0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ozdoby na vánoční stromeček, které můžete chodit mlsat

advent
ZDROJ: kakuko
sdílet:

Neumíte si představit vánoční stromeček bez jedlých ozdob? Pokud si užíváte "česání" dobrot ze stromečku, vyrobte si letos vlastní. A to přesně takové, na jaké máte chuť.

Tradice zdobení vánočního stromečku

První náznaky zvyku zdobit vánoční stromeček se údajně objevily v 15. století v Německu. Tehdy lidé zdobili stromek jablíčky, sušenými květy, oříšky, ale i slámou. Zkrátka vším, co měli v té době k dispozici.

  • Do zbytku Evropy se postupně zvyk začal šířit až o tři století později.
  • V Čechách se první vánoční stromek objevil na začátku 19. století v domě Jana Karla Liebicha, tehdejšího intendanta Nosticova divadla.

Ozdoby z toho, co je po ruce

Dnes si bez nastrojeného stromečku a vánočně laděných interiérů umí tyto svátky málokdo představit. Nechte se inspirovat časy dávno minulými a použijte dekorace z přírodních surovin.

  • Krásně vypadají malá panenská jablíčka ozdobená pentličkou. A to jak na stromečku, tak zavěšené na girlandě nebo naaranžované v míse.
  • Parádu udělají i ořechy. Pokud se chcete vyhnout tavící pistoli při přidělávání poutka, skořápku vlašáků provrtejte, nebo do její měkké části zapíchněte háček. S buráky to půjde podstatně snadněji.
  • Krásně vypadá sušené ovoce. Plátky křížal z jablek, hrušek, pomeranče nebo citronu navlíkněte na provázek a vytvořte barevný a voňavý řetěz.

Perníčky různých tvarů i barev

Perníkové těsto je bezesporu nejvariabilnější jedlá hmota, z které se dá vykouzlit téměř vše, na co si vzpomenete. Přitom nemusíte být žádní extra zruční cukráři. Protože i nedokonalosti se mohou stát předností.

  • První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století, z doby vlády Lucemburků. V té době byl perník považován za luxusní zboží a mohli si ho dovolit hlavně bohatší měšťané.

Perník se na vánoční ozdoby hodí dokonale. Výhodou je, že můžete použít i recept na perníčky, které po upečení ztvrdnou. Vzhledem k tomu, že na stromečku budou nějaký ten čas viset, budou mít čas se případně rozležet.

Tvary a postavičky

Jaké zvolíte tvary je na vás. Jestli se zaměříte na klasiku jako hvězdičky, srdíčka, zvonečky, nebo přidáte postavičky, záleží na vkusu a vašich možnostech. Nezapomeňte však do perníčků před upečením vykrojit dírku pro očko na zavěšení.

  • Ideální je použít brčko, kterým vytvoříte větší kolečko. Na rozdíl od dírky po špejli nebo párátku otvor od brčka po upečení nezmizí.
  • Na zdobení použijte klasickou bílkovou polevu.

Barevné perníčky

Pochopitelně perníčky nemusí být jen v hnědobílé kombinaci, ale můžete si pohrát i s barvami. Tuto možnost ocení především děti, barvy ocení nejvíc.

Obarvit můžete bílkovou polevu i perníčky samotné.

  • Po vytažení perníků z trouby je potřete rozšlehaným vejcem, do kterého přimícháte trochu barviva (nejlépe vypadá červená).
  • Perníčky můžete zdobit ještě před upečením. Zapíchejte do nich kuličky pepře, plátky nebo celé mandle. Můžete do nich také speciálním razítkem či válečkem vyrazit reliéf.

Trojrozměrné ozdoby

Možná jste si všimli, že na trhu se objevily i formičky pro  pečené trojrozměrné vánoční koule. Jedná se o kovové polokoule, na které položíte předem vykrojené kolečko z těsta a dáte upéct. Vychladlý perník z formy sundáte a dvě půlky k sobě slepíte hustší bílkovou polevou, abyste vytvořili jednu kulatou vánoční ozdobu.

  • Pokud budou hrany polokoulí křivé, mírně je zarovnejte na struhadle.
  • Před slepením půlek přidejte stužku, která poslouží jako poutko na zavěšení.
  • Dovnitř také můžete vložit překvapení. Lentilky, malou čokoládu, hračku nebo vzkaz.

Když už budete pracovat s perníkovým těstem, rozhodně si najděte čas na vytvoření chaloupky.

Sněhové pusinky lehké jako sněhové vločky

Co si budeme povídat. Po pečení vánočního cukroví, kdy do každého těsta patří pouze žloutek, zbývá opravdu velké množství bílků. Letos je rozhodně nevyhazujte. Část použijte na bílkovou polevu na perníčky a ze zbytku upečte sněhové pusinky.

Vyšlehané bílky s cukrem dejte do cukrářského pytlíku a vytvářejte na plech nejrůznější tvary. Pak je vložte přibližně na hodinu do trouby. Díky své bíle barvě krásně vyniknou na stromečku. Nebo je někomu věnujte jako jedlý dárek.  

  • Jako ozdoba vyniknou pusinkové kroužky i srdíčka. Abyste docílili přibližně stejných tvarů a velikostí, předkreslete si je na rub pečícího papíru.
  • Řetěz z pusinek vytvoříte tak, že si provázek rozprostřete na plech s pečicím papírem a na něj budete stříkat jednotlivé tvary. Jakmile budou pusinky usušené, sloupněte je z papíru. Provázek bude pusinky držet při sobě.
  • Bílkovou hmotu můžete během přípravy obarvit nebo nachystané pusinky před vložením do trouby posypat barevným sypáním, rozdrobeným lyofilizovaným ovocem, zaprášit kakaem nebo strouhaným kokosem.

Popcorn jako vánoční řetez

Je pravda, že "vypráskaná" kukuřice není typicky česká ozdoba vánočního stromku, ale proč letos neudělat něco trochu jinak?

  • Koupený, nebo čerstvě udělaný popcorn navlékněte na provázek nebo nit jako korálky a vytvořte další variantu jedlého řetězu.
  • Zajímavě vypadá i popcornový věnec, kterým můžete ozdobit vstupní dveře nebo ho přidělat na dveře pokoje vašich dětí.

Pralinky pro fajnšmekry

Co by to bylo za Vánoce bez čokolády. I podomácku vyrobená čokoláda může krásně zdobit stromeček.

  • Čokoládové pralinky zabalte do malých sáčků nebo celofánu a obvažte stužkou.
  • Rozvěšte je na stromečku tak, aby nebyly v těsné blízkosti světýlek. Teplé žárovky by čokoládu rozehřály.
  • Balíčky jsou také ideální náplní do adventního kalendáře nebo je zabalte jako dárek pro vaše blízké.

Preclíky k nakousnutí

Preclíky byly jedněmi z prvních jedlých ozdob na tehdejších vánočních stromcích. Na jejich přípravu nebylo třeba žádných nákladných surovin, a navíc se s těstem dobře pracuje. Dá se různě tvarovat a po upečení mají preclíky dlouhou trvanlivost.

  • Ozdobte malými preclíky například větvičku ve váze. Hosty jistě mile překvapí, když si pohoštění budou moc načesat sami.
  • Preclíky před pečením posypejte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí nebo sezamem.

Želé na stromečku

Děti želé milují. Ovocná chuť, barevné provedení a ta vůně. I toto může být jedna z variant jedlých ozdob na vánočním stromečku. V obchodech se prodává pod názvem „arabesky“, ale vy si je podle našeho receptu můžete vyrobit doma.

  • Použijte silikonová tvořítka na led nebo krabičku a tvary jednoduše vykrájejte.

Tip

Sháníte na promazání cukroví kvalitní džem? Vyzkoušejte džemy Darbo All Natural, jejichž chuť vychází ze starého rodinného receptu. Stejně jako tehdy je v nich pouze vysoce kvalitní ovoce, které je jemně zahříváno a mícháno, čímž si zachovává přirozenou chuť.

  • Vysoký obsah ovoce také zajišťuje, že džemy Darbo poskytují nezapomenutelný chuťový zážitek. Obsahují pouze ovoce, cukr, koncentrát citronové šťávy a želírující látku pektin. Vic informací a inspirace na IG: darbo_official_cz
Darbo džemy
ZDROJ: Darbo džemy

Související články

5 nápadů, jak zdobit čokoládou
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.  ...
Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví
  • Tipy a triky

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na luxusní vánoční cukroví. Poradíme vám jak na ni. ...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit