
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Noky s hráškem, mátou a mandlemi
Pokud podle naší týdenní úsporné kuchařky už delší dobu vaříte, jistě máte z předešlých dílů zamrazené hotové noky. V opačném případě si je připravte podle některého z našich receptů. Na tento rychlý recept budete také potřebovat mražený hrášek a čerstvou mátu, ideálně ze zahrádky.
- Parmazán můžete vynechat, nebo nahradit levnějším sýrem. Sýr využijete i v dalších dnešních receptech. Opražené mandle dodají pokrmu zajímavou křupavou konzistenci, ale ani ony nejsou podmínkou.
- Opražte jiné oblíbené ořechy, slunečnicová semínka nebo podávejte s pečenou cizrnou.

2. Pizza s česnekovými výhonky, bramborami, ořechy a sýrem
Nová sklizeň česneku právě probíhá a to je příležitost ochutnat tyto senzační česnekové výhonky. Právě v této době se odlamují, aby rostlinu nevyčerpávaly a podzemní části mohly řádně zesílit.
Pro svou jemnou česnekovou chuť mají v kuchyni podobné využití jako například pórek. My je společně s bramborami, sýrem a ořechy nakladli na kynuté těsto a vznikla z nich tato neuvěřitelně chutná záležitost.
- V běžné obchodní siti se s výhonky nejspíš nesetkáte, zeptejte se menších pěstitelů nebo navštivte farmářské trhy.

3. Těstoviny s pečenou zeleninou
Grilované zeleniny není nikdy dost, natož v létě, kdy začíná dozrávat a i její cena je přijatelná. Tentokrát vám tento recept přikládáme pouze jako inspiraci a ingredience (především právě druhy zeleniny) můžete volit podle chuti, dostupnosti i její ceny.
- Nešetřete čerstvými bylinkami, a pokud máte rádi pálivé, přidejte i chilli.

4. Blesková minestrone
I v letních dnech přijde k chuti pořádná porce zeleninové polévky. Součástí této jsou navíc i bílé fazole, které si můžete buď uvařit předem, nebo použít konzervované. Nemáte-li, nebo si nechcete dělat bazalkové pesto, lístky bylinky jen nasekejte a před servírováním jimi polévku ozdobte.
- Podávejte s domácí ciabattou či jiným bílým pečivem.

5. Quiche s pórkem, houbami a sýrem
Když si osvojíte přípravu základního křehkého těsta na slaný koláč, máte z poloviny vyhráno. Kiše jsou senzačním způsobem, jak zpracovat zbytky z lednice a do půl hodiny vykouzlit syté a chutné jídlo. My pro tentokrát vsadili na bezmasou variantu se žampiony, pórkem a sýrem.
- Jestliže vám zbyly česnekové výhonky, nakrájejte je na kolečka a přidejte do směsi. Ementál můžete vyměnit za zbylý sýr s modrou plísní, eidam nebo jiný oblíbený.

6. Polentové noky
Pojďme si dát noky ještě jednou, tentokrát ale z polenty. Jedná se o kukuřičnou kaši, která je velmi rozšířená především v Itálii.
- Jakmile kaši uvaříte a následně necháte vychladnout, ztuhne a lze ji krájet na libovolně velké kousky nebo z ní lžící tvarovat noky. Každou porci přelijte prohřátou omáčkou z brynzy a zakysané smetany, přidejte opečené tofu nebo kostičky slaniny. Nadšení strávníků vás rozhodně nemine.

7. Dušená mrkev s hráškem
Potřebujete mít do dvaceti minut jídlo na stole, ale nenapadá vás, co uvařit? Pak s tímto receptem máte vyhráno.
- Podušená zelenina na másle, lehce zahuštěná, podávaná s volským okem a novými brambory je to pravé. Vývar z časových důvodů vyměňte za vodu a i bez špeku bude dušená mrkvička s hráškem dokonalá.

Zdroj informací: Apetit
Recepty




























