Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 knedlíčků do polévek: Sýrové, morkové, drožďové a další

Polévka s kuřecími knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Není nad pořádný silný vývar nebo hustou krémovou polévku. V Čechách je zvykem, že se polévka podává před hlavním jídlem, aby připravila naše trávení na další chod. Někdy si ji také rádi dáme jako svačinu nebo lehkou večeři. Jak polévku povznést na vyšší úroveň, když vás už osmažená houska přestala bavit? Nezklamou knedlíčky ani smažený hrášek.

Ať už vaříte vývar nebo hustou zeleninovou či luštěninovou polévku, výsledek by měl nejen skvěle chutnat, ale taky zasytit. Jaké triky můžete použít k zahuštění?

  • Jako rychlou variantu zahuštění polévky použijte už předem uvařenou obilninu – rýže, jáhly, kroupy, pohanku.
  • Na závěr přisypejte hrstku kuskusu.
  • Sytící funkci skvěle zastanou nudle i jiné nejrůznější těstoviny.
  • Další možností jsou kapání, strouhání a nočky.
  • Jiný rozměr dodá polévce opečené pečivo – krutony.

Pokud chcete vývar pozvednout o level výš a nudličky vám jako zavářka přijdou okoukané, knedlíčky jsou jasná volba. Připravit je můžete na nespočet způsobů a na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Játrové knedlíčky

V žebříčku oblíbenosti, a to nejen v české kuchyni, jednoznačně vedou knedlíčky játrové. Játra jim dodají typickou chuť, kterou během vaření přenesou i do samotného vývaru.

  • Pro jejich přípravu můžete zvolit játra vepřová, vhodná jsou ale i drůbeží.
  • Pravý játrový knedlíček se neobejde bez voňavé majoránky a silného aroma česneku.
  • Aby se všechny suroviny spojily do úhledné kuličky, která se během vaření nerozpadne, přidejte k nim strouhanku.

Krupicové knedlíčky

Jsou rychlou, levnou a vítanou složkou polévek. Není na ně potřeba příliš surovin, vítají je ti, kteří se bez játrových knedlíčků rádi obejdou,  a oblíbené jsou i u dětí.

  • Základ tvoří krupice, vejce a máslo.
  • Pro barvu i chuť přidejte do nočků zelenou nať petrželky nebo libečku.

Drožďové knedlíčky

Přestože někteří nemají příjemné vzpomínky na drožďové knedlíčky v polévkách ze školní jídelny, jiní se k nim s oblibou po letech vrací. Dejte jim také šanci a do příštího vývaru si je připravte podle našeho receptu.

  1. Na tuku osmahněte cibulku a přidejte droždí. Míchejte tak dlouho, jakmile se droždí spojí a tuk oddělí.
  2. Přisypejte mouku, a ještě chvilku restujte. Vzniklou směs přendejte do mísy.
  3. Přidejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá.
  4. Vytvarujte stejně velké kuličky, které vložte 10 minut před koncem do polévky.

Morkové knedlíčky

Naprostou delikatesou jsou knedlíčky z kostního morku. Právě tučná kostní dřeň obsahuje velké množství živin, především vitamin K a další vitamíny rozpustné v tucích. Navíc obsahuje železo, proto by ho měli konzumovat ti, kteří trpí chudokrevností.

  • Na knedlíčky si připravte nakrájené rohlíky pokapané mlékem.
  • Přimíchejte do nich žloutky, petrželku, morek a strouhanku.
  • Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

  • Morku se připisuje zásadní význam ve vývoji člověka, přesněji lidského mozku. Předchůdci člověka se často živili zbytky jiných živočichů, které po sobě zanechaly dravé šelmy. Často na ně zbyly pouze kosti, avšak plné morku bohatého na cholesterol, který ke svému fungování mozek nutně potřebuje. 

Sýrové knedlíčky

Na své si přijdou i milovníci sýra, protože právě ten se do knedlíčků výborně hodí. Použít můžete polotvrdý, tvrdý i přestárlý (typu parmezán).  Nebo vyzkoušejte knedlíčky podle našeho receptu a uvidíte, že potěšíte i toho nejvybíravějšího člena rodiny.

Tip navíc: Smažený hrášek

Knedlíčky se hodí převážně do vývaru. Ať už čirého nebo zahuštěného jíškou. Krupicové nočky pak ještě sluší rajčatové polévce. Vylepšit ale můžete i třeba „obyčejnou“ hrachovku.

Pokud vám krutony přijdou fádní a hledáte něco opravdu „de luxe“, vyzkoušejte smažený hrášek. Můžete si ho koupit už hotový v obchodě, ale doma připravený má hned několik výhod:

  • Víte co obsahuje a připravíte si ho čerstvý.
  • Ze tří surovin získáte mísu naprosté lahůdky, která vylepší nejen polévky, saláty, ale hodí se i jako malá svačinka nebo mlsání k televizi.

Co budete spotřebovat

  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 130 g hrubé mouky
  1. Z mléka, vejce, mouky a špetky soli vytvořte hladké těstíčko. Mělo by být o něco hustší než na palačinky.
  2. V hluboké pánvi rozpalte olej a přes rovné hrubé struhadlo těsto protlačujte tak, aby do oleje kapalo.
  3. Vzniklé kuličky (hrášky) mírně zamíchejte a smažte dozlatova.
  4. Za pomocí cedníku nebo děrované naběračky vyndejte hrášek z oleje na papírovou utěrku.
  5. Hotové kuličky přesypejte do misky a položte doprostřed stolu. Každý strávník si může nabrat a přisypávat do polévky tolik, kolik chce.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč