Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Černá mrkev
ZDROJ: pixabay
sdílet:

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin!

Některé vědecké expertízy dokazují, že tmavě fialová mrkev je jedna z původních odrůd, která byla pěstovaná už před 5000 lety na území dnešního Afghánistánu. Oranžová odrůda údajně vznikla až přirozeným vývojem, kdy se smíchaly geny tmavé a bílé mrkve.

  • V naší části Evropy jsme zvyklí na to, že mrkev je oranžová. Přitom existují i jinak barevné odrůdy, jako bílá, žlutá, červená.
  • Rozdíly v barvách určují přírodní barviva, které se vyskytují v různých odrůdách mrkve. Zatímco u oranžových a červených kultivarů převládá vysoký obsah betakarotenu, tmavou barvu způsobují antokyany.

Černá mrkev u nás a ve světě

Černá mrkev se nejčastěji pěstuje a konzumuje v Turecku, Afghánistánu, Pákistánu, Indii a Číně. Je stejně sladká jako oranžová, navíc má jemně kořeněnou chuť, ale zase ne tak zemitou, jako například červená řepa.

  • V kuchyni najde stejné uplatnění, jako nám známá oranžová mrkev, jen s tím rozdílem, že černá mrkev barví. Snadno se pak může stát, že vývar nebo slavnostní bramborový salát bude mít neobvykle fialový odstín.

  • Aby toho nebylo málo, černé mrkve existuje ještě několik odrůd. Některé mají tmavý celý kořen, jiné kultivary jen vrchní slupku a vnitřek je oranžový. Právě tato mrkev tvoří na řezu zajímavou kresbu, a proto se hodí jako dekorace obložených mís, chlebíčků nebo salátů.
  • Nebo si z ní připravte pomazánku, zeleninové hranolky nebo maso na mrkvi. Skvěle poslouží i jako dušená zeleninová příloha nebo křupavé doplnění sendvičů a toustů.

  • V Turecku se z černé mrkve (stejně jako z červené řepy) vyrábí tradiční mléčně fermentovaný nápoj Salgam.
  • Extrakt z černé mrkve se také používá jako přírodní barvivo nejen v potravinářském průmyslu, ale také v kosmetice.

S černou mrkví se v běžné obchodní síti nesetkáte, ale pokud budete mít štěstí, můžete ji nakoupit na farmářských trzích. Když ani tam neuspějete, nezbývá nic jiného, než si ji vypěstovat doma. Semínka jsou běžně k dostání začátkem sezony v zahradnictví.

Černá mrkev a její výživová hodnota

  • Antokyany, které se v černé mrkvi hojně vyskytují, údajně pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a zároveň chrání tepny před oxidací a regulovat uvolňování inzulínu a glukózy v těle.
  • Obsahuje vitamín C, E a A.
  • Velkou pozornost si zaslouží především přítomnost fenolických sloučenin, které jsou cenným antioxidantem (uvádí se, že až 4x více než u mrkve červené).
  • Z minerálních látek je bohatá na vápník, železo, zinek a selen.
  • Mrkev (bez ohledu na barvu) má extrémně vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro zdravý trávicí sytém, protože pomáhá stimulovat peristaltiku střev a zlepšuje střebávání živin do těla.

Zajímavostí je, že z tepelně upravené mrkve tělo získává mnohem více zdraví prospěšných látek než z mrkve syrové. Vaření, pečení nebo dušení nabourá tvrdé buněčné stěny a organizmus má větší šanci některé obsažené látky (například betakaroten) lépe vstřebat.

Zdroje: Naše krásná zahrada, Herbář, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...