Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 30. díl aneb sedm skromných jídel: Pizza z grilu, žebračka i jednoduché placičky

Týdenní úsporná kuchařka 30. díl aneb sedm skromných jídel: Pizza z grilu, žebračka i jednoduché placičky
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Rančerská vejce

Dalo by se říct, že toto je lečo v tak trochu jiném kabátku. Díky římskému kmínu a čerstvému koriandru získá mírně cizokrajnou vůni i chuť. Ovšem obojí lze přizpůsobit našim podmínkám a tím pádem i ušetřit.

  • Kmín vynechejte a na finální posyp použijte nakrájenou zelenou petrželku.

2. Hot dog s pivní cibulkou

Využijte letní grilovací nabídku tuzemských obchodníků a vychutnejte si bílé klobásky jinak než jen na tácku s hořčicí. Jedním z našich tipů jsou tyto vyšperkované hot dogy s karamelizovanou cibulkou a omáčkou ze zakysané smetany.

  • Pokud se vám sýrová omáčka zdá příliš, vyměňte ji za oblíbený dresink, případně kečup.

3. Panádlová polévka

Za tímto označením se ukrývá chlebová polévka, známá také jako žebrácká nebo žebračka. Nelichotivé přízvisko získala především proto, že ji z všemožných zbytků a starého chleba vařili ti nejchudší obyvatelé.

Nenechte se ale odradit její pověstí, chutná výborně a navíc vám pomůže ze staršího pečiva připravit syté jídlo a zamezit plýtvání.

  • Místo másla lze použít také sádlo, vývar vyměnit za vodu a ani parmazán není podmínkou. Místo něj přidejte do polévky více soli, koření a čerstvé bylinky.

4. Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

Míchaná vejce nemusí být nutně jen na snídaňovém menu. My jsme k nim přidali špaldové noky, bylinkové pesto a rázem servírujeme neodolatelnou dobrotu.

5. Jemná krupicová kaše

Krupicová kaše je pro mnohé z nás zpáteční jízdenkou do dětství, obzvláště v kombinaci s kakaem a rozpuštěným máslem. Ale protože začala jahodová sezona, lze i tuto zaběhlou klasiku lehce pozměnit.

  • Hotovou kaši ozdobte pokrájenými jahodami, posypte moučkovým cukrem, přelijte máslem a případně navrch nastrouhejte hoblinky čokolády.

6. Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Hledáte něco speciální pro letošní grilovací sezonu? Pak tato vegetariánská pizza připravená z domácího těsta a ozdobená pořádnou dávkou sýru feta a mozarelly je to pravé. A pokud ji budete stejně jako my servírovat společně a grilovaným citronem, ovace vás rozhodně neminou.

7. Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Placičky jsou skvělý způsob zpracování zbytků z lednice i z mrazáku. Do těchto kromě sýru cottage, hrášku, šunky a mouky na zahuštění můžete přimíchat také nejrůznější bylinky, které vám rostou za oknem nebo na záhonku.

  • Kromě pažitky a petrželky vyzkoušejte také čerstvý tymián, bazalku nebo mátu.
  • Mražená kukuřice dokonale nahradí, ale i doplní hrášek.
  • Milovníci hub mohou také přidat mírně podušené plátky žampionů.
  • Jako přílohu volte například bramborovou kaši, polentu nebo placičky doplňte oblíbenou studenou omáčkou, zeleninou a vložte do hamburgerových bulek.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova