Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 1401
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 bábovku (cca 15 kousků)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3843 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 428 g
Tuky 168 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její svěží citronovou verzi. Je rychlá, vynikající a vždy se povede. Rodinný recept na tvarohovou bábovku s citronem nám prozradila čtenářka Helena Kamenická z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení... 

Suroviny

máslo 160 g
+ na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
citron ½ ks
štáva a nastrouhaná kůra
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny. 

3

V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.

4

Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.

5

Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.

6

Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená. 

7

Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

21.09.2007 15:13
Bábovka je skvělá, "šťavnatá". Občas přidám rozinky v rumu, kousky čokolády na vaření, kandované ovoce nebo ořechy. Formu vysypávám strouhaným kokosem. Vždycky se po ní hned "zapráší" :-)
04.09.2007 17:28
Recept se nachází v č.2/06, str.19
20.08.2007 14:12
Tvarohová bábovka nešla vůbec vyklopit z formy a chuť taky nic moc. To byl první propadák ze všech Apetiťáckých receptů, které jssem kdy zkoušela.
30.08.2007 11:12
Tak s tím nemůžu nic jiného než NESOUHLASIT. Tato bábovka patří k mým nejoblíbenějším a každý kdo ochutná, prosí o recept :-)
04.05.2008 15:24
Přesně tak Martino,kdo ochutnal, tak hned chtěl recept. Už jsem jich rozdala hromadu. Eva asi dělala úplně jinou bábovku nebo nevím a nechápu ;-(
04.05.2008 15:22
Tak nevím,zda jsme dělali tu stejnou bábovku,ale tvarohová bábovka Apetitu je bezkonkurenční. I můj chlap,který sladké skoro nejí,se po ní může utlouct. Zatím jsem ji vždy dělala podle receptu,ale už je doma poptávka po nových přísadách - hlavně po ořechách.Docela se mi líbí i nápad s vysypáním formy strouhaným kokosem (ten zase miluju já). Vyzkouším a uvidíme ;-) Mňam mňam
23.07.2007 23:28
ja taky pridavam rozinky a krome toho jeste nasekane kousicky cokolady na vareni. mam s tim uspech.
23.07.2007 12:03
Bábovka výborná, možná trošku tužší těsto, ale pěkně "mokrá", žádná sušenka :-)
20.06.2007 13:49
Bábovka je naprosto dokonalá. Já tam ještě přidávám rozinky a občas jí udělám s přidáním kakaa jako mramorovou... Nejlepší na ní je, jak je "mokrá":-)
14.05.2007 16:03
"Bábovka" byla úžasná, ale těsto bylo příliš tuhé, (možná kvůli tvarohu?) takže to byl spíš takový cheese cake, ale i tak moc dobrý. Nevíte, kde se mohla stát chyba?

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...