0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

2 v 1: Tipy na večeře, které využijete i na druhý den do krabičky

jídla 2v1
ZDROJ: Ella Olsson/ Unsplash
sdílet:

Běžné pracovní dny jsou obvykle plné shonu. Uvařit večeři a ještě připravit svačinu na druhý den pro celou rodinu může být mnohdy náročné. Existuje však způsob, jak si ušetřit spoustu práce a získat tak čas pro sebe navíc: Vařte 2 v 1!

Máme pro vás tři tipy na teplé večeře, jejichž základ použijete jednoduše i na svačinu na druhý den. Nezáleží ani na tom, zda budete mít možnost si druhý den krabičku v práci nebo ve škole ohřát. Všechny svačiny chutnají skvěle i studené!

1. Grilovaná zelenina

Na přípravu grilované zeleniny použijte tu, co doma najdete: lilek, cuketa ze zahrádky, přebytky paprik, cibule, česnek, přezrálá rajčata. To všechno se ke grilování v troubě báječně hodí.

  • Zeleninu stačí štědře pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a vložit na 40 minut do rozpálené trouby. V průběhu grilování můžete zeleninu jednou dvakrát promíchat a jinak se o ni nemusíte vůbec starat.
  • Pokud se zelenina maličko „připeče“, vůbec to nevadí, bude pak chutnat jako z opravdového grilu.

Tip na večeři

Grilovaná zelenina je skvělá jako příloha ke steaku či rybě, které za pár minut připravíte na pánvi.

Tip na svačinu

Zalijte vodou kuskus nebo předem uvařte cizrnu. Ochuťte je citronovou šťávou a promíchejte s grilovanou zeleninou, která zbyla od večeře. Na závěr přidejte kostičky balkánského sýra a můžete plnit svačinové krabičky.

2. Mudžadara

Uhodnete, co se za cizokrajným názvem skrývá? Překvapivě nic moc složitého, jedná se o rýži s čočkou.

  • Skvěle chutná kombinace čočky beluga s rýží basmati, ale určitě najdete svou vlastní oblíbenou kombinaci.
  • Obě základní suroviny uvařte „na skus“, každou zvlášť podle návodu na obalu.
  • Trik je pak hlavně v ochucení: čočku s rýží promíchejte se štědrou porcí na másle zkaramelizované cibule

Tip na večeři

Mudžadara se hodí ke steaku z tuňáka nebo lososa. K tomu stačí už jen podávat jednoduchý salát, třeba polníčkový nebo okurkový.

Tip na svačinu

Pokud mudžadaru (někdy se jí říká i Mejadra) dobře dochutíte karamelizovanou cibulí, nepotřebuje už vlastně skoro nic obstojí jako plnohodnotná svačina i tak.

  • Na Blízkém východě, odkud pochází, se tradičně podává s kořeněným jogurtem. Ten připravíte tak, že tučný jogurt promícháte s nasucho opraženým a v hmoždíři roztlučeným chilli, římským kmínem a koriandrem, polijete jím mudžadaru a posypete lístky máty.

3. Kuře

Tohle zní tak jednoduše, že už vás to jistě někdy muselo napadnout. Kuře je ekonomicky i časově ideální surovina.

  • Vyberte farmářské nebo bio kuře vcelku. Rozporcujte ho. Kousky osolte, opepřetem, případně posypte kmínem nebo jiným blíbeným kořením. Podlijte maso vodou, přidejte kousky másla a dejte péct do trouby, dokud maso nepůjde snadno oddělit od kostí.
  • Kostru, krk a křídla můžete vyvařit zvlášť s kořenovou zeleninou a připravit drůběží vývar.

Tip na večeři

Pečené kousky kuřete podávejte s nadýchanou jemnou bramborovou kaší a domácím kompotem.

Tip na svačinu

Zbylo-li vám maso, natrhejte ho na kousky a připravte sendviče.

  • Kuřecí maso se skvěle doplňuje s kari dresingem a římským salátem.
  • Vyzkoušet můžete i slavný Club sendvič.
  • Pokud v pekáči nic nezbylo, nevadí. Pořád máte vývar a ten se hodí. Máte-li možnost si ho ohřát, připravte z něj kuřecí polévku na svačinu. Pokud ne, použijte ho do risotta  nebo jím zalijte například kuskus

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč