Suroviny
Postup
Na tento čaj lze použít jakékoliv ovoce, tuzemské i dovozové, čerstvé, mražené, i tvrdší kompotované. Důkladně omyté ovoce nakrájíme na drobné kousky, jablka a hrušky je lepší předem oloupat.
Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrkou a podobně i menší část kůry z pomeranče. Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším hrnci s kilem cukru, rumem, skořicí a hřebíčky.
Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne směs, která postupně "pustí" větší množství šťávy. Vše necháme povařit minimálně 25 minut.
Po svaření ještě horké dáme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme, na ovoci si pochutnáme.
Foto: Pixabay.com