Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zažijte party s lahůdkami od moře

Party jako u moře
ZDROJ: Jwlez/Unsplash.com
sdílet:

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během pár minut přenesou na dovolenou do oblíbeného letoviska!

Připravte si s námi oblíbená jídla, která tak božsky chutnají právě na dovolené u moře. Dokonalosti místních kulinářů nejspíš na poprvé nedosáhnete, ale můžete se jí pokusit alespoň přiblížit. Za snahu a požitek to stojí!

1. Lahodné řecké tzatziki

Servírují se jako předkrm nebo jako dip či příloha k masu.

Co budete potřebovat?  

  • hustý řecký jogurt
  • okurky
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

Někdy se do tzatziků přidává i kopr, citronová šťáva, petržel či máta.

Jak na to?

  • Nastrouhejte okurku a důkladně z ní vymačkejte vodu. 
  • Smíchejte okurku s jogurtem a ostatními přísadami.
  • Tzatziki nechte před podáváním vychladit v lednici

TIP Pokud nemáte řecký jogurt, který se vyznačuje vyšším podílem bílkovin, vyrobte si vlastní. Do plátna nebo gázy vyklopte půlkilový kelímek bílého jogurtu a nechte odkapat - ideálně přes noc. Výsledkem bude hustý jogurt, který se ideálně hodí na tzatziky.

2. Balkánský zážitek skrze pljeskavicu

Pljeskavica se zrodila v srbské kuchyni, odkud se pokrm rozšířil na Balkán. Pokud se rozhodnete na svých cestách po balkánském poloostrově prozkoumávat pljeskavicu, zjistíte, že v každém regionu mají jiný recept.

  • Nejčastěji se připravuje z hovězího nebo telecího masa spolu s vepřovým nebo jehněčím.
  • Mleté maso se míchá s cibulí a ochucuje se bylinkami.
  • Výsledkem je masová placka, která se následně griluje podobně jako burger.

Pljeskavica se servíruje většinou v housce, s bramborami nebo v pita chlebu se smetanou nebo s omáčkou z lilku a papriky zvanou ajvar.

3. Tapas, vynález španělské kuchyně

Tapas pochází ze Španělska a stal se synonymem pro malé lahodné jednohubky a další drobné občerstvení. Existuje nespočet variant a kombinací, tapas může být studený, teplý, masový, sýrový nebo zeleninový.

Kde se vzal nápad začít servírovat tato mini jídla? Tapas je někdy považován za styl servírování, který vznikl z praktických důvodů. Člověk během večera může ochutnat několik rozmanitých kousků a užít si tak bohatou šířku chutí

  • Tapas má údajně původ ve španělských vesničkách, kde lidé po večerech posedávali venku a popíjeli víno, do kterého jim neustále padal létající hmyz. Své sklenice si zakrývali malými talířky, na které si skládali různé dobroty. Brzy se talířky s drobnými jednohubkami staly součástí každodenního života.
  • Tapas má nespočet podob a chutí. Většinou se u tapas setkáte s čerstvým křupavým chlebem či bagetou vytaženými přímo z pece. K tomu se servírují různé druhy oliv, chorizo či jiné uzeniny, čerstvé i vyzrálé sýry nebo ančovičky.

4. Italské křupavé grissini

Tenké, křupavé a rozplývající se na jazyku. To jsou pravé italské grissini. Originální recept se připisuje pekaři Antoniu Brunerovi z italského Turína. Díky němu se dnes město Turín pyšní svou "originální" recepturou na grissini.

  • Původní grissini mají sukovitou zatočenou podobu, dnes se můžeme setkat s různými variantami. Velkou výhodou tyčinek grissini je dlouhá trvanlivost. Díky tomu se rychle staly oblíbenými po celém světě. 
  • Základem receptu je hladká mouka, droždí, voda, olivový olej a sůl. Do tradičního receptu se přidávají také na kousky nasekané černé olivy a rozmarýn.
  • Grissini se v restauracích podávají jako předkrm s pršutem, máslem, česnekem nebo sýrem.
  • Někdy můžete narazit i na sladkou variantu! Jako dezert se polévají sladkou cukrovou polevou se skořicí.
  • S grissini se v Itálii setkáte na každém rohu. Vykukují ze stánků s rychlým občerstvením a v restauracích vám je přinesou ještě předtím, než stihnete usednout za stůl.

5. Bruschetta - geniálně jednoduchá

V jednoduchosti je krása a u tohoto jídla to platí dvojnásob. Bruschetta pochází ze střední Itálie a víme o ní již od 15. století. Italové jedí bruschettu většinou k snídani nebo jako svačinu.

Pusťte se do přípravy bruschetty doma, je to vážně snadné. Postačí k tomu bílý chléb, rajčata, bazalka, sůl, pepř, česnek, olivový olej a je to!

  • Opečte plátek chleba na grilu, na pánvi nebo v troubě.
  • Rajčata nakrájejte na drobno a smíchejte s bazalkou, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. 
  • Naneste rajčatovou směs na opečený chléb a podávejte.

Postup

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín