Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2617 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 360 g
Tuky 94 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Důkaz toho, že luxusní dezert se dá připravit i z obyčejných surovin. A navíc – příprava je hračka!

Suroviny

Na hruškové čatní
hrušky 4 ks
máslová hruška oloupaná, bez jadřinců
citronová štáva 20 ml
vymačkaná, z jednoho citronu
med 2 PL
koňak 2 PL
Na skořicovou pěnu
smetana ke šlehání 200 ml
bílá čokoláda 50 g
rozpuštěná
skořice 1 špetka
Na jablka
víno bílé 100 ml
bílek 1 ks
mouka pšeničná hladká 50 g
škrob 1 ČL
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
krupicový cukr 150 g
dle chuti
jablka 2 ks
oloupaná, bez jádřinců
slunečnicový olej
na smažení
máta
čerstvé lístky
moučkový cukr

1 Polovinu hrušek rozkrájejte na malé kostičky a vložte je do vody s trochou citronové šťávy. Druhou polovinu hrušek rozkrájejte na kousky, dejte do hrnce s medem, 2 lžičkami citronové šťávy a koňakem a duste asi 15 minut, až se rozpadnou a zhoustnou. Vmíchejte scezené malé kostičky hrušek a zahřívejte ještě minutu.  Nechte důkladně vychladit. (Čatní můžete připravit i den předem.)

2 Na pěnu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte bílou čokoládu a nechte ji trochu zchladnout. Ušlehejte smetanu a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou a špetkou mleté skořice. V chladničce nechte ztuhnout, trvá to asi hodinu. (Opět můžete připravit den předem.)

3 Z vína, bílku, mouky, škrobu, dřeně z vanilkového lusku a krupicového cukru umíchejte těstíčko a nechte ho v chladu asi 30 minut odležet.

4 Jablka nakrájejte na kolečka silná 1 cm a obalte je v těstíčku. Smažte v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova a nechte okapat na papírových utěrkách.

5 Podávejte horké, ozdobené skořicovou pěnou, mátou, s hruškovým čatní a pocukrované.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit