kombinaci syrových a vařených brambor. Ani její následovníci v tomto nejsou zcela zajedno. Ovšem to přeci není překážka, abyste si tuto staročeskou specialitu nemohli podle našich receptů připravit doma.

Blízcí příbuzní: Halušky a strapačky

Variantou chlupatých knedlíků jsou drobnější nočky z bramborového těsta, které nejspíš znáte pod názvem halušky nebo strapačky. Základ těsta je stejný jako na bramborové knedlíky, mírný rozdíl je v jejich přípravě.

  • Těsto na halušky se odkrajuje na prkénku nebo se protlačuje přes cedník.
  • Uvařeným haluškám sluší kysané zelí stejně jako brynza a dokonale poslouží například jako příloha k masu.

Zdroje informací: časopis Apetit, iDnes, BramboroveKnedliky

Drbáky
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč