Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 33. díl: Letní rychlovky za pár minut i korun

Týdenní úsporná kuchařka 33. díl: Letní rychlovky za pár minut i korun
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí

V horkých letních dnech chce málokdo trávit dlouhé hodiny v kuchyni a chystat vydatný oběd. Navíc teplá jídla nás často nemotivují k jídlu a ubírají tolik potřebnou energii.

  • Výhodou studené osvěžující polévky je, že suroviny nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu a navíc se servíruje za studena.
  • Pokud nemáte hotový (zamražený) vývar, použijte místo něj vodu a případně dochuťte bujónem.

2. Chléb pita s kuřetem

Pita chléb je druh chlebové placky, hojně využívaný jak v kuchyních od Řecka dál až na Blízký východ. Kebab či gyros bez pita chleba by nebyl kompletní.

  • Pita po rozkrojení přirozeně vytvoří jakousi „kapsu“, kterou lze plnit dle chuti a možností.
  • Inspirovat se můžete naší kombinací kuřecího masa, ochucené jogurtové zálivky a spoustou zeleniny, nebo si vyberte náplň vlastní.

3. Kulajda à la ruské vejce

Tento recept je spojením dvou nesmrtelných klasik – poctivé krkonošské kulajdy a lahůdkářské stálice zvané „ruské vejce“.

  • Jde o lehce pikantní bramborový salát s nakládanými houbami, dochucený zakysanou smetanou a koprem.
  • Neobvyklá receptura vzešla z dílny známé foodblogerky Koko a my věříme, že stojí za to ji vyzkoušet.

4. Řecký rýžový salát

Až vás omrzí nejrůznější variace těstovinového salátu, vsaďte na tento s rýží. Řecký nádech mu dodá sýr feta, olivy, oregano a čerstvá zelenina.

  • Hodí se jako občerstvení na párty i v uzaviratelné krabičce jako oběd do práce nebo na výlet.

5. Sendvič se šunkou a křenovým coleslawem

Dalším úžasným jídlem na cesty jsou sendviče. Pokud ho navíc stejně jako my doplníte křupavým salátem coleslaw, dodáte mu patřičnou svěžest a díky křenu i pikantnost.

  • Zbylý zelný salát poslouží jako příloha ke grilovaným masům nebo lehká odpolední svačinka.

6. Nové brambory s brynzou, cibulkou a uzeným špekem

Také jste se těšili, až se na prodejních pultech objeví nové brambory nebo si čerstvé hlízy vykopete na zahrádce? Už sami o sobě jsou neuvěřitelně lahodné a stačí jim obvykle jen máslo.

  • Jedna z nejjednodušších příprav je „na loupačku“, případně vyzkoušejte naši vylepšenou variantu s brynzou, cibulkou a uzeným špekem.
  • Brynzu můžete nahradit tvarohem ve vaničce nebo hustou zakysanou smetanou.

7. Cibulový koláč

Slaný koláč je sázka na jistotu a v tomto případě se ani nemusíte zdržovat s přípravou těsta. Stačí koupit už hotový plát listového těsta, rozložit na plech a naplnit podle vlastní chuti. Nikdy by ovšem neměly chybět smetana a sýr.

  • Ementál ani gruyere není podmínkou, obzvláště pokud nemáte rádi výrazné sýry. Stejně poslouží tučnější eidam, gouda, čedar nebo mozarella.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova