Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 30. díl aneb sedm skromných jídel: Pizza z grilu, žebračka i jednoduché placičky

26. 6. 2023
Pizza z grilu se špenátem
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Rančerská vejce

Dalo by se říct, že toto je lečo v tak trochu jiném kabátku. Díky římskému kmínu a čerstvému koriandru získá mírně cizokrajnou vůni i chuť. Ovšem obojí lze přizpůsobit našim podmínkám a tím pádem i ušetřit.

  • Kmín vynechejte a na finální posyp použijte nakrájenou zelenou petrželku.

Rančerská vejce

Rančerská vejce

< 30 min
4.8(16x)
Přečíst recept

2. Hot dog s pivní cibulkou

Využijte letní grilovací nabídku tuzemských obchodníků a vychutnejte si bílé klobásky jinak než jen na tácku s hořčicí. Jedním z našich tipů jsou tyto vyšperkované hot dogy s karamelizovanou cibulkou a omáčkou ze zakysané smetany.

  • Pokud se vám sýrová omáčka zdá příliš, vyměňte ji za oblíbený dresink, případně kečup.

Hot dog s pivní cibulkou

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

3. Panádlová polévka

Za tímto označením se ukrývá chlebová polévka, známá také jako žebrácká nebo žebračka. Nelichotivé přízvisko získala především proto, že ji z všemožných zbytků a starého chleba vařili ti nejchudší obyvatelé.

Nenechte se ale odradit její pověstí, chutná výborně a navíc vám pomůže ze staršího pečiva připravit syté jídlo a zamezit plýtvání.

  • Místo másla lze použít také sádlo, vývar vyměnit za vodu a ani parmazán není podmínkou. Místo něj přidejte do polévky více soli, koření a čerstvé bylinky.

Panádlová polévka

Panádlová polévka

< 60 min
4.7(10x)
Přečíst recept

4. Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

Míchaná vejce nemusí být nutně jen na snídaňovém menu. My jsme k nim přidali špaldové noky, bylinkové pesto a rázem servírujeme neodolatelnou dobrotu.

Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

5. Jemná krupicová kaše

Krupicová kaše je pro mnohé z nás zpáteční jízdenkou do dětství, obzvláště v kombinaci s kakaem a rozpuštěným máslem. Ale protože začala jahodová sezona, lze i tuto zaběhlou klasiku lehce pozměnit.

  • Hotovou kaši ozdobte pokrájenými jahodami, posypte moučkovým cukrem, přelijte máslem a případně navrch nastrouhejte hoblinky čokolády.

Jemná krupicová kaše

Jemná krupicová kaše

< 20 min
3.9(58x)
Přečíst recept

6. Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Hledáte něco speciální pro letošní grilovací sezonu? Pak tato vegetariánská pizza připravená z domácího těsta a ozdobená pořádnou dávkou sýru feta a mozarelly je to pravé. A pokud ji budete stejně jako my servírovat společně a grilovaným citronem, ovace vás rozhodně neminou.

Pizza z grilu se špenátem

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

> 60 min
4.5(10x)
Přečíst recept

7. Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Placičky jsou skvělý způsob zpracování zbytků z lednice i z mrazáku. Do těchto kromě sýru cottage, hrášku, šunky a mouky na zahuštění můžete přimíchat také nejrůznější bylinky, které vám rostou za oknem nebo na záhonku.

  • Kromě pažitky a petrželky vyzkoušejte také čerstvý tymián, bazalku nebo mátu.
  • Mražená kukuřice dokonale nahradí, ale i doplní hrášek.
  • Milovníci hub mohou také přidat mírně podušené plátky žampionů.
  • Jako přílohu volte například bramborovou kaši, polentu nebo placičky doplňte oblíbenou studenou omáčkou, zeleninou a vložte do hamburgerových bulek.

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

< 60 min
4.1(16x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
Květák
Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka
Frittata s jarní cibulkou a houbami
Týdenní úsporná kuchařka 27. díl: Neodolatelná frittata, ředkvičková polévka i jarní salát s quinoou
Smažená květenství - kosmatice
Týdenní úsporná kuchařka 28. díl: Kosmatice, jahodové knedlíky i grilovaná zelenina
Týdenní úsporná kuchařka 29. díl: Salát z těstovinové rýže i játra na roštu

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé večeře Rychlé recepty Bez masa

Podobné kolekce receptů

Související články

Zapečené brambory

5 tradičních levných večeří z brambor: Všechny připravíte do hodiny a stačí vám pár surovin

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v české kuchyni. Jsou cenově dostupné, snadno se skladují a můžete je připravit na mnoho způsobů. Ať už vařené, pečené, smažené či zapečené, brambory tvoří základ mnoha tradičních pokrmů, které jsou nejen chutné, ale i výživné. Díky své univerzálnosti a celoroční dostupnosti jsou ideální volbou pro rychlé a levné večeře.