Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 36. díl: Ovocné knedlíky, salát s cuketou, nevšední pizza i sytý eintopf

Týdenní úsporná kuchařka 36. díl: Ovocné knedlíky, salát s cuketou, nevšední pizza i sytý eintopf

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

Stačí smíchat stejné množství uvařené quinoy a rýži, přidat libovolnou pečenou zeleninu, dochutit solí, pepřem, česnekem, bylinkami a rázem máte na stole superrychlé výživné jídlo.

  • Poměr o quinoy a rýže lze libovolně upravit, nebo podle dostupnosti a chuti jakkoli vyměnit. Stejně budou fungovat například jáhly i pohanka.
  • Aby pokrm získal větší množství bílkovin, přimíchejte do směsi vařenou čočku, cizrnu nebo fazole.

2. Bramborové knedlíky se švestkami

Receptů na ovocné knedlíky není nikdy dost, obzvlášť v sezóně, kdy postupně dozrává jeden druh ovoce za druhým. Tyto bramborové jsme naplnili čerstvými švestkami a mletým mákem s nastrouhaným perníkem.

  • Zkuste je servírovat se zakysanou smetanou tak, jak uvádíme v receptu. Nebo se držte klasiky a navrch je polijte rozehřátým máslem.

3. Zapečený letní květák

Když se právě v těchto dnech vydáte na farmářské trhy, docela jistě se už ve stáncích setkáte s českým květákem. A pokud si ho budete chtít připravit, ale ten smažený už vás trochu nudí, vyzkoušejte tento recept.

  • Potřebovat budete navíc rajčata, čerstvé bylinky a koření na dochucení. A
  • by byl povrch křupavý, zasypte ho navrch panko strouhankou, kterou si zvládnete vyrobit sami doma z čerstvého pečiva podle našeho jednoduchého návodu. Parmazán a víno můžete vynechat.

4. Letní hrášková polévka

Lehká a zároveň osvěžující je tato letní hráškovka. Do polévky se hodí jak čerstvý hrášek, ale stejně bude fungovat i mražený.

  • Strávníkům můžete nabídnout hned několik způsobů servírování – klasicky s chlebovými krutony, nebo se zastřeným vejcem a dále se lžící šlehačky (případně zbylé zakysané smetany).

5. Eintopf s vepřovým masem

Uvařit syté a vydatné jídlo za minimum nákladů dá někdy pořádně zabrat, ale tento jednoduchý recept od našich německých sousedů tak náročné požadavky splňuje.

  • Aby byla polévka opravdu silná, připravte si předem masový vývar z vepřových kostí a dále postupujte podle návodu.
  • Obrané maso z žeber přidejte do polévky také. Hrášek a mrkev lze doplnit i o další kořenovou zeleninu, případně na proužky nakrájenou hlávkovou kapustu.

6. Salát z bílých fazolí a rajčat

Další cuketový recept je tu. Tentokrát v podobě salátu s fazolemi a rajčaty. Jeho příprava je natolik jednoduchá a chuť fantastická, že si ho zamilujete.

  • Navíc si ho můžete přendat do krabičky a vzít s sebou na výlet nebo jako oběd do práce.

7. Blesková pizza s brokolicovým pestem

Na chvíli zapomeňte na rajčatový základ, sýr a listy bazalky. Toto je tak trochu jiná pizza, která nadchne i vegetariány.

  • Navíc vytvořené brokolicové pesto využijete také při přípravě těstovin nebo na ochucení polévek.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova