
Hustá čočková polévka
Do hodiny
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Hustá polévka plná zeleniny a luštěnin se hodí jako lehké a syté jídlo po celý rok, a to i v létě. Především proto, že si v ní můžete vychutnat nové brambory i právě sklizenou mrkev.
Receptů, jak zpracovat cuketu, není nikdy dost a v tomto využijete především mladé plody s měkkou slupkou a téměř bez semínek. Dalším zeleným prvkem je hrášek a lístky čerstvé bazalky.
Kvůli hojně rozšířenému pěstování pšenice, kukuřice, brambor a rýže se z našeho jídelníčku pohanka postupně vytratila. Ale na rozdíl od již zmíněných obsahuje rutin, který posiluje stěny cév, a tím je chrání před popraskáním.
Receptů na slaný koláč jsme zveřejnili už mnoho, ale tento je skutečně odlišný. Základ tvoří filo těsto, které si buď můžete udělat podle našeho podle našeho receptu, nebo koupit ve specializovaných obchodech.
Bramborové šišky nasladko jsou naprostou klasikou, ale už jste někdy ochutnali jejich slanou variantu? Pokud ne, máte jedinečnou příležitost vyzkoušet je s rajčátky a rukolovým pestem, navrch zasypané rozdrobeným balkánským sýrem.
Jestliže máte chuť na bramborový salát i v létě, ale bojíte se, že vám po něm bude těžko, vyzkoušejte tento odlehčený se salátovkou, jogurtem a čerstvým koprem. Výborně se k němu hodí například kuřecí placičky s bazalkou nebo jiné karbanátky.
Odlehčenou verzí české bramborové klasiky jsou tyto cukeťáky. Seznam surovin je témě totožný a chuť neodolatelná. Podávat je můžete samotné, nebo do těsta přidat před smažením kostičky uzeného tofu, slaniny nebo jiné uzeniny.
Zdroj informací: Apetit