Pokrmy, které jsou provoněné ohněm, neodmyslitelně patří k létu. Využijte tedy posledních prázdninových dnů a připravte grilovací párty plnou skvělého masa a zeleniny, ale také dipů, čatní nebo salsy.
S prvním teplým podvečerem vytáhne většina z nás domácí gril a narychlo svolá první "grilovačku". Není divu, vždyť maso z grilu vyniká nejen svou chutí, ale i dokonalou vůní. Navíc je grilování společenskou událostí se skvělými drinky.
- I když by se mohlo zdát, že konec prázdnin svádí ke grilovací derniéře, opak je pravdou. I během babího léta a brzkého podzimu máte rozhodně ještě dostatek času připravit perfektní grilovací párty pro rodinu nebo přátele.
Z keříku až na stůl
Pokud byla úroda rajčat bohatá, využijete rajčata l přípravě grilovací párty.
- V první řadě se nabízí výroba domácího kečupu. Jeho příprava sice zabere nejméně hodinu, ale výsledná chuť kečupu rozhodně stojí za to. Pokud se navíc do přípravy kečupu pustíte ve velkém, budete mít nejen skvělou omáčku ke grilování, ale také zásobu na celou zimu.
- Z rajčat můžete vykouzlit i rajčatové čatní, které vyniká svou sladkokyselou chutí a je příjemně šmrncnuté italskou kuchyní. Rajské čatní skvěle lahodí ke grilované rybě, ale můžete ho vyzkoušet i ke grilovanému masu nebo při přípravě chuťovek a obložených chlebů.
Čatní na sto způsobů
Angličané říkají chutney, u nás se vžilo označení čatní. Ať už této husté omáčce z ovoce či zeleniny říkáte jakkoliv, jedno je jasné. Čatní je výborným doplňkem k masu, a tak není divu, že se stalo nedílnou součástí mnoha grilovaček.
- Mezi klasiky patří čatní z cibule, které nikdy nevyjde z módy.
- Chuťově zajímavé je rebarborové nebo mangové čatní.
- Vyzkoušet můžete i sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně.
Dipy, salsy a jiné omáčky
Říkal někdo, že dipům a salsám odzvonilo? My jsme přesvědčeni o opaku! Pokud navíc omáčky ke grilování připravíte doma, můžete se těšit na ovace od všech zúčastněných.
- Dipy jsou ideální volbou po všechny, kteří nemají příliš času a potřebují rychle vykouzlit hustou omáčku k masu. Krok vedle neuděláte například s dipem z kozího sýra a sušených rajčat či s lilkovým dipem s chorizem. Parádní rychlovkou je pikantní dip, který ocení především mužská část osazenstva.
- Omáčka k namáčení, která oživí každé grilování! Tak bychom popsali salsu. Klasický recept na salsu obsahuje ostré koření a pikantní zeleninu. Výsledkem je navinulá a sladká chuť, která polechtá všechny chuťové pohárky. Pokud chcete grilovačku ozvláštnit i malými chuťovkami, pak připravte avokádovou salsu, ke které podávejte nachos. Vyzkoušejte třeba i černofazolovou-rajčatovou salsu, která se taktéž hodí ke křupavým nachos.
- Co by to bylo za grilování bez barbecue omáčky? Tato legenda mezi omáčkami vás nikdy nezklame. Hodí se totiž k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Navíc ji můžete použít i při přípravě hamburgerů, a tak rozhodně neuškodí, když si domácí BBQ omáčku připravíte do foroty.
Nakládaná zelenina
Grilované maso je třeba odlehčit! S tím vám pomůže jak čerstvě nakrájená zelenina, tak i její nakládaná forma.
- Vyzkoušejte například chuť nakládaných rajčat nebo lilku.
- Překvapit vás může chuť nakládaných šalotek.
- Sázkou na jistotu jsou zase nakládané papriky nebo okurky.
Patříte mezi fanoušky grilování? Pak by vás mohla zaujmout kniha Grilování z edice Apetit.