Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zažijte party s lahůdkami od moře

Party jako u moře
ZDROJ: Jwlez/Unsplash.com
sdílet:

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během pár minut přenesou na dovolenou do oblíbeného letoviska!

Připravte si s námi oblíbená jídla, která tak božsky chutnají právě na dovolené u moře. Dokonalosti místních kulinářů nejspíš na poprvé nedosáhnete, ale můžete se jí pokusit alespoň přiblížit. Za snahu a požitek to stojí!

1. Lahodné řecké tzatziki

Servírují se jako předkrm nebo jako dip či příloha k masu.

Co budete potřebovat?  

  • hustý řecký jogurt
  • okurky
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

Někdy se do tzatziků přidává i kopr, citronová šťáva, petržel či máta.

Jak na to?

  • Nastrouhejte okurku a důkladně z ní vymačkejte vodu. 
  • Smíchejte okurku s jogurtem a ostatními přísadami.
  • Tzatziki nechte před podáváním vychladit v lednici

TIP Pokud nemáte řecký jogurt, který se vyznačuje vyšším podílem bílkovin, vyrobte si vlastní. Do plátna nebo gázy vyklopte půlkilový kelímek bílého jogurtu a nechte odkapat - ideálně přes noc. Výsledkem bude hustý jogurt, který se ideálně hodí na tzatziky.

2. Balkánský zážitek skrze pljeskavicu

Pljeskavica se zrodila v srbské kuchyni, odkud se pokrm rozšířil na Balkán. Pokud se rozhodnete na svých cestách po balkánském poloostrově prozkoumávat pljeskavicu, zjistíte, že v každém regionu mají jiný recept.

  • Nejčastěji se připravuje z hovězího nebo telecího masa spolu s vepřovým nebo jehněčím.
  • Mleté maso se míchá s cibulí a ochucuje se bylinkami.
  • Výsledkem je masová placka, která se následně griluje podobně jako burger.

Pljeskavica se servíruje většinou v housce, s bramborami nebo v pita chlebu se smetanou nebo s omáčkou z lilku a papriky zvanou ajvar.

3. Tapas, vynález španělské kuchyně

Tapas pochází ze Španělska a stal se synonymem pro malé lahodné jednohubky a další drobné občerstvení. Existuje nespočet variant a kombinací, tapas může být studený, teplý, masový, sýrový nebo zeleninový.

Kde se vzal nápad začít servírovat tato mini jídla? Tapas je někdy považován za styl servírování, který vznikl z praktických důvodů. Člověk během večera může ochutnat několik rozmanitých kousků a užít si tak bohatou šířku chutí

  • Tapas má údajně původ ve španělských vesničkách, kde lidé po večerech posedávali venku a popíjeli víno, do kterého jim neustále padal létající hmyz. Své sklenice si zakrývali malými talířky, na které si skládali různé dobroty. Brzy se talířky s drobnými jednohubkami staly součástí každodenního života.
  • Tapas má nespočet podob a chutí. Většinou se u tapas setkáte s čerstvým křupavým chlebem či bagetou vytaženými přímo z pece. K tomu se servírují různé druhy oliv, chorizo či jiné uzeniny, čerstvé i vyzrálé sýry nebo ančovičky.

4. Italské křupavé grissini

Tenké, křupavé a rozplývající se na jazyku. To jsou pravé italské grissini. Originální recept se připisuje pekaři Antoniu Brunerovi z italského Turína. Díky němu se dnes město Turín pyšní svou "originální" recepturou na grissini.

  • Původní grissini mají sukovitou zatočenou podobu, dnes se můžeme setkat s různými variantami. Velkou výhodou tyčinek grissini je dlouhá trvanlivost. Díky tomu se rychle staly oblíbenými po celém světě. 
  • Základem receptu je hladká mouka, droždí, voda, olivový olej a sůl. Do tradičního receptu se přidávají také na kousky nasekané černé olivy a rozmarýn.
  • Grissini se v restauracích podávají jako předkrm s pršutem, máslem, česnekem nebo sýrem.
  • Někdy můžete narazit i na sladkou variantu! Jako dezert se polévají sladkou cukrovou polevou se skořicí.
  • S grissini se v Itálii setkáte na každém rohu. Vykukují ze stánků s rychlým občerstvením a v restauracích vám je přinesou ještě předtím, než stihnete usednout za stůl.

5. Bruschetta - geniálně jednoduchá

V jednoduchosti je krása a u tohoto jídla to platí dvojnásob. Bruschetta pochází ze střední Itálie a víme o ní již od 15. století. Italové jedí bruschettu většinou k snídani nebo jako svačinu.

Pusťte se do přípravy bruschetty doma, je to vážně snadné. Postačí k tomu bílý chléb, rajčata, bazalka, sůl, pepř, česnek, olivový olej a je to!

  • Opečte plátek chleba na grilu, na pánvi nebo v troubě.
  • Rajčata nakrájejte na drobno a smíchejte s bazalkou, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. 
  • Naneste rajčatovou směs na opečený chléb a podávejte.

Postup

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč