Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sladkovodní ryby

Ať už si ulovíte vlastní, nebo na ně půjdete do obchodu, dopřejte jim co nejjednodušší úpravu. Jen tak totiž vynikne delikátní chuť rybího masa.

PSTRUH DUHOVÝ je k dostání v téměř každém supermarketu, a to hlavně mražený. Pokud ale můžete, kupte rybu čerstvou. Má velmi jemné šupiny, takže ji stačí omýt. 

SIVEN AMERICKÝ patří mezi nejvyhledávanější sladkovodní ryby. Upravujte ho podobně jako pstruha, nejlepší je pečený, dušený či pošírovaný. 

LÍN OBECNÝ je rozšířený po celé Evropě. Jeho maso má výrazné aroma, a tak se skvěle hodí na smažení, grilování a do hustých polévek. Výborný je lín marinovaný.

KAPR OBECNÝ si získal oblibu jako typická štědrovečerní ryba, připravit si ho však můžete po celý rok. Jeho chutné maso má všestranné využití. Vynikne pečené i dušené. Má hodně kostí, lze ho však snadno vykostit

CANDÁT má pevné bílé maso, vynikající chuť a minimum jemných kůstek. 

AMUR BÍLÝ vyniká velmi chutným masem, které má bílou barvu, středně kostí a není tučné. Po odstranění šupin ho upravujte podobně jako kapra. 

ŠTIKA OBECNÁ má poměrně málo kostí a krásně bílé, pevné, chutné, i když poněkud suché maso. Nejchutnější jsou štiky do 3 kg. Před úpravou odstraňte šupiny a kůži ponechte, ryba bude šťavnatější.

ÚHOŘ má tuhou a tučnou kůži, kterou je třeba stáhnout. Rybu můžete péct i v celku, ale špalíčky se zářezy jako v našem receptu se lépe vypečou. Maso úhořů je totiž dost tučné, ale lahodné a nemá mezisvalové kůstky.

JAK RYBY FILETOVAT

1. Špičkou nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti.

2. Odsekněte hlavu a rybu omyjte.

3. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso od páteře oddělili. Máte první filet.

4. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou.

5. Nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý filet.

6. Pokud kupujete již připravené rybí filety, ověřte si, že jsou čerstvé. Při omaku se vám do nich nesmí zabořit prst.

 

REKLAMA

Přidat komentář