Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů na večeře z dýně

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Využijte podzimní dary přírody a připravte si lahodnou dýňovou večeři, která skvěle zasytí i zahřeje. Připravili jsme pro vás tipy na dýňové pokrmy od polévek přes rizota až po pestré dýňové noky a špagety. A tím zdaleka nekončíme!

Dýňová polévka

Jednou z nejjednodušších a zároveň nejoblíbenějších úprav dýně je dýňová polévka. Pro intenzivní chuť polévky dýni předem upečte v troubě (na 180-200 °C po dobu 20 minut).

  • U dýně hokaido je výhodou zejména to, že ji před pečením nemusíte loupat, stačí jen omýt, vydlabat semínka, nakrájet na kostky a hurá s ní do trouby.
  • Dýňové polévce svědčí kombinace orientálních a ostřejších chutí. Vyzkoušejte naši oblíbenou dýňovou polévku s kari a chilli nebo se nechte inspirovat dalšími variacemi chutí. 

Pestré rizoto z dýně

Je nebesky vláčné a díky dostatečné porci másla se doslova rozplývá na jazyku. Jen dejte pozor, aby se vám rýže nerozvařila a byla tak akorát ,na skus’. Jakmile je rýže al dente, přidejte do rizota pořádnou dávku parmazánu, promíchejte a servírujte.

Hummus či pomazánka aneb Dýňová večeře za studena

Skvělá večeře s dýní za studena? Žádný problém! Když si navíc hummus nebo pomazánku připravíte den předem, stačí už jen pár plátků pečiva a rychlá večeře je raz dva na stole.

  • S názvem hummus se pojí vyvážená kombinace s tahini, kajenským pepřem a citronovou šťávou. I dýňové pomazánce vévodí citrus – její chuť skvěle vyzdvihne pomerančová kůra.

Luxusní dýňové noky

Máte rádi klasické bramborové noky? A co vyměnit brambory za dýni a připravit si vydatnou večeři v podzimních barvách?

  • Na noky budete potřebovat jednu dýni hokaido o přibližné váze 1 kg.
  • Pak už jen přidejte mouku a sůl a důkladně propracujte.
  • Vařte jako jiné noky v osolené vodě a jakmile vyplavou, máte hotovo.
  • Noky dochuťte šalvějovým máslem a přidejte třeba opečenou slaninu, která se k nim skvěle hodí.

Dýňové špagety

Špagety bývají často vděčnou rodinnou večeří, když není času nazbyt. Připravte si dýňovou omáčku na špagety, která vám poslouží hned na několik večeří v týdnu, nebo na druhý den do práce k obědu.

Dýně jako pramen zdaví

Kromě toho, že se dýně dají připravit v mnoha různých chutných podobách, mají také blahodárné účinky na naše zdraví.

  • Například v kuchyni nejoblíbenější dýně hokaido je cenným zdrojem betakarotenu, vitaminů skupiny B, železa a draslíku.
  • Dýně celkově posiluje imunitní systém a údajně působí jako prevence nádorových a revmatických onemocnění. Díky vyladěným receptům navíc skvěle chutná, tak hurá do toho!

Zdroje informací: Celostní medicína, Moje zdraví, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...