Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky

Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 274 g
Cukr 681 g
Tuky 340 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na takhle výborných obědech si pochutnávají děti v jedné písecké školní jídelně.

Suroviny

med 3 PL
olivový olej 2 PL
koření na kuře 2 ČL
kuřecí prsa 600 g
na plátky
mandle plátky 60 g
slanina 40 g
sádlo 2 PL
kořenová zelenina 800 g
na kostičky
cibule 2 ks
střední, nakrájené nadrobno
divoké koření
2 bobkové listy, 6 zrnek černého pepře a 3 zrnka nového koření
vývar kuřecí 100 ml
lze nahradit vodou
smetana ke šlehání 200 ml
Na špalíčky
brambory 800 g
varný typ C
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 2 ks
krupice 100 g
housky 4 ks
na kostičky
petrželka
malá, nakrájená nadrobno
sůl
K podávání
brusinky
jogurt

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte je vychladnout.

2 Promíchejte med, olivový olej a koření na grilované kuře. Maso naklepejte, vložte do připravené marinády a nechte 15 minut marinovat. Poté ho obalte v mandlích, dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 135 °C 30 minut; na závěr krátce dopečte při vyšší teplotě kvůli barvě.

3 Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte spolu se sádlem rozpustit v hrnci. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli a osmahněte. Přidejte divoké koření, podle potřeby podlijte vývarem či vodou a duste doměkka. Poté propasírujte, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte.

4 Vychladlé brambory nastrouhejte, přidejte hrubou mouku, krupici, sůl, vejce, housku a petrželku. Vypracujte těsto a vyválejte z něj váleček. Nakrájejte na špalíčky a vařte v páře 15–20 minut (podle velikosti).

5 Kuře podávejte s omáčkou a špalíčky, na talířích dozdobte jogurtem a brusinkami.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit