0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí kečup, čatní nebo dipy! Skvělé omáčky pro vaše grilování

Domácí kečup, čatní nebo dipy! Skvělé omáčky pro vaše grilování
sdílet:

Pokrmy, které jsou provoněné ohněm, neodmyslitelně patří k létu. Využijte tedy posledních prázdninových dnů a připravte grilovací párty plnou skvělého masa a zeleniny, ale také dipů, čatní nebo salsy. 

S prvním teplým podvečerem vytáhne většina z nás domácí gril a narychlo svolá první "grilovačku". Není divu, vždyť maso z grilu vyniká nejen svou chutí, ale i dokonalou vůní. Navíc je grilování společenskou událostí se skvělými drinky.

  • I když by se mohlo zdát, že konec prázdnin svádí ke grilovací derniéře, opak je pravdou. I během babího léta a brzkého podzimu máte rozhodně ještě dostatek času připravit perfektní grilovací párty pro rodinu nebo přátele. 

Z keříku až na stůl

Pokud byla úroda rajčat bohatá, využijete rajčata l přípravě grilovací párty.

  • V první řadě se nabízí výroba domácího kečupu. Jeho příprava sice zabere nejméně hodinu, ale výsledná chuť kečupu rozhodně stojí za to. Pokud se navíc do přípravy kečupu pustíte ve velkém, budete mít nejen skvělou omáčku ke grilování, ale také zásobu na celou zimu.
  • Z rajčat můžete vykouzlit i rajčatové čatní, které vyniká svou sladkokyselou chutí a je příjemně šmrncnuté italskou kuchyní. Rajské čatní skvěle lahodí ke grilované rybě, ale můžete ho vyzkoušet i ke grilovanému masu nebo při přípravě chuťovek a obložených chlebů. 

Čatní na sto způsobů

Angličané říkají chutney, u nás se vžilo označení čatní. Ať už této husté omáčce z ovoce či zeleniny říkáte jakkoliv, jedno je jasné. Čatní je výborným doplňkem k masu, a tak není divu, že se stalo nedílnou součástí mnoha grilovaček.

Dipy, salsy a jiné omáčky

Říkal někdo, že dipům a salsám odzvonilo? My jsme přesvědčeni o opaku! Pokud navíc omáčky ke grilování připravíte doma, můžete se těšit na ovace od všech zúčastněných. 

  • Omáčka k namáčení, která oživí každé grilování! Tak bychom popsali salsu. Klasický recept na salsu obsahuje ostré koření a pikantní zeleninu. Výsledkem je navinulá a sladká chuť, která polechtá všechny chuťové pohárky. Pokud chcete grilovačku ozvláštnit i malými chuťovkami, pak připravte avokádovou salsu, ke které podávejte nachos. Vyzkoušejte třeba i černofazolovou-rajčatovou salsu, která se taktéž hodí ke křupavým nachos. 
  • Co by to bylo za grilování bez barbecue omáčky? Tato legenda mezi omáčkami vás nikdy nezklame. Hodí se totiž k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Navíc ji můžete použít i při přípravě hamburgerů, a tak rozhodně neuškodí, když si domácí BBQ omáčku připravíte do foroty. 

Nakládaná zelenina

Grilované maso je třeba odlehčit! S tím vám pomůže jak čerstvě nakrájená zelenina, tak i její nakládaná forma.

Patříte mezi fanoušky grilování? Pak by vás mohla zaujmout kniha Grilování z edice Apetit.

Související články

Letní grilování: triky s masem
  • Tipy a triky

Letní grilování: triky s masem

U grilovaného masa v jednoduchých úpravách se více než kdy jindy projeví kvalita výchozí suroviny. Kuře je nejlepší z biochovu nebo domácí, jehněčí z farmy a hovězí z mladého býka....
Jak na to: první grilování
  • Tipy a triky

Jak na to: první grilování

Už se těšíte na vaření pod širým nebem? Ještě než rozpálíte gril, nezapomeňte na pravidelnou údržbu, která zaručí zdravější jídlo a delší životnost přístroje....
Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit