Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 34. díl: Jak zpracovat cuketu a zapojit čerstvé bylinky

Týdenní úsporná kuchařka 34. díl: Jak zpracovat cuketu a zapojit čerstvé bylinky

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Hustá čočková polévka

Hustá polévka plná zeleniny a luštěnin se hodí jako lehké a syté jídlo po celý rok, a to i v létě. Především proto, že si v ní můžete vychutnat nové brambory i právě sklizenou mrkev.

  • Do receptu jsme použili zelenou čočku puy, ale místo ní klidně použijte klasickou hnědou, kterou lze koupit už hotovou v konzervě.
  • Kuřecí vývar dodá polévce na síle, ale pokud se s ním v horkých dnech nechcete vařit, použijte stejné množství vody a přidejte více koření.

2. Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Receptů, jak zpracovat cuketu, není nikdy dost a v tomto využijete především mladé plody s měkkou slupkou a téměř bez semínek. Dalším zeleným prvkem je hrášek a lístky čerstvé bazalky.

  • Zkuste přidat i jinou zelenou bylinku, kterou máte na záhonku nebo za oknem. Promíchejte s těstovinami, hustým jogurtem a dochuťte.
  • Parmazán volte podle chuti a možností, případně použijte levnější druh sýra, nebo vegetariánský parmazán, tedy opraženou strouhanku.

3. Pohankový salát s tuňákem

Kvůli hojně rozšířenému pěstování pšenice, kukuřice, brambor a rýže se z našeho jídelníčku pohanka postupně vytratila. Ale na rozdíl od již zmíněných obsahuje rutin, který posiluje stěny cév, a tím je chrání před popraskáním.

  • O důvod víc, proč se s touto pseudoobilninou opět skamarádit a přivítat jí na talíři. Třeba v podobě tohoto salátu s tuňákem a kukuřicí.

4. Slaný koláč s tvarohem a rajčaty

Receptů na slaný koláč jsme zveřejnili už mnoho, ale tento je skutečně odlišný. Základ tvoří filo těsto, které si buď můžete udělat podle našeho podle našeho receptu, nebo koupit ve specializovaných obchodech.  

  • Přivřeme-li oči, jako dostupnější náhradu lze zvolit těsto listové. Oproti tomu náplň žádné náhražky ani další úpravy nevyžaduje, proto doporučujeme se dále držet jak soupisu ingrediencí, tak postupu.

5. Bramborové šišky s rajčátky a rukolovým pestem

Bramborové šišky nasladko jsou naprostou klasikou, ale už jste někdy ochutnali jejich slanou variantu? Pokud ne, máte jedinečnou příležitost vyzkoušet je s rajčátky a rukolovým pestem, navrch zasypané rozdrobeným balkánským sýrem.

6. Bramborový salát s okurkou

Jestliže máte chuť na bramborový salát i v létě, ale bojíte se, že vám po něm bude těžko, vyzkoušejte tento odlehčený se salátovkou, jogurtem a čerstvým koprem. Výborně se k němu hodí například kuřecí placičky s bazalkou nebo jiné karbanátky.

7. Cukeťáky – cuketové bramboráky

Odlehčenou verzí české bramborové klasiky jsou tyto cukeťáky. Seznam surovin je témě totožný a chuť neodolatelná. Podávat je můžete samotné, nebo do těsta přidat před smažením kostičky uzeného tofu, slaniny nebo jiné uzeniny.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova