Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 31. díl. Italské dobroty ve skromném, ale chutném kabátku

Týdenní úsporná kuchařka 31. díl. Italské dobroty ve skromném, ale chutném kabátku
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Noky s hráškem, mátou a mandlemi

Pokud podle naší týdenní úsporné kuchařky už delší dobu vaříte, jistě máte z předešlých dílů zamrazené hotové noky. V opačném případě si je připravte podle některého z našich receptů. Na tento rychlý recept budete také potřebovat mražený hrášek a čerstvou mátu, ideálně ze zahrádky.

  • Parmazán můžete vynechat, nebo nahradit levnějším sýrem. Sýr využijete i v dalších dnešních receptech. Opražené mandle dodají pokrmu zajímavou křupavou konzistenci, ale ani ony nejsou podmínkou.
  • Opražte jiné oblíbené ořechy, slunečnicová semínka nebo podávejte s pečenou cizrnou.

2. Pizza s česnekovými výhonky, bramborami, ořechy a sýrem

Nová sklizeň česneku právě probíhá a to je příležitost ochutnat tyto senzační česnekové výhonky. Právě v této době se odlamují, aby rostlinu nevyčerpávaly a podzemní části mohly řádně zesílit.

Pro svou jemnou česnekovou chuť mají v kuchyni podobné využití jako například pórek. My je společně s bramborami, sýrem a ořechy nakladli na kynuté těsto a vznikla z nich tato neuvěřitelně chutná záležitost.

  • V běžné obchodní siti se s výhonky nejspíš nesetkáte, zeptejte se menších pěstitelů nebo navštivte farmářské trhy.

3. Těstoviny s pečenou zeleninou

Grilované zeleniny není nikdy dost, natož v létě, kdy začíná dozrávat a i její cena je přijatelná. Tentokrát vám tento recept přikládáme pouze jako inspiraci a ingredience (především právě druhy zeleniny) můžete volit podle chuti, dostupnosti i její ceny.

  • Nešetřete čerstvými bylinkami, a pokud máte rádi pálivé, přidejte i chilli.

4. Blesková minestrone

I v letních dnech přijde k chuti pořádná porce zeleninové polévky. Součástí této jsou navíc i bílé fazole, které si můžete buď uvařit předem, nebo použít konzervované. Nemáte-li, nebo si nechcete dělat bazalkové pesto, lístky bylinky jen nasekejte a před servírováním jimi polévku ozdobte.

  • Podávejte s domácí ciabattou či jiným bílým pečivem.

5. Quiche s pórkem, houbami a sýrem

Když si osvojíte přípravu základního křehkého těsta na slaný koláč, máte z poloviny vyhráno. Kiše jsou senzačním způsobem, jak zpracovat zbytky z lednice a do půl hodiny vykouzlit syté a chutné jídlo. My pro tentokrát vsadili na bezmasou variantu se žampiony, pórkem a sýrem.

  • Jestliže vám zbyly česnekové výhonky, nakrájejte je na kolečka a přidejte do směsi. Ementál můžete vyměnit za zbylý sýr s modrou plísní, eidam nebo jiný oblíbený.

6. Polentové noky

Pojďme si dát noky ještě jednou, tentokrát ale z polenty. Jedná se o kukuřičnou kaši, která je velmi rozšířená především v Itálii.

  • Jakmile kaši uvaříte a následně necháte vychladnout, ztuhne a lze ji krájet na libovolně velké kousky nebo z ní lžící tvarovat noky. Každou porci přelijte prohřátou omáčkou z brynzy a zakysané smetany, přidejte opečené tofu nebo kostičky slaniny. Nadšení strávníků vás rozhodně nemine.

7. Dušená mrkev s hráškem

Potřebujete mít do dvaceti minut jídlo na stole, ale nenapadá vás, co uvařit? Pak s tímto receptem máte vyhráno.

  • Podušená zelenina na másle, lehce zahuštěná, podávaná s volským okem a novými brambory je to pravé. Vývar z časových důvodů vyměňte za vodu a i bez špeku bude dušená mrkvička s hráškem dokonalá.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova